Obezitatea devine flagel şi în Hunedoara

Articolul a fost vizualizat de 2,123 ori

Supragreutatea şi obezitatea reprezintă al cincilea risc de decese la nivel global. Datele publicate de EUROSTAT au arătat că, în statele UE, până la un sfert dintre adulţi sunt obezi. Conform Comisiei Europene, aproximativ 3 milioane de şcolari din Europa sunt obezi şi alţi 85.000 devin obezi în fiecare an. Deşi în judeţul Hunedoara nu sunt disponibile statistici referitoare la obezitate, cifrele arată că bolile asociate acestui fenomen sunt din ce în ce mai frecvente. Mai bine de un sfert din populaţia judeţului suferă de afecţiuni generate de obezitate sau asociate cu această maladie.

Fast-food-ul este învinovăţit de obezitate, iar “antidotul” constituit de fructe se numără printre produsele pe care hunedorenii le consumă în cantităţi din ce în ce mai reduse

Fast-food-ul este învinovăţit de obezitate, iar “antidotul” constituit de fructe se numără printre produsele pe care hunedorenii le consumă în cantităţi din ce în ce mai reduse

Creşterea alarmantă a numărului de boli asociate obezităţii a determinat autorităţile sanitare hunedorene să dedice o campanie combaterii acestei afecţiuni, cu ocazia Zilei Europene Împotriva Obezităţii (ZEIO). Momentul este marcat anual în Europa, în a treia sâmbătă a lunii mai. Această zi reuneşte comunităţile medicale şi politice cu publicul, iar tema aleasă pentru celebrarea ZEIO anul acesta este de a-i face pe hunedoreni conştienţi de efectele negative ale obezităţii asupra organismului tânăr. Sloganul campaniei este „Împreună pentru creşterea unor generaţii fără greutate”.

„Prin această campanie noi încercăm să-i facem pe hunedoreni să înţeleagă cât de importantă este prevenirea obezităţii încă de la vârsta copilăriei, iar pentru asta punem accent pe rolul familiei. De asemenea, se va face şi o informare privind situaţia actuală şi de perspectivă a prevalenţei obezităţii în rândul copiilor şi adulţilor”, anunţă Alexandru Ioan Demeter, directorul executiv al Direcţiei de Sănătate Publică Hunedoara. Vestea bună, spun doctorii, este că obezitatea poate fi prevenită, iar lupta împotriva ei de la cele mai mici vârste are cele mai mari şanse de reuşită.

Ce anume provoacă obezitate?

“Obezitatea este de cele mai multe ori legată de factori ai stilului de viaţă ce pot fi corectaţi, în mod special obiceiurile alimentare nesănătoase şi sedentarismul. Adulţii ar trebui să fie modele pentru tinerele generaţii în adoptarea unui stil de viaţă cât mai sănătos”, afirmă medicul Cecilia Birău, director executiv adjunct în cadrul Direcţiei de Sănătate Publică. Potrivit acesteia, cauzele obezităţii sunt complexe şi includ supraalimentaţia, sedentarismul, reducerea sau lipsa activităţii fizice, modificări endocrine (cauze endogene), factori de mediu, factori psihologici, factori genetici, consumul abuziv de alcool.

Alte zeci de boli asociate

Medicii adaugă că obezitatea este cauza a 70-80% din cazurile de diabet la adulţi, favorizează apariţia aterosclerozei şi accidentelor ei (angina pectorală, infarctul de miocard, apoplexii), provoacă creşterea tensiunii arteriale, favorizează apariţia litiazei biliare, favorizează apariţia artrozelor şi spondilozelor, a varicelor, măreşte riscul de apariţie a cancerului (în special a cancerului de colon) şi scade puterea de muncă. Numai în judeţul Hunedoara, mai bine de un sfert din populaţia judeţului suferă de afecţiuni generate de obezitate sau asociate cu această maladie. Astfel, numărul hipertensivilor este de peste 60.000, cifra crescând cu 2.000 de noi cazuri depistate, numai în ultimii doi ani. „Explozia” a fost înregistrată în anul 2011, când numărul hunedorenilor depistaţi ca fiind bolnavi de afecţiuni asociate hipertensiunii a crescut de aproape şase ori, în comparaţie cu anul 2010. De asemenea, numărul hunedorenilor depistaţi ca suferinzi de cardiopatie ischemică a crescut, de la numai 500, la aproape 2.000, în timp ce numărul lor total depăşeşte 31.500. Şi numărul cazurilor de diabet este în creştere. De la numai 1.500 de cazuri nou depistate în 2010, cifrele au ajuns la aproape 1.900, în anul 2011.

Datele înregistrate de Direcţia de Sănătate Publică Hunedoara mai arată că numărul total al diabeticilor hunedoreni a ajuns, de la 21.000, la aproape 24.000 în numai doi ani.

Daţi prăjelile pe fructe şi legume

Nutriţionistul Adriana Vlad spune că, chiar dacă hunedorenii dispun de bugete mai mici, este totuşi bine să aibă grijă ce mănâncă, de acest lucru depinzând, de fapt, propria lor stare de sănătate. Adriana Vlad ne recomandă să renunţăm la grăsimi, mezeluri şi dulciuri, în favoarea produselor naturale, cât mai puţin preparate. „Este de preferat să consumăm legume şi fructe, aşa cum ştie toată lumea. Acum, însă, apare problema tratării lor cu tot felul de substanţe care le fac mai mari, mai colorate şi le permit să reziste mai mult în magazine. Să nu uităm, însă, că, în pieţe, încă mai există micii producători, ţăranii noştri care vor fi fericiţi să ne vândă marfa lor proaspătă şi sănătoasă. Îmi amintesc că la un curs de nutriţie cineva a întrebat:

«Ni se recomandă banane, dar am auzit că şi acestea sunt tratate şi injectate. Ce să facem, în acest caz?». Răspunsul a fost că este de preferat o banană unui mezel sau dulciurilor. Aspartamul din dulciuri, spre exemplu, este un adevărat dezastru pentru sănătate. Iar ca mâncare săţioasă, putem consuma nuci, de pildă”, adaugă nutriţionistul.

Mişcaţi-vă, ca să fiţi sănătoşi!

Direcţia de Sănătate Publică Hunedoara organizează, în perioada 17 mai – 28 mai 2013, o campanie de distribuire de pliante, tocmai ca să prevină sedentarismul şi obezitatea la copii şi adolescenţi. Mâine, DSP, în parteneriat cu Primăria Municipiului Deva şi Inspectoratul Şcolar al Judeţului Hunedoara, organizează, între orele 10:00 şi 11:30, jogging (alergare uşoară) cu un grup mixt de elevi în zona pietonală pe traseul de la Primăria Deva la Prefectura Judeţului Hunedoara şi retur, de la ora 10:00 la ora 10:30. Pe acelaşi traseu, la ora 10:30 va începe un concurs cu role pentru fete. O jumătate de oră mai târziu se va da startul unui concurs cu bicicletele pentru băieţi.

Startul competiţiilor se va da în Piaţa Unirii (la statuia lui Traian), iar acestea se vor desfăşura pe bulevardul 1 Decembrie, cu ocolirea grupului statuar al luptătorilor anticomunişti şi sosirea în Piaţa Unirii. Luni, la ora 13:00, vor avea loc o serie de conferinţe la Biblioteca Municipală din Hunedoara, iar miercuri, la ora 12:00, prezentările şi dezbaterile vor continua la Teliucu Inferior, unde vor participa elevi de la şcolile din Teliuc şi de la Liceul Teoretic din Ghelari.

About Ada Beraru