Colţul cultural: Naivii

Articolul a fost vizualizat de 1,088 ori

Puteţi vedea zilele acestea, la Galeria de artă „Forma” din Deva, o inedită expoziţie de pictură naivă a artiştilor populari Petru Mihuţ şi Voicu Mihuţ. Apreciez grija cu care echipa care coordonează filiala Deva a U.A.P. asigură organizarea unui bogat calendar de expoziţii pe parcursul anului.

NaiviiÎnţeleg că a fi astăzi naiv înseamnă să ai o anume curăţenie mentală, sufletească, un mod simplu şi direct de a privi în jur. Lucru demn de apreciat într-o lume artificială, creionată după reguli impuse, distructive în lumea sentimentelor, a vieţii curate, profunde. Manipulare, deturnare, convertire, spălare pe creier, iată câteva pericole cu care se întâlneşte societatea modernă, zi de zi, plătind bir dezvoltării, confortului atât de dorit de toţi semenii noştri. Aşa că este firesc că simţim din ce în ce mai des dorinţa de a evada în natură, în modul simplu de a trăi şi de a simţi. Aveţi ocazia să cunoaşteţi asemenea mod de a înţelege viaţa, dacă vă faceţi timp şi intraţi în Galeria de artă “Forma” din Deva. Aici expun, zilele acestea, doi pictori naivi, ajunşi celebri pentru naivitatea luată ca mod de exprimare, în demersul cu care îşi reprezintă lumea lor.

Petru Mihuţ, fost miner o viaţa întreagă, a început să picteze în 1972. Actualmente pensionar, este unul dintre pictorii naivi activi din România, continuând tradiţia „Şcolii de pictură naivă de la Brusturi”, înfiinţată de tatăl său Ion Niţă Nicodin, promotor important al acestei arte în ţara noastră. Petru Mihuţ are o bogată activitate expoziţională, participând, cu lucrările sale, la evenimente de gen din Bucureşti, Timişoara, Botoşani, Oradea, Piteşti, Arad şi în străinătate, în Yougoslavia, Franţa, India, Egipt, Polonia, Ghana, Maroc, USA, Portugalia, Canada, Suedia, Austria, Belgia, Tunisia, Mexic, Germania, Elveţia. Are lucrări în colecţii private din Canada, Franţa, Elveţia, SUA, Germania. Impresionant. Fiul său, Voicu Mihuţ, îi calcă pe urme şi creează lucrări în maniera picturii naive, transmiţând aceeaşi prospeţime şi sinceritate în fiecare tablou pe care îl arată lumii.

A expus în Bucureşti la Teatrul Naţional, Muzeul Satului, Muzeul Ţăranului Român, la Muzeul Astra din Sibiu şi la diferite „Târguri ale meşterilor populari” din Oradea, Sibiu, Bucureşti, Constanţa, etc. O familie de pictori naivi români care fac cu adevărat ceva pentru lumea lor. Fenomenul artei naive a apărut la sfârşitul secolului al XIX-lea şi se datorează unor artişti care nu a urmat cursurile unor şcoli de profil, ajungând să-şi exprime viziunile artistice într-un mod propriu, prezentând realitatea într-o manieră simplă, fără reguli impuse de studii sau mijloace sofisticate, elaborate.

Prospeţimea şi sinceritatea total opuse artificialului, din ce în ce mai des întâlnit în zilele noastre şi în artă, ne trimit în lumea ruralului, făcând ca aceşti artişti vizuali să fie denumiţi şi pictori populari. La ei lucrurile se întâmplă pe cont propriu, nu există influenţe, şcoli, curente sau propuneri avangardiste, mijloacele de exprimare fiind elementare, reprezentând cu o anumită candoare realitatea în care trăiesc. Subiectele tratate se ancorează în viaţa satului, natura, obiceiurile şi activităţile specifice fiind arătate în culorii vii, pline, reuşind să transmită cu fidelitate atmosfera unei lumi ce începe să dispară, din păcate, şi la noi.

Găsim în lucrările pictorilor naivi planuri, adâncime, dinamică şi în permanenţă o vizibilă comunicare între om şi natură, aici fără o relaţie antagonică.

Arta acestor pictori este o sinteză între sensibilitatea lor şi un mod de exprimare fără prejudecăţi de limbaj. Înainte să evadaţi în natură, vizitaţi Galeria de artă „Forma” din Deva şi veţi înţelege mai bine lumea pe care o căutaţi cu sufletul, instinctual, uneori fără să vă daţi seama.

About Mircea Goian