Angajatorii “la negru” scapă de închisoare

Articolul a fost vizualizat de 2,724 ori

Deşi legea prevede sancţiuni drastice, mergând până la închisoare, pentru patronii care angajează “la negru” mai mult de cinci persoane, aceştia reuşesc să evite închisoarea, dar şi amenzile usturătoare. La felul în care este alcătuită legea, este “mai avantajos” să angajezi mai multe persoane fără forme legale. În schimb, în cazul în care ai doar câţiva astfel de salariaţi, amenzile pot ajunge cu uşurinţă la 50.000 de lei.

Mai ales muncitorii din construcţii se trezesc, la un moment dat, că nu sunt angajaţi  cu acte în regulă, după care nu prea pot să-şi tragă la răspundere patronii

Mai ales muncitorii din construcţii se trezesc, la un moment dat, că nu sunt angajaţi cu acte în regulă, după care nu prea pot să-şi tragă la răspundere patronii

Numai în ultimele zile, inspectorii de muncă au aplicat amenzi de aproape 155.000 lei în urma verificărilor făcute la diferite firme din judeţ. Reprezentanţii ITM Hunedoara au organizat, săptămâna trecută, peste 50 de controale la societăţi din judeţul Hunedoara. Aceştia au descoperit, din nou, nereguli pe traseul autostrăzii Deva – Orăştie, unde trei societăţi comerciale au fost depistate folosind persoane angajate „la negru”. Două dintre ele sunt la a doua abatere de acest gen, doar anul acesta.

Mai mult, o firmă cu sediul în Potlogi – Dâmboviţa a fost descoperită pentru a patra oară cu nereguli în decursul ultimelor 12 luni(!), iar, în alte două cazuri, administratorilor li s-a făcut plângere penală pentru folosirea la muncă a mai mult de cinci persoane fără forme legale de încadrare. Cuantumul amenzilor aplicate se ridică la 154.800 lei, din care 150.000 sunt doar pentru muncă nedeclarată.

Driblarea legii: mai mulţi angajaţi “la negru”

“Anul acesta am verificat 900 de angajatori şi am aplicat 360 de sancţiuni. În plus, colegii mei au dispus 4.200 de măsuri de remediere. Din ianuarie şi până în acest moment am descoperit 206 persoane care munceau la negru, amenzile au totalizat 750.000 de lei, iar din această sumă 600.000 sunt bani proveniţi din amenzi aplicate pentru munca fără forme legale”, spune purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Teritorial de Muncă Hunedoara (ITM), Sorin Istrate. Potrivit reprezentantului ITM, un angajator care are un singur om la muncă fără un contract legal riscă o amendă de 10.000 de lei.

Pentru două persoane amenda este de 20.000 de lei, ajungând la 50.000 de lei pentru cinci salariaţi fără contract de muncă. Angajatorii care au mai mult de cinci angajaţi “la negru” se aleg cu denunţuri penale, însă până acum niciunul dintre ei nu a ajuns la închisoare. “De obicei, procurorii care se ocupă de caz consideră că infracţiunea nu constituie pericol social, aşa că administratorii firmelor respective se aleg doar cu o amendă penală, care poate să fie de numai 350 de lei şi cu un cazier judiciar «pătat» doar pentru următorii trei ani”, explică Sorin Istrate.

Amenzi şi pentru angajaţi

Tocmai acesta este motivul pentru care administratorii firmelor preferă să angajeze mai mult de cinci persoane, însă inspectorii ITM avertizează că şi angajaţii riscă să primească amenzi pentru că acceptă acest lucru. Valoarea amenzii este de cel puţin 500 de lei, dar poate ajunge până la 1.000 de lei. Sorin Istrate mai spune că 60 la sută dintre neregulile semnalate de hunedoreni Inspectoratului Teritorial de Muncă Hunedoara, sau depistate de autorităţi, ţin tocmai de munca fără acte legale. Din totalul angajaţilor “la negru”, 40 la sută ajung să aibă probleme cu salariile, însă reprezentanţii ITM nu mai pot să intervină.

“Când mergem în control, firma nu are niciun fel de acte, aşa că nu avem ce să-i facem administratorului. Angajatul păgubit poate doar să acţioneze societatea în instanţă şi să dovedească, apelând la martori, că a lucrat la firma respectivă. Din păcate, de multe ori, colegii nu sunt de acord să depună mărturie împotriva angajatorului, ca să nu-şi piardă locul de muncă, fie el şi fără contract. Paradoxul este că, nu o dată, cei chemaţi ca martori au ajuns chiar ei păgubiţi, mai târziu, de acelaşi patron pe care-l protejaseră cu câteva luni înainte. Ei au fost nevoiţi să recunoască faptul că ne-au minţit”, adaugă purtătorul de cuvânt al ITM. Sorin Istrate mai spune că, din păcate, hunedorenii nu au cultura necesară în derularea relaţiilor de muncă şi ne recomandă ca, înainte de a ne angaja, să citim măcar “Codul muncii”. Doar aşa, ca să ştim care ne sunt drepturile.

Excepţie legală de la regulă: zilierii

Patronii care nu au nevoie de angajaţi calificaţi, de scurtă durată sau sezonieri, pot opta pentru angajarea de zilieri, fără contract de muncă. Acest lucru nu se poate face, însă, decât în anumite condiţii. Cine angajează zilieri trebui să aibă un registru de evidenţă, iar persoanele angajate în acest regim pot executa doar activităţi cu caracter ocazional. Durata activităţii ocazionale este de minimum o zi, corespunzător cu 8 ore de muncă. Durata zilnică de executare a activităţii unui zilier nu poate depăşi 12 ore, respectiv 6 ore pentru angajaţii minori. Atenţie, însă: chiar dacă părţile convin un număr mai mic de ore de muncă pe zi, plata zilierului trebuie făcută tot pentru echivalentul a cel puţin 8 ore. În plus, niciun zilier nu poate presta activităţi pentru acelaşi beneficiar pe o perioadă mai lungă de 90 de zile, cumulate pe durata unui an calendaristic. Obligaţia angajatorului este de a asigura instruirea zilierului şi de a-i plăti pentru munca prestată la sfârşitul fiecărei zile. Zilierul, în schimb, trebuie să plătească impozit pe venit: 16% din remuneraţia brută, a cărei valoare este cuprinsă între 2 şi 10 lei pe oră.

About Ada Beraru