Peştera Ponorâci-Ciclovina cu Apă va avea un album cu fotografii şi texte în limbile română şi engleză. Volumul va fi lansat în luna iunie de către Clubul Sporturilor Montane din Hunedoara, în cadrul unui proiect care îşi propune promovarea obiectivelor turistice din zonă.
Proiectul beneficiază de cofinanţare de la bugetul local al municipiului Hunedoara şi se va derula în perioada 20 mai – 22 iunie. Valoarea totală a proiectului este de 10.590 de de lei, sumă cu ajutorul căreia cei de la Clubul Sporturilor Montane (CSM) vor realiza mai multe deplasări în teren pentru completarea materialului foto existent. Acesta va întregi textul de prezentare a peşterii şi vor susţine fotografiile din album. Lansarea cărţii se va face în cadru festiv şi va fi susţinută de o proiecţie de fotografie cu imaginile cuprinse în album.
Membrii clubului spun că Ponorâci-Ciclovina este numele corect al peşterii, iar denumirea actuală a fost preluată de pe hărţile austro-ungare. “Ciclovina cu Apă” este considerată “raiul speologilor hunedoreni”, o peşteră frumoasă şi interesantă, cu două intrări, care se poate vizita de către turişti doar cu echipament special. La baza peşterii, pe “Valea Morii”, cum se numeşte ieşirea din carst, în trecut au existat mai multe mori de-a lungul văii. Şi cei din club nu se opresc aici – după apariţia acestui volum, se vor ocupa de proiectul “Voluntari în slujba vieţii”, care se întinde până la sfârşitul lunii octombrie.
Cu ajutorul unei finanţări de 11.460,50 de lei şi ajutorul Primăriei Hunedoara, membrii Clubului Sporturilor Montane vor vorbi elevilor din trei şcoli din municipiul Hunedoara despre comportamentul recomandat în situaţii de urgenţă. Patru elevi şi un profesor din fiecare şcoală se vor selecta pentru activităţi de formare ca “Salvator Junior”. Timp de două săptămâni, se vor preda noţiuni pentru intervenţii în situaţii de urgenţă precum incendiu, accident, cutremur sau inundaţii.
Lecţiile vor avea loc atât la sediul CSM, dar şi în natură, la faleza de stâncă din apropierea Hunedoarei şi în Munţii Apuseni. La finalul proiectului, cei 12 elevi formaţi ca salvatori juniori şi profesorii vor participa la un exerciţiu de salvare urbană în Hunedoara.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.