Spune-mi ce firmă ai, ca să-ţi spun ce forfetar plăteşti

Articolul a fost vizualizat de 1,188 ori

Firmele din sectorul servicii precum pensiuni, hoteluri, restaurante, saloane de înfrumuseţare sau spălătorii auto vor plăti un impozit sub forma unei sume fixe care va fi de trei ori mai redusă în comparaţie cu impozitul de 3% pe afaceri sau 16% pe profit, a declarat ministrul delegat pentru IMM, Turism şi Mediu de Afaceri, Maria Grapini. Ea a mai spus că acesta va fi “cel mai etic mod de plată”, pentru că fiecare domeniu de activitate are şansa să obţină un anumit venit şi o rată a profitului diferită.

Cum se decide impozitul

forfetarulStudiul, în cazul hotelurilor, a fost făcut pentru un grad mediu de ocupare de 30% şi în funcţie de acesta s-a calculat suma fixă pe care trebuie să o plătească o unitate de cazare. Impozitul va fi calculat printr-o formulă care ia în calcul amplasamentul (rural sau urban), zona (în cazul Bucureştiului), sezonalitatea, gradul de ocupare, numărul de stele şi numărul de camere. “Impozitul trebuie să fie motivant pentru cei care sunt corecţi, să plătească mai puţin decât ar plăti 16% impozit pe profit la o înregistrare corectă a veniturilor şi cheltuielilor şi mai puţin decât 3% pe cifra de afaceri. Suma fixă este singurul impozit şi va înlocui impozitul fie pe cifra de afaceri, fie pe profit”, a afirmat Grapini. Ea a adăugat că studiul se află în prezent în analiză la Ministerul Finanţelor şi că impozitul forfetar ar urma să fie introdus de la 1 iulie.

Reacţii

Hotelierii cred că impozitul forfetar propus de Grapini va fi unul suplimentar şi nu va înlocui taxele pe profit sau pe cifra de afaceri, aşa cum promite ministrul delegat pentru IMM şi Turism, ceea ce va afecta firmele, care nu îl vor putea plăti, şi avantajează societăţile care lucrează la negru, se arată într-un se arată într-un comunicat al Federaţiei Industriei Hoteliere din România (FIHR). Hotelierii mai cred că IMM-urile vor fi grav afectate, neavând nici măcar venituri pentru a plăti impozitul, iar garanţia eliminării evaziunii fiscale nu există.

Tags: ,

About Adrian Sălăgean