O iniţiativă inedită pentru judeţul Hunedoara s-a concretizat, săptămâna trecută, în organizarea unei burse a ofertelor educaţionale. A fost pentru prima oară când, în judeţ, mai multe licee, universităţi, şcoli postliceale şi companii private s-au prezentat în faţa tinerilor, sub acelaşi acoperiş, încercând să-i ajute pe absolvenţi să se orienteze mai bine din punct de vedere profesional.
“Arena educaţiei” poartă semnătura Facultăţii de Inginerie Hunedoara din cadrul Universităţii Politehnica Timişoara, “târgul” ofertelor educaţionale fiind organizat cu sprijinul Inspectoratului Şcolar Judeţean. Felul în care a fost primită iniţiativa îi face pe organizatori să creadă cu tărie că vor mai exista şi alte ediţii, poate chiar cât de două pe an. “Manifestarea a fost organizată de noi cu gândul la elevi şi studenţi. Ne-am dorit ca aceştia să aibă un orizont mai larg în perioada în care îşi evaluează opţiunile de viitor, din punct de vedere profesional şi educaţional. Aşa se face că noi, deşi am fi putut să promovăm doar oferta FIH şi pe cea a Universităţii Politehnica din Timişoara, am ales să invităm mai multe unităţi de învăţământ superior. Fiecare participant a completat un formular cu întrebări despre iniţiativă, iar după evaluarea răspunsurilor, dacă reacţia va fi una per ansamblu pozitivă, ne vom gândi să revenim chiar şi cu câte două ediţii pe an: una în martie, alta în noiembrie”, spune dr. Marius Benea, profesor în cadrul Facultăţii de Inginerie din Hunedoara.
Participare peste aşteptări
Şapte universităţi din Timişoara, Arad, Cluj, Petroşani şi Sibiu au avut standuri de prezentare şi informare în “Arena Educaţiei”. Acestea au fost la dispoziţia tinerilor din Deva vreme de două zile (pe 22 şi 23 mai), iar în Hunedoara şi Petroşani, “arena” a fost deschisă publicului o singură zi, pe 23 mai. Oferta lor a fost completată de cea prezentată de către mai multe şcoli postliceale din judeţ. De asemenea, companii mari, din domenii variate, au venit în faţa elevilor şi studenţilor pentru a se prezenta şi, mai ales, pentru a le spune, în linii mari, ce aşteptări are mediul privat de la tineri, dar şi care sunt oportunităţile oferite acestora de mediul privat. “Participarea companiilor a completat cum nu se putea mai bine iniţiativa noastră, iar pentru asta trebuie să mulţumesc Clubului Oamenilor de Afaceri din Judeţul Hunedoara. Prezentările făcute de companii au fost cât se poate de utile şi, pe de altă parte, sperăm să încheiem noi convenţii de practică pentru studenţii noştri aşa încât aceştia să-şi completeze bagajul de cunoştinţe”, adaugă profesorul Marius Benea.
Metodă originală
Dacă celelalte unităţi de învăţământ superior prezente în “Arena educaţiei” au ales să se promoveze prin intermediul unor profesori sau angajaţi proprii, Facultatea de Inginerie Hunedoara a fost reprezentată chiar de către studenţi. “Am dat sute de pliante şi explicaţii, însă am făcut asta cu plăcere pentru că mie chiar îmi place la facultatea din Hunedoara. Pentru că suntem aproape de vârsta adolescenţei, absolvenţii de liceu relaţionează mai bine cu noi. Ne pun tot felul de întrebări, unele pe care nu le-ar adresa unui cadru universitar, iar noi le răspundem fără nicio problemă, din propria noastră experienţă”, spune Andrei Amariei, student în anul lll la FIH. “Cel mai important lucru pentru cei interesaţi de Facultatea de Inginerie Hunedoara este faptul că are tradiţie şi este parte a Universităţii Politehnica din Timişoara, una dintre cele mai prestigioase universităţi tehnice din România şi Europa Centrală şi de Est. Apoi mai apare şi aspectul material. Eu, iniţial, m-am înscris la Timişoara, iar de acolo mi s-a spus: «Dar de ce nu vrei să mergi la Hunedoara, pentru că facultatea de acolo este la fel de bună ca cele de aici şi, în plus, economiseşti nişte bani». Şi aşa am şi făcut, până la urmă, iar acum nu-mi pare rău deloc”, adaugă Andreea Nicoară, o altă membră a “staff-ului” de promovare al FIH.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.