Colţul cultural: Revista de artă “Forma”

Articolul a fost vizualizat de 2,017 ori

În vremuri în care priorităţile financiare sunt stabilite după reguli dictate de către nevoile imediate, asistăm de o bună perioadă de timp la o aventură culturală remarcabilă, iniţiată de o serie de artişti din judeţul Hunedoara. Revista de artă “Forma” a Uniunii Artiştilor Plastici filiala Deva este la această oră o apariţie curajoasă, de altfel printre puţinele reviste de gen care mai apar în România. Şi acest lucru se întâmplă în Deva.

Revista "Forma"

Revista “Forma”

Ajunsă la numărul 11, revista de artă “Forma” şi-a început aventura în primăvara anului 2010, când criza îşi înfipsese deja colţii nemiloşi în trupul fraged al “aşa-zisei democraţii româneşti”. Ca orice vis nebunesc, totul se baza pe ambiţia şi dibăcia managerială a iniţiatorilor, Torino Bocăniciu şi Cătălin Dragomir, de la filiala Deva a UAP, oameni care au crezut în puterea lor de convingere, de a face rost de finanţarea necesară unui asemenea demers.

Ideile care stau la baza acestei aventuri artistice sunt clare şi apar în editorialul primului număr, evidenţiate de doamna Doina Reghiş Ionescu. Ele se referă la dorinţa de informare a publicului iubitor de artă, la activitatea din domeniul artelor, la prezentarea artiştilor hunedoreni, a evenimentelor artistice care au loc în galerii, săli de teatru sau de concerte şi la pasionaţii colecţionari şi restauratori de antichităţi.

Şi iată că revista “Forma” apare şi acum, trimestrial, iar cine are curiozitatea să compare calitatea grafică, dar şi modul de abordare, va constata un salt uriaş de la prima ediţie până în prezent. Subiectele abordate acoperă domenii ale artei vizuale, teatrului, muzicii, fotografiei şi a cinematografiei. Este o revistă realizată de artişti reprezentativi pentru domeniul în care activează, din judeţul Hunedoara, dar şi colaboratori de prestigiu din ţară. Găsim aici materiale prezentate de către artişti hunedoreni precum Diana Jula, Gheorghe Pogan, Mira Marincaş, Andrei Roseti, Dan Tudor, Dumitru Hurubă, Mihai Panaitescu, dar şi de alte personalităţi din ţară, precum MC Ranin, Răzvan Teodorescu, Solomon Marcus, Magda Cârneci, Tudor Octavian, Ioan Hălălae, Dorel Găină, ca să enumăr doar câţiva.

Printre semnatarii de articole în cadrul revistei se numără, cu onoare, şi “mai sus semnatul”. Editorialele abordează subiecte de interes imediat şi evidenţiez aici câteva titluri: “Primarii şi statui”, “Bucureştiul, dar mai ales restul ţării”, “În derivă”, “Insul, Arhipelagul, Continentul”, “Cultură şi identitate naţională”, “O legătură necesară”.

În fiecare număr al revistei “Forma” mai puteţi găsi, la capitolul “Restituiri”, informaţii dar şi reprezentări din opera clasicilor români, ca respect pentru opera înaintaşilor. Materialele sunt ilustrate cu o mulţime de fotografii, reproduceri după lucrările de artă vizuală sau de la evenimentele la care au participat artiştii hunedoreni, asigurând în acest fel şi o prezentare de ţinută a revistei.

Demn de remarcat este faptul că, în mare parte, în cadrul revistei, creatorii scriu despre arta lor, îşi prezintă părerile despre curentele la zi în artă, tehnicile folosite şi simbolurile la care apelează pentru a-şi desăvârşi lucrările. Altfel spus, revista “Forma” este o publicaţie de artă realizată de artişti, fiind în acest fel cu atât mai veridică şi, lucru înbucurător, aceştia fiind în mare parte din judeţul Hunedoara. Publicaţia se tipăreşte în 1.000 de exemplare şi se distribuie gratuit, în general în mediile artistice, dar poate fi găsită şi la galeria “Forma” din Deva sau la adresa www.uapdeva.blogspot.ro, fiind în acest fel la dispoziţia iubitorilor de artă.

Doresc viaţă cât mai lungă unui asemenea demers, ce se vrea a fi şi o frescă a creaţiei artistice hunedorene contemporane şi nu numai.

About Mircea Goian