Oriunde îi întâlneşti sunt o sursă nesecată de bucurie şi orice mamă ştie că mânuţele lor alină orice durere. Lor, UNICEF le-a dedicat ziua de 1 Iunie, o zi în care micuţii sunt sărbătoriţi, prilej să ne aducem aminte de necazurile, lipsurile lor, dar şi de talentul lor uriaş. REPLICA vă aduce în atenţie doar o mică parte dintre copiii talentaţi ai judeţului.
Alexandra Marcu a fost recent poreclită “cea mai înaltă fetiţă din lume” – şi nu pentru că ar fi cu un cap mai lungă decât colegii. Curajul a purtat-o de-a lungul lumii, îndrăzneala a făcut-o să înfrunte munţii şi a ajuns la 16 ani să se măsoare cu norii: “Am bifat foarte multe vârfuri de munte, dar, din celebrul circuit al celor şapte vulcani, am reuşit să urc pe Kilimanjaro, Pico de Orizaba şi Elbrus. Acum, în iunie, mergem în Iran să urcăm pe Vârful Damavand şi, dacă reuşim, trecem de jumătatea circuitului. După, voi stabili împreună cu tata următoarea ţintă. Pentru asta ne antrenăm în fiecare zi, dar în fiecare sfârşit de săptămână mergem pe munte şi e vorba şi de antrenamentul psihic. Dacă nu ştiu eu că pot reuşi, atunci nu voi reuşi, cu siguranţă”.
Alexandra pregăteşte însă şi o carte în care îşi va povesti peripeţiile de pe zidurile lumii: “Cred că acum sunt undeva, la finalul cărţii. Aş vrea ca acesta să fie doar începutul pentru mine, pentru că vreau să scriu mai mult. E ca un jurnal, dar mai bine structurat, pe capitole, dintre care unul este «Întâlnirea mea cu muntele». Am urcat pe munte de la doi ani şi de atunci am reuşit să ajung tot mai sus”, mărturiseşte Alexandra, care a găsit deja un titlu pentru prima sa carte: “Evoluţie”. De ce? “Când eram mică, ai mei mi-au dat un lănţişor pe care de atunci îl port cu mine – reprezintă România şi are pe el şi o cruce. Eu cred că fiecare poartă la gât simbolurile în care crede, eu asta port. Când mi l-au dat, părinţii mi-au urat să nu mă pierd în lume şi, de fiecare dată, când am o problemă, să pun lănţişorul pe hartă şi unde se potriveşte, într-acolo să mă îndrept, pentru că acolo voi primi ajutor”.
Performanţa de aur
Deva şi întreaga zonă au ajuns cunoscute în lume datorită performanţelor de aur ale gimnaştilor şi antrenorilor lor. Cu lotul olimpic mutat la Izvorani, Colegiul Naţional Sportiv Cetate Deva continuă să reziste pe harta performanţei, punctând cu perfecţie şi la gimnastică aerobică. Elena Odorog, Paula Dobra şi Lorena Iovan sunt cunoscute sub numele de “Trio-ul de aur” şi recent au ocupat locul I la Cupa Cetăţii, desfăşurată la sfârşitul lunii aprilie, după ce au învins trio-urile de la Lotul Naţional al României, chiar şi pe cele de băieţi. Alături de graţioasele fete, promite mult şi Gabi Bocşer, multiplu campion naţional şi fost component al lotului naţional de juniori la aerobică. Tânărul ţinteşte şi mai sus: “Lotul naţional de seniori şi apoi, ca facultate, la jandarmerie”.
De fapt, toţi visează să prindă “lotul mare”, dar cum performanţa nu face în România casă bună cu răsplata, mulţi gimnaşti şi-au conturat altfel drumurile: “Deocamdată,, visul meu este să ajung la lot şi pe urmă mă gândesc să ajung instructor de fitness, dar mă tentează mult şi facultatea de jurnalism”, spune Elena Odorog, în timp ce colega ei, Paula Dobra, mărturiseşte: “Visul este să ajung în lot şi pe urmă mă gândesc să fac un curs de make-up, stylist pentru că îmi place foarte mult. Ca facultate mă gândesc la Academia de Poliţie”. Petrec mult timp în sală: încep antrenamentele la ora opt, în fiecare dimineaţă, şi toţi sunt antrenaţi de Jessy Cosma: “Aerobicul înseamnă mişcare, energie şi voie bună. La gimnastica aerobică, zâmbetul este o condiţie de bază, se ia în calcul expresivitatea facială ca şi cea corporală. Contează muzica, contează coordonarea mişcărilor, prezenţa scenică şi compoziţia exerciţiului. Datorită unor copii ca ei iubesc meseria asta, o ador. Copiii ştiu ce au de făcut şi de multe ori mă înţeleg cu ei din priviri. Sunt copii minunaţi, de excepţie, vor ajunge departe”
Bucuria de a cânta
Când vine vorba de muzică şi mai ales de cea populară, judeţul are cu ce se lăuda. Cătălina Pânzariu este din Călan şi cântă de la şase ani. Acum are 16 ani şi este considerată una dintre cele mai bune voci tinere ale folclorului hunedorean. “Lucrul cu vocea nu este pentru mine un sacrificiu, nici nu mă gândesc ca alţii că mi-am pierdut copilăria. Eu fac ceea ce îmi place şi nu mi se pare deloc greu să cânt tot timpul. Orice om cântă în anumite momente, eu doar cânt mai mult decât fiecare. Eu m-am născut într-o familie în care se ascultă foarte multă muzică populară şi asta poate m-a făcut să am deschidere către acest gen muzical. La grădiniţă, doamna educatoare îmi acorda un moment la fiecare serbare şi aşa a început totul – am cântat la câteva spectacole caritabile unde am cunoscut-o pe doamna Ana Almăşana Ciontea, am cântat cu dânsa şi, de aici, lucrurile au decurs cum nu se poate mai bine”, spune adolescenta. A făcut primele înregistrări pe la 11 ani şi altele nici nu a mai făcut, iar motivul este uluitor: “Aştept să găsesc melodiile tradiţionale, pe care să le culeg singură din sate de la bătrânii care au prins vremurile în care se ţineau încă tradiţiile şi obiceiurile. Nu este un lucru uşor, dar vreau să fac asta din respect pentru muzică şi pentru public”.
Cătălina are deja o mulţime de trofee şi tocmai s-a întors cu Marele Premiu de la un concurs organizat la Bucureşti de Patriarhia Română, “Bucuria de a fi creştin”.
1 iunie, ziua copilului
Nimeni nu ştie exact de ce 1 Iunie a devenit Ziua Internaţională a Copilului. O parte a documetelor susţin că s-a plecat de la un eveniment organizat în 1925, când consulul chinez de la San Francisco ar fi strâns în această zi un număr mare de copii orfani chinezi, la Festivalul Dragonului. Şi tot în 1925, la Conferinţa de la Geneva a fost menţionată Ziua Copilului pentru prima dată. În luna august a aceluiaşi an, reprezentanţi din 54 de ţări au adoptat Declaraţia pentru Protecţia Copilului. De-abia după această conferinţă, o seamă de guverne au introdus în calendar “Ziua Copilului”.
Fondul Internaţional pentru Urgenţe ale Copiilor al Naţiunilor Unite (UNICEF) a recomandat în 1954 ca fiecare stat să sărbătorească “Universal Children’s Day”. În prezent, circa 30 de state sărbătoresc copiii pe 1 Iunie, dar micuţii sunt celebraţi la date diferite în alte ţări.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.