“Donează o carte, dăruieşte o speranţă”

Articolul a fost vizualizat de 2,261 ori

Mii de cărţi donate şi sute de copii încântaţi – pe scurt, acesta este rezultatul campaniei “Donează o carte, dăruieşte o speranţă”, iniţiată de Organizaţia Femeilor Liberale din judeţul Hunedoara. La câteva luni de la debutul proiectului, a venit şi momentul ca volumele strânse din mai multe oraşe să ajungă la copii, şcoli şi biblioteci. Prima oprire este Lunca Cernii, o comună pitită în Munţii Poiana Ruscă. Organizatorii campaniei nu au adus cu ei doar miile de cărţi, ci şi pe micuţii momârlani din Petrila, care au ţinut să-i încânte pe pădureni.

Micuţii pădureni au primit bucuroşi şi curioşi cărţile dăruite de micuţii din Ţinutul Momârlanilor

Micuţii pădureni au primit bucuroşi şi curioşi cărţile dăruite de micuţii din Ţinutul Momârlanilor

“Presărate-s stele-n nori /, Io îs numa’ dor şi dor / Presărate-s nori şi stele / Io îs numa’ dor şi jele …”, prima intră pe scenă Roxana Adam. Vocea fetei face linişte în căminul cultural plin de pădureni de toate vârstele.

Până şi cei de-o şchioapă muţesc şi privesc uimiţi spre scenă. Apoi, micuţii din Ansamblul “Nedeia Petrileană” rup ropote de aplauze. Lângă ei, pe scenă, urcă organizatorii şi gazda: “Vă urez bun venit la noi în comună! Îi chem aici pe oaspeţi, doamna Doiniţa Bălănesc, şefa Organizaţiei Femeilor Liberale din oraşul Petrila, pe preşedinta Organizaţiei Femeilor Liberale, doamna Carmen Hărău, şi pe prietenul Costel Avram. Ei fac o donaţie de carte pentru copiii şi locuitorii acestei comune, le urez bun venit, sper să le placă zona noastră”, rosteşte Liviţuc Lupulescu, primarul din Lunca Cernii, poftind lângă el pe iniţiatoarea campaniei, deputatul Carmen Hărău: “Copii, o să vă urez la mulţi ani pentru că a fost ziua voastră. Să creşteti sănătoşi, frumoşi şi cuminţi. Şi să puneţi mâna pe carte! Să puneţi mâna pe carte, pentru că dacă n-ai carte, n-ai parte. Vă rog să mă credeţi că doar din când în când oamenii fără carte o duc bine şi asta pe termen scurt. Dumneavoastră trebuie să citiţi, să învăţaţi, să vă ascultaţi părinţii. Vreau să vă spun tuturor că doamnele liberale din judeţul Hunedoara s-au străduit să colecteze cărţi ca să aveţi material de studiu. Mâna sus cine a citit în ultima lună o carte!”.

Bucuria de pe faţa ei se schimbă. De pe scenă, Carmen Hărău se încruntă uimită la sală şi se aud câteva aplauze, după ce un singur copil a ridicat timid mâna. “Vai! Şi eu pregătisem câte o ciocolăţică şi un suc cu pai… Vreţi să le las în maşină? Ei, data viitoare când vin la dumneavoastră nu o să se poată vedea şcoala de mâini ridicate. Aşa-i că da?”. “Daaaa”, zice în murmur general sala: “Mâna sus cine o să citească în luna iunie o carte!”. Momiţi cu aşa bunătăţi, toţi copiii şi-au aruncat mâinile în aer, plus câteva băbuţe. Cu recompensă, i-a prins foamea de carte.

Poveşti vechi şi noi

“Împreună cu micuţii de la Şcoala Generală din Petrila am venit să aducem carte, dar şi un mic spectacol. Sper să facem în continuare acţiuni împreună. Poate şi copiii de la Lunca Cernii vor veni odată la noi la Petrila, în Valea Jiului”, zice Costel Avram, făcând loc pe scenă celuilalt ansamblu, “Bujorii Muntelui”. Membrii ansamblului au avut nevoie de doar câteva minute pentru a convinge sala că merită din plin să fie aplaudaţi. Între timp, zvonul că în comună sunt oaspeţi care au ceva bun de dăruit face înconjurul localităţii şi puii de pădureni vin către căminul cultural din Luncă. Au auzit că vor primi cărţi şi prea puţini au acasă o bibliotecă. Cei mai mulţi îşi pot număra pe degetele de la o mână volumele de poveşti sau poezie. Vlăduţ are şapte ani: “Mie îmi place să citesc câte o poezie, am câteva cărţi pe-acasă, dar mi-ar mai plăcea câteva”. Lângă el, Maria recită imediat “Vestitorii Primăverii”, ca să-i convingă pe toţi că îi place să citească: “Eu am acasă doar o carte cu poveşti, citesc poezii din manual, la română. Cum să nu-mi placă să am mai multe?!”. Toţi cei care îi însoţesc se declară mare amatori de poveşti: “Fata moşului şi fata babei”, “Zâna Muntelui”, “Făt-Frumos cu păr de aur”. Nici vorbă de prinţesele Disney sau Harry Potter, cărţi pe care nu le pot lua de la biblioteca din sat.

Sau cel puţin nu le puteau lua până acum: “E dureros că mulţi dintre copiii care termină opt clase nu mai ştiu anumite poveşti sau confundă operele marilor clasici. Aşa că aceste cărţi prind foarte bine – le dezvoltă vocabularul, sunt puşi la punct cu anumite lucrări, ei învaţă, se ambiţionează, îi ajută şi să creeze la un moment dat. O să le dăm copiilor să citească, să iasă din zona televizorului, a Internetului, unde văd câte şi mai câte… şi sunt lucruri care nu sunt tocmai indicate copiilor”, spune Miron Corobete, învăţător la Şcoala Primară din Meria.

Cărţi, port şi tradiţii

IMG_1733“Noi şedem aici în mediul ăsta rural, suntem în vârful muntelui, dar sperăm să prindă bine donaţia de carte, doar e spre binele copiilor. Măcar cei mici să citească, că cei tineri, ce-i drept, nu prea citesc, dar încercăm să aducem măcar pe cei mici pe linia cea bună”, spune viceprimarul Daniel Zepa. În căminul cultural, cântecele, dansurile şi aplauzele nu mai contenesc. Este limpede că aici gazdele sunt încântate de aşa oaspeţi. Spectacolul copiilor din Petrila durează mai bine de jumătate de oră, iar palmele spectatorilor sunt fierbinţi de atâta aplaudat. Şi nici nu s-a terminat bine spectacolul pe scenă, că acţiunea se mută în sală. Cu braţele încărcate de cărţi, micuţii momârlani se îndreaptă către rândurile unde şed puii de pădureni. Toţi micuţii din comună primesc cărţi. Şi, pentru unii, sunt chiar primele. O băbuţă trage cartea din mâinile nepoţelului în căutare de poze, în timp ce micuţului aproape că îi dau lacrimile. Nemulţumită de ilustraţii, bătrâna i-o înapoiază şi copilul începe imediat să o răsfoiască. De-abia acum iniţiatorii şi organizatorii campaniei “Donează o carte, dăruieşte o speranţă” se simt mulţumiţi de isprava lor. “De ce le dăm cărţi? Eu cred că acum oamenii, mai ales tinerii, au nevoie să citească. De ce la Lunca Cernii? Pentru că aici chiar au nevoie de ele!”, susţine Costel Avram, coordonator PNL pentru Valea Jiului. Colega lui, Doiniţa Maria Bălănesc, şefa OFL Petrila completează: “La noi în oraş, am făcut colecta de carte într-un cadru festiv şi de sărbătoare. La acel moment, copiii ne-au arătat puţin din portul popular al momârlanilor, din tradiţii şi am considerat că e bine să-i aducem şi la Lunca Cernii, fiind tot o zonă de munte şi, în acelaşi cadru de sărbătoare, să predăm cartea. Sper ca micuţii de la Lunca Cernii să se bucure de aceste cărţi, să le citească şi mi-ar plăcea să ne întoarcem la aceşti oameni minunaţi care ne-au primit cu braţele deschise. Chiar am văzut bucurie, deschidere către noi şi îi aştept şi eu la Petrila, să ne prezinte puţin din portul şi tradiţia de la Lunca Cernii”.

Magia duminicii cărţii

Şi să nu credeţi că micuţii din Lunca Cernii s-au ales doar cu ceva de citit pentru acasă. Mii de volume aduse cu maşini speciale din Valea Jiului au fost descărcate şi depozitate în şcoala din comună. În plus, copiii s-au ales şi cu ceva bun, bun şi… dulce, după ce deputatul Carmen Hărău le-a împărţit ciocolată şi suc: “O să mă întorc, să văd ce aţi citit!”, îi spune unei fete parlamentarul. Cei care şi-au făcut plinul cu dulciuri se reped în colţul încăperii, la lăzile cu cărţi. Totul se împarte rapid, cei mari schimbă coate, cei mici li se strecoară printre picioare şi tot mai apucă un volum: “Haideţi să vedem şi ce o să se citească din cărţile acestea. Iniţial, entuziasmul era aşa, la cote destul de scăzute, dar, dacă nimeni nu se implică în a încerca să mişte lucrurile, ele vor rămâne încremenite”, crede Carmen Hărău.

Este unul dintre oamenii pentru care educaţia a contat în viaţă, de aceea crede în puterea magică a cărţii: “Când le-am împărţit, ne-am bucurat şi noi de bucuria lor. Sunt copii frumoşi, cuminţi şi talentaţi. A fost o duminică specială! De fapt, când mă uit la copiii aceştia, sunt sigură că avem viitor”.

Mii de volume vor ajunge în această vară la bibliotecile care au nevoie de fond de carte, iar copiii din localităţile defavorizate din judeţ vor avea acum de unde să îşi aleagă cărţile de poveşti. Campania pentru colectarea de carte se derulează în aproape toate oraşele judeţului. Entuziasmul celor de la Petrila a fost de neegalat, iar deputatul hunedorean spune că va continua să parieze pe educaţie şi să susţină proiecte în favoarea copiilor. Proiecte pentru ca viaţa lor să fie mai bună şi mai dreaptă.

Lectura şi învăţătura, miza pentru viitor

lecturaDoamnele liberale din Deva au organizat o seară de lectură în cadrul Centrului de Plasament în Regim de Urgenţă Deva, unde au donat aproximativ 500 de volume din cele peste 2000 care au fost strânse în cadrul campaniei “Dăruieşte o carte, dăruieşte o speranţă”, iniţiată şi susţinută de Organizaţia Femeilor Liberale din judeţul Hunedoara. Celelalte cărţi vor fi donate Căminului pentru persoane vârstnice din comuna Pui, în speranţa că vor aduce un strop de bucurie bunicilor din acel loc.

Deşi au vârste destul de mici, vârste la care un copil ar trebui să aibă doar grija jocului şi a învăţăturii, copiii care au instituită măsură de protecţie au cunoscut greutăţile din primii ani de viaţă. Părăsiţi de părinţi din cauza lipsurilor financiare, ei îşi doresc să înveţe pentru a putea, mai târziu, să profeseze o meserie care să le asigure un trai decent şi tihna unei vieţi în familie. Cu emoţie, au citit împreună basmele lui Ispirescu, Creangă, sau poeziile lui Eminescu. Copiii ne-au mărturisit că au fost cei mai impresionaţi de povestirile istorice ale lui Alexandru Mitru şi, mai ales, de “Ecaterina Teodoroiu, eroina de la Jiu”. Donaţia de volume făcută de OFL Deva a fost însoţită şi de cadouri constând în dulciuri şi fructe.

About Laura Oană