“Forfetarul” bulversează proprietarii de pensiuni

Articolul a fost vizualizat de 1,848 ori

Managerii de unităţi turistice mari sunt îngroziţi de noua taxă şi se tem că afacerile lor nu vor mai rezista. Proprietarii de mici pensiuni spun că le va fi greu, dacă plata taxei va fi cerută în ianuarie 2014, pentru că vor trebui să pună deoparte banii câştigaţi în această vară. 

Proprietarii de pensiuni care nu prea tăiau chitanţe vor avea mai mult de plătit statului

Proprietarii de pensiuni care nu prea tăiau chitanţe vor avea mai mult de plătit statului

Ministrul pentru IMM şi turism, Maria Grapini, a anunţat că impozitul forfetar va fi stabilit ca o sumă fixă, în funcţie de anumiţi indicatori, pentru fiecare domeniu de activitate, urmând ca firmele să plătească mai puţin decât dacă ar aplica cota de 16% pe profit sau de 3% pe venit. Practic, pentru fiecare cod CAEN, au fost stabiliţi nişte indicatori relevanţi, pe care autorităţile i-au luat în calcul, considerând că aceştia i-ar permite operatorului economic să facă un anumit venit. Suma fixă stabilită pentru cele patru domenii de activitate a fost stabilită plecând de la plăţile făcute în 2011, impozitul forfetar fiind corectat cu acei indicatori. Astfel, autorităţile au ţinut cont de regiune, de amplasarea unităţilor turistice în zona urbană sau în zona rurală, dar au luat în considerare şi sezonalitatea. În acest fel, autorităţile speră să reducă evaziunea fiscală. În schimb, cei care activează în domeniu spun că forfetarul nu este o taxă foarte corectă, pentru că nu se aplică la suma câştigată în mod real, ci la estimări şi statistici inexacte. În plus, afluxul de turişti creşte sau scade de la un an la altul.

Administratorii corecţi, mulţumiţi de forfetar

Singurii proprietari de pensiuni şi hoteluri bucuroşi că se va aplica noua taxă sunt cei care se declară a fi corecţi sută la sută. Însă chiar şi aceştia doresc să rămână anonimi. „Sunt convins că autorităţile au luat hotărârea de a aplica forfetarul tocmai pentru a reduce evaziunea fiscală. Şi este un lucru foarte bun, din moment ce noi – spre exemplu – suntem singurii din oraş care tăiem chitanţă şi factură la fiecare nuntă organizată în spaţiul unităţii noastre turistice, în timp ce alte unităţi nu fac acest lucru. Însă mi-ar fi greu să spun cu exactitate cum ne va afecta forfetarul până la urmă. Ar trebui să fac o analiză serioasă a contabilităţii pe parcursul anilor trecuţi şi nişte estimări pentru viitor, însă nu m-aş hazarda, pentru că lucrurile se schimbă de la un sezon la altul”, precizează unul dintre managerii uneia dintre marile unităţi turistice din judeţ.

Reprezentanţii altor unităţi turistice mari spun că există riscul ca unităţile lor să nu poată face faţă noii taxe, în condiţiile în care, deşi dispun de zeci sau sute de locuri, acestea nu sunt ocupate niciodată în totalitate. Proprietarii de pensiuni mici şi mijlocii, pe de altă parte, se împart în două categorii: cei care, de teamă sau din conştiinciozitate, completează întotdeauna chitanţe turiştilor şi cei care raportează foarte puţin din veniturile reale pe care le încasează, ei reprezentând „subteranul” acestui domeniu. Dacă cei din ultima categorie sunt nemulţumiţi de introducerea noii taxe, ceilalţi spun că diferenţa dintre banii pe care îi plăteau ca impozit pe profit sau impozit pe venit şi cei pe care îi vor introduce în „buzunarul” statului, odată cu aplicarea impozitului forfetar, nu este foarte mare. Cabanierii şi administratorii de pensiuni adaugă că fie vor plăti câteva sute de lei în minus, fie în plus, variaţia nu va fi foarte mare.

Oferta creşte, cererea stagnează

Lucrul de care se tem cel mai mult, însă, sunt fluctuaţiile numărului de turişti, într-un sector aflat acum în rapidă schimbare în judeţul Hunedoara. Administratorii de pensiuni spun că numărul unităţilor de cazare a crescut mult în ultimii ani la noi în judeţ, disproporţional comparativ cu numărul de turişti, aşa că există riscul ca tot mai mulţi proprietari de unităţi turistice să rămână cu camerele goale, după ce au făcut investiţii masive. Mai mult, reprezentanţii marilor unităţi turistice spun că ei vor fi cel mai grav afectaţi de noua decizie, pentru că taxa forfetară se calculează direct proporţional cu numărul de locuri. De altfel, statisticile confirmă temerile proprietarilor.

Chiar şi în lunile cele mai bune pentru domeniul turismului, gradul de ocupare al pensiunilor nu a depăşit niciodată 40 la sută. Potrivit şefului Direcţiei de Statistică Hunedoara, Dorel Braşovan, în iulie 2011 indicele de ocupare a hotelurilor şi pensiunilor hunedorene a fost mai mic de 33 la sută, acesta crescând cu numai 5 procente în luna iulie a anului trecut. În august 2011 unităţile de cazare au fost ocupate doar în proporţie de 34 la sută, ajungând la 37 de procente în aceeaşi lună, dar un an mai târziu. În lunile iulie-august (sezonul de vârf în domeniu), numărul turiştilor sosiţi în judeţul Hunedoara şi care au înnoptat aici este cuprins între 9.000 şi 13.000 de persoane, care au stat, în medie, trei zile în judeţul Hunedoara. Iarna sau primăvara, însă, cifrele sunt foarte aproape de dezastru, iar o parte dintre hoteluri şi pensiuni sunt închise, pentru ca administratorii să nu mai plătească inutil facturi pentru utilităţi. În lunile februarie şi martie, numărul turiştilor care vin la noi în judeţ este, în cazurile fericite, de cel mult 5.000, iar aceştia nu înnoptează aici mai mult de două zile.

Taxare în funcţie de zonă

Pe moment, impozitul forfetar se va aplica numai pentru patru domenii. Acestea sunt:

  • restaurante, baruri şi cafenele;
  • hoteluri şi pensiuni;
  • spălătorii sau vulcanizări;
  • ateliere de reparaţii auto.

Impozitul se calculează diferit pentru fiecare dintre cele patru domenii, inclusiv în funcţie de zona unde se desfăşoară activitatea. O afacere din centrul Bucureştiului va plăti mai mult decât una de la periferie sau dintr-un alt oraş. De exemplu, în Capitală, un restaurant de 50 de metri pătraţi din centru va plăti 6.000 de lei pe an, în timp ce altul, de aceeaşi mărime, dar amplasat în Hunedoara, va da numai 1.400 de lei impozit.

La hoteluri, impozitul se va plăti pe fiecare loc de cazare. În medie, taxa este de 55 de euro pe pat anual, dar poate urca la 75 de euro la un hotel de 3 stele din centrul Capitalei, în timp ce un hotel mic de provincie va plăti doar 40 de euro. Noul impozit va fi încasat de la 1 iulie. Tot de atunci impozitul pentru microîntreprinderi ar putea fi redus de la 3 la 1,5% pe an din cifra de afaceri.

(Adrian Sălăgean)

Tags: , , ,

About Ada Beraru