Varicele se tratează naturist cu lipitori

Articolul a fost vizualizat de 24,721 ori

Un cabinet de kinetoterapie din Brad este unul dintre puţinele din ţară care foloseşte lipitorile în tratamentul unor boli. Cea mai cunoscută afecţiune care se poate vindeca prin hirudoterapie, adică prin terapia cu lipitori, o constituie varicele, dar şedinţele au rezultate spectaculoase şi în cazul ulcerului varicos, al reumatismului sau în cel al herniei de disc.

Vietăţile-medicament sunt păstrate în recipienţi speciali

Vietăţile-medicament sunt păstrate în recipienţi speciali

Deşi multă lume strâmbă din nas la văzul viermilor, tratamentul cu lipitori este foarte simplu. Pacientul vine şi pleacă “pe picioare”, iar efectele sunt de-a dreptul miraculoase şi se observă după câteva şedinţe. Acest gen de tratament se practică într-un singur loc la noi în judeţ, dar şi în zona de Vest, şi se numeşte hirudoterapie, nume care se trage de la denumirea latinească de „hirudo medicinalis”. Potrivit dicţionarului, lipitorile sunt „o specie de vierme anelid din apele dulci, cu corpul alungit, prevăzut la cele două capete cu câte o ventuză, care se hrăneşte cu sângele animalelor de al căror corp se lipeşte”. Lipitorile trăiesc în apa lacurilor sau a apelor liniştite şi ajung de la 5 milimetri chiar şi la 40 de centimetri. Se hrănesc cu sânge de la cadavre de animale, peşti şi oameni, de care se „lipesc” cu ajutorul ventuzelor. Una dintre ele înconjoară gura lipitorii, care are trei rânduri de fălci şi care lasă pe pielea „victimei” o incizie de forma literei „Y”. Când începe să sugă sângele gazdei, substanţele din saliva ei dilatează şi subţiază vasele de sânge şi scad durerea. Din această cauză, puţine asemenea gazde îşi dau seama că au fost muşcate şi realizează că au o lipitoare doar atunci când observă sângele curgând din rană.

În cazul hirudoterapiei, nu este vorba de bine-cunoscuţii viermi-paraziţi din apele dulci, cu corp alungit şi turtit, maroniu şi cu ventuze la capete. Lipitorile „medicinale” se folosesc o singură dată şi sunt aduse din Rusia. La o şedinţă de tratament, o lipitoare preia o cantitate de maximum 15 mililitri de sânge, ceea ce este mai puţin decât ce se recoltează într-o eprubetă pentru analizele de laborator. Tratamentul se face doar în cabinet, în mediu steril, iar lipitorile folosite sunt înmânate pacienţilor. Este metoda soţilor Groza de a-şi asigura pacienţii, la finalul unei şedinţe de tratament, că „medicamentul” nu a mai fost folosit de alte persoane.

Lipitori de cabinet

Stilul de viaţă nesănătos, condiţiile de muncă sau moştenirea genetică sunt doar câteva dintre cauzele care duc la apariţia varicelor. Inestetice şi uneori dureroase, varicele pot fi tratate în mai multe feluri, dar cea mai simplă metodă de vindecare, şi care nu prezintă efecte secundare, este tratamentul cu lipitori. De anul trecut, municipiul Brad se numără între cele patru localităţi din ţară în care funcţionează un cabinet ce practică tratamentul unor boli cu ajutorul lipitorilor. Soţii Romelia şi Florin Groza şi-au deschis în 2005 un cabinet de fizioterapie, iar din ianuarie 2012 practică şi hirudoterapia. Au investit în cursurile cu un profesor venit din Rusia, pe cazarea la Bucureşti şi perioada de practică mai bine de 4 mii de lei. Primele şedinţe le-au făcut pe ei şi pe cunoscuţi.

„De fapt, nimeni nu îţi spune care sunt punctele biologice active unde se aplică. Asta înveţi tu singur. Cele mai indicate afecţiuni pentru care se foloseşte tratamentul cu lipitori sunt varicele, ulcerele varicoase, artritele, herniile de disc, tromboflebitele, reumatismul. Pacientul vine şi se aşează pe pat, după care se aplică lipitorile în locuri special alese. Totul se desfăşoară în condiţii de siguranţă. Lipitoarea nu se plimbă, la întâmplare, pe corpul pacientului. O şedinţă de tratament durează aproximativ o oră şi nu este dureroasă. Şedinţele de tratament variază de la pacient la pacient, în funcţie de zona afectată. Pentru cazurile grave se fac zece şedinţe de tratament, după care se face o pauză, de o lună şi jumătate. Pentru cazurile mai uşoare, numărul şedinţelor este mai mic”, spune kinetoterapeutul Romelia Groza, de la Cabinetul Kineto Rorelax Fizio Brad. Cei doi au ajuns specialişti: „Toată lumea crede, nu ştiu de unde a apărut legenda asta, că pui lipitoarea pe pacient şi viermele simte unde e problema şi, ca un doctor bun ce este, acolo muşcă să te ajute să scapi de necaz. Nu! Dacă nu o fixezi tu, fiecare lipitoare se duce acolo unde poate muşca mai uşor, adică exact în locurile sănătoase. De aceea, trebuie îndrumate către locurile unde pacientul are probleme”, spune Florin Groza.

Vietatea-medicament

Lipitorile sunt aduse de la o fermă specializată din Ucraina şi costă 12 lei bucata. O sedinţă de tratament însă se ridică la 100 de lei. Este muncă de migală, care necesită pricepere. În plus, mulţi pacienţi trebuie „consiliaţi”: pentru cei care resimt o senzaţie de teamă faţă de lipitori, nejustificată din punct de vedere ştiinţific şi medical, în cabinet există un loc special amenajat unde acestea pot fi observate. Păstrate într-un recipient steril, din sticlă, lipitorile sunt preluate cu un capăt de seringă, ca să nu alunece, şi sunt aduse la patul bolnavului. „Lipitoarea face o incizie în piele, iar pacientul resimte o durere ca o înţepătură de ţânţar. Dimensiunile inciziei sunt mici. Pacientul stă relaxat şi este supravegheat. La final, când a mâncat destul, lipitoarea cade singură”, explică kinetoterapeutul. Rezultatele obţinute de soţii Groza prin tratamentul cu lipitori sunt chiar spectaculoase şi efectele le-au întrecut aşteptările.

Romelia şi Florin Groza fac pionierat medical, aplicând la Brad terapia cu lipitori

Romelia şi Florin Groza fac pionierat medical, aplicând la Brad terapia cu lipitori

„Am avut o pacientă, destul de în vârstă, cu un ulcer varicos cât jumătate de palmă. S-a vindecat în şase şedinţe. O altă pacientă din Brad, în urma unui accident vascular şi a unei afecţiuni cardiace, a făcut un ulcer varicos. I s-au aplicat mai multe şedinţe, iar ulcerul varicos s-a închis. Mai avem acum în tratament un bărbat care suferă de o neuropatie diabetică, cu dureri mari la nivelul membrelor inferioare. I-am aplicat deja primele şedinţe cu lipitori şi sperăm să se facă bine. Există însă şi pacienţi la care nu merge acest tratament, îi consultăm, vedem despre ce este vorba şi îi îndreptăm către cabinetele medicale ale spitalelor. Tratamentul cu lipitori are şi contraindicaţii. Acestea sunt anemiile, anemiile severe, dar nu se aplică nici persoanelor însărcinate, nici celor cu hemoroizi interni”, spune Romelia Groza.

Fără efecte negative

Lipitorile pot fi îndepărtate prin dezlipire sau prin expunerea la căldură ori alcool sanitar. În funcţie de gravitatea problemei, terapeuţii aplică una sau mai multe lipitori în zona afectată unde se lasă timp de mai multe ore. Specialiştii spun că efectul tratamentului nu depinde de cantitatea de sânge pe care lipitorile o extrag din corpul pacientului, ci de enzimele coagulante din salivă. Acestea permit sângelui din zonă să circule la câteva ore de la dezlipirea lipitoarei. „Noi suntem singurii din zonă care facem terapie cu lipitori şi de asta avem pacienţi şi din judeţele Sibiu şi Arad. Hirudoterapia este la început în România, de aceea puţini pacienţi au auzit de aşa ceva, în afară de persoanele vârstnice care ştiu de asemenea tratamente de pe vremuri”, spune Florin Groza. Lipitorile nu au efecte secundare şi, potrivit cercetărilor, descongestionează locul afectat prin eliminarea spazelor sanguine, au efect anti-coagulant şi anti-inflamator. În plus, se vorbeşte de efectul ultrasunetelor emise de lipitori pe o frecvenţă care ar influenţa membrana de celulă şi de faptul că echilibrează sistemele bioenergetice. Cu ajutorul lipitorilor, terapeuţii din întreaga lume, dar mai ales cei ruşi, au vindecat cazuri grave şi aşa a ajuns lipitoarea singura vietate din lume care este trecută pe lista medicamentelor.

Tags: ,

About Laura Oană