Bacalaureatul este suspectat de inechitate

Articolul a fost vizualizat de 1,829 ori

Anul acesta, nivelul de dificultate a subiectelor la matematică va fi ceva mai relaxat, în condiţiile în care elevii au la dispoziţie patru tipuri diferite de subiecte. Acestea corespund specializărilor de matematică – informatică, ştiinţele naturii, licee tehnologice şi învăţători-educatori. Unii elevi susţin, însă, că diferenţierea substanţială între subiecte, la matematică, îi va dezavantaja în momentul admiterii la facultate.

Probele mai uşoare la matematică pentru unii candidaţi pot provoca nedreptăţi la admiterea în facultate

Probele mai uşoare la matematică pentru unii candidaţi pot provoca nedreptăţi la admiterea în facultate

Elevii care au studiat matematica intensiv spun că ei vor avea de trecut un examen incomparabil mai greu (subiectele fiind de tipul M1) faţă de elevii care vor da examen în baza unui subiect M4. Astfel, ei spun că se poate ajunge în situaţia ca un elev destul de bun la matematică să obţină o notă mică la această disciplină din cauza dificultăţii subiectelor, în timp ce un elev care nu se pricepe prea bine la această materie să ia o notă mare, graţie subiectelor M4, mult mai uşoare. Inspectorul de matematică, Viorel Holhoş, pe de altă parte, spune că diferenţierea între patru tipuri de subiecte la matematică (M1, M2, M3 şi M4) s-a făcut tocmai pentru a elimina inechităţile. „Nu poţi să-i ceri unui elev care a studiat doar două ore de matematică pe săptămână să rezolve subiecte la fel de dificile ca ale elevului care a făcut cinci ore de matematică săptămânal. Oricum, chiar dacă rezultatul de la Bacalaureat va conta la admiterea la facultate, sunt convins că absolvenţii îşi vor alege specializările şi în funcţie de aptitudini. Este foarte probabil că elevii care au studiat mai puţină matematică şi au dat examen pe subiecte de tip M4 nu vor merge la o facultate unde se va cere cu precădere această materie, pentru că, dacă nu sunt foarte buni, nu vor face faţă şi vor fi triaţi chiar de prima sesiune”, explică inspectorul de specialitate.

Cine pică, plăteşte

La examenul de Bacalaureat din această vară s-au înscris săptămâna trecută aproximativ 5.000 de elevi din clasele terminale, atât din seria curentă cât şi din seria anterioară. Dintre elevii care s-au înscris la Bacalaureat, aproape 4.000 sunt absolvenţi ai claselor a XII-a şi a XIII-a, din seria curentă, iar restul de aproximativ 1.000 sunt candidaţii seriilor anterioare din judeţul Hunedoara. Candidaţii vor susţine examenele în 14 centre de examen, iar lucrările lor vor fi corectate în trei centre de evaluare din judeţul Hunedoara. Săptămâna aceasta absolvenţii de liceu sunt în vacanţă, iar săptămâna viitoare vor începe probele de evaluare a competenţelor. Examenele scrise vor începe în întâi iulie, cu proba la limba şi literatura Română şi vor continua, cu celelalte probe, până în data de 5 iulie. Rezultatele vor fi afişate în opt iulie. Elevii care au susţinut deja examenele de două ori, însă fără succes, vor plăti pentru o probă de Bacalaureat 38 de lei. În cazul în care un elev care nu a luat Bacalaureatul în două rânduri va dori să susţină toată sesiunea va trebui să plătească 230 lei.

Jumătate dintre olimpici nu au luat Bac-ul

Dintre cei opt elevi hunedoreni care au susţinut examenul maturităţii în sesiunea specială, doar jumătate au reuşit să obţină o notă de promovare. Sesiunea specială a Bacalaureatului de anul acesta a fost susţinută la Ploieşti. Cei opt elevi din judeţul Hunedoara care s-au înscris participă la loturile naţionale lărgite şi se pregătesc pentru olimpiade şi concursuri internaţionale. Dintre aceştia, doar patru au reuşit să obţină o notă de trecere, restul fiind declaraţi respinşi pentru că nu au promovat examenul sau pentru că au reuşit să promoveze probele de examen, dar nu au obţinut media 6,00, necesară pentru a trece examenul. O absolventă de clasa a XII-a, de la un liceu devean, a reuşit să obţină cea mai mare medie dintre candidaţi. Elena Manuela Igelsky, de la Colegiul Naţional “Decebal” Deva, a reuşit să obţină media 9,90. Ea a luat nota 10 la matematică şi limba germană, 9,65 la română şi 9,95 la anatomie. Cea mai mică medie, dintre olimpicii hunedoreni, a fost obţinută de eleva Laura Elena Gavriliuc, de la Liceul “Dimitrie Leonida” Petroşani, care a fost punctată cu 1,65 la română, 2,60 la matematică şi 2,20 la fizică – filiera tehnologică. Anul acesta niciun olimpic hunedorean nu a fost eliminat din examen pentru fraudă. Anul trecut, un băiat a încercat copieze, aşa că a fost dat afară din sala de examen.

Doar 4 din 10 au trecut examenul la simulări

Doar 40 la sută din aproximativ 2.400 de elevi de clasa a XII-a care au suţinut simulările pentru bacalaureat la începutul lunii mai au reuşit să şi obţină o notă de trecere. Evaluările au fost susţinute în condiţii de examen: cu subiecte unice, elaborate la nivel judeţean şi sub supraveghere video. Deşi rezultatele la simulări au fost foarte slabe, acestea au fost, totuşi, mai bune faţă de prima sesiune de simulări. În luna februarie, nici măcar doi din 10 elevi hunedoreni nu au promovat. La cea mai recentă simulare, aproape 1.900 de absolvenţi nu s-au prezentat deloc la evaluări. Dintre cei prezenţi, mai puţin de 970 au reuşit să ia notă de trecere, restul de 1.450 fiind respinşi. Patru elevi au încercat să copieze şi au fost eliminaţi din examen.

Elevii acestor promoţii sunt tentaţi de comercianţii online cu echipamente electronice miniaturale de ultimă generaţie: minicamere video ascunse în nasturi sau în breloc, dar şi „pastile” audio inserate direct în timpan, în care o a doua persoană dictează subiectul în întregime, de acasă sau din curtea şcolii. Un asemenea echipament poate costa de la 100 la 1.000 de lei. Totuşi, inspectorii şcolari avertizează că elevii vor fi monitorizaţi “la sânge” nu doar de profesorii supraveghetori, ci şi de camere de luat vederi. Elevii care vor fi prinşi copiind vor fi daţi afară şi vor pierde un an, pentru că nu vor putea să susţină examenul de Bacalaureat în următoarele două sesiuni. Mai mult, cine va fi prins copiind la ultima probă, va trebui să reia fiecare examen în parte.

Calendarul Bacalaureatului 2013

  • 10 – 12 iunie 2013: Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A;
  • 12 – 14 iunie 2013: Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B;
  • 17 – 21 iunie 2013: Evaluarea compeţentelor digitale – proba D;
  • 25 – 28 iunie 2013: Evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională – proba C;
  • 1 iulie 2013: Limba şi literatura română – proba E) a) – proba scrisă;
  • 2 iulie 2013: Limba şi literatura maternă – proba E) b) – proba scrisă;
  • 3 iulie 2013: Proba obligatorie a profilului – proba E) c) – proba scrisă;
  • 5 iulie 2013: Proba la alegere a profilului şi specializării – proba E) d) – proba scrisă;
  • 8 iulie 2013: Afişarea rezultatelor (până la ora 12:00);
  • 8 iulie 2013: Depunerea contestaţiilor (orele 12:00 – 16:00);
  • 9 –11 iulie 2013: Rezolvarea contestaţiilor;
  • 12 iulie 2013: Afişarea rezultatelor finale.

Locuri suficiente la liceu

Liceele din judeţul Hunedoara au locuri disponibile pentru toţi elevii care termină în această lună clasa a VIII-a. În judeţul Hunedoara există peste 4.120 de locuri libere la liceele hunedorene şi mai puţin de 4.000 de copii care vor absolvi ciclul gimnazial. Elevii de etnie rromă vor avea la dispoziţie 190 de locuri în învăţământul liceal de stat, în condiţiile în care fiecare clasă de elevi va fi suplimentată cu două locuri pentru romi.

Totuşi, chiar dacă numărul locurilor la liceu este suficient, pentru a ajunge la liceul dorit, fiecare elev trebuie să promoveze Evaluarea naţională şi să aibă o medie mare de admitere. Media de admitere va fi media aritmetică între media generală la Evaluarea naţională susţinută de absolvenţii clasei a VIII-a şi media generală de absolvire a claselor V-VIII. Înscrierea în clasa a IX-a a absolvenţilor de gimnaziu se face prin repartizare computerizată, în ordinea descrescătoare a mediilor de admitere, în baza opţiunii candidatului pentru profilul sau specializarea dorită.

About Ada Beraru