Colţul cultural: Panorama blues

Articolul a fost vizualizat de 1,283 ori

Prin 2003, am avut ocazia să stau de vorba cu Dan Matei Agaton, pe atunci ministru al turismului. La întrebarea cum ar putea ministerul pe care îl conduce să ajute o zonă cu o ofertă turistică specială, aşa cum este Hunedoara, răspunsul a fost că în niciun caz să nu contăm pe vreun sprijin. Soluţia lui era să găsim o modalitate prin care să existe iniţiativă privată în domeniu. Şi uite că vom asista în zilele următoare la un asemenea eveniment.

Mike Godoroja a mai cântat, chiar anul acesta, la Panorama, însă acum îşi aduce şi mai mulţi prieteni, de data asta pentru un adevărat festival de blues

Mike Godoroja a mai cântat, chiar anul acesta, la Panorama, însă acum îşi aduce şi mai mulţi prieteni, de data asta pentru un adevărat festival de blues

În 22 şi 23 Iunie 2013, proprietarul pensiunii Panorama, situată la câţiva kilometri de comuna Ghelari, organizează un festival de blues. Manifestarea are un nume inspirat „Panorama blues” şi urmăreşte în primul rând promovarea zonei. Modelul realizării unui brand prin organizarea de evenimente culturale este deja înţeles de multă lume, de apreciat fiind aici cei care şi fac, nu numai constată. În cele două seri vor concerta la Panorama trupele Steel Blues din Hunedoara, Mike Godoroja & Blue Spirit din Bucureşti, formula Bogy, Mircea, Victor & Levy din Timişoara, Marcian Petrescu şi Trenul de Noapte, iar, la final, iubitorii genului vor putea asista la un jam-session spectaculos.

Despre grupul hunedorean Steel Blues am mai vorbit în alt articol de la Colţul Cultural, aşa că acum voi spune câte ceva despre ceilalţi invitaţi. Mike Godoroja, unul dintre cei mai prolifici muzicieni de blues de la noi, este şi un fervent promotor al mişcării în România, fiind coleg de emisiune TV cu Florian Lungu, alias „Moşu”, amândoi născându-se în aceeaşi zi. Înfiinţează în 1997 grupul Mike Godoroja & Blues Spirit, cu care susţine numeroase concerte şi realizează 7 albume, de-a lungul timpului lângă el evoluând muzicieni precum Vali Vătuiu, Eugen Mihăescu, Adi Manolovici, Manuel Savu, Cătălin Răzvan, Ian Chepa, Marius Vintilă, Marcian Petrescu, sau Florentin Milcof.

Amintesc câteva piese ce desăvârşesc cu măiestrie stilul Godoroja: “Capra vecinului”, “Nu sunt vinovat”, “Blues pentru tata”, “Caii din pădurea Letea”, “Vă rog s-aveţi o viaţă frumoasă”, “Hippie cu diamante”.

Artistul reuşeşte să dea o notă personală pieselor blues, fără să ştirbească spiritul acestui gen, eminamente american, având un farmec aparte în apariţiile pe scenă. Marcian Petrescu & Trenul de Noapte intră în categoria Harmonica Blues, fiind singura trupă de acest fel în România.

Marcian Petrescu este cotat drept cel mai bun muzicuţist din ţara noastră, el însuşi declarând: “Blues is my middle name”. Marcian Petrescu, aduce adevăratul sunet american de muzicuţă, oferind o paletă extrem de variată de sunete ale acestui instrument, abordate în registrul acustic sau în cel amplificat (specialitatea lui Marcian). Au evoluat alături de el, de-a lungul timpului, Rareş Totu, un chitarist de mare rafinament şi forţă, bateristul Constantin Bărbăşelu, basistul Robert Ardeleanu şi organistul Cosmin Farcaş.

În proiectul Bogy, Mircea, Victor /Levy din Timişoara îi găsim pe chitaristul Mircea Bunea (care, cu altă formulă de trio, a fost considerat revelaţia anului 2012 la „Gala Premiilor de Jazz”), pe Victor Miclăuş un bassist de excepţie, pe Bogy Nagy şi, nu în ultimul rând, pe Levy. Muzicieni de jazz de excepţie poposesc la pensiunea Panorama, în apropiere de Ghelari, cu speranţa ca în timp acest loc să devină un punct de atracţie pentru iubitorii de jazz din ţară şi, de ce nu, din Europa. De subliniat ar mai fi iniţiativa curajoasă a domnului Sergiu Ţenţ, proprietarul pensiunii Panorama, care este şi principalul vinovat pentru „Enduro Panorama”, competiţie ce a ajuns anul acesta la ediţia a V-a.

Sper ca visele domnului Sergiu Ţenţ să aibă o viaţă cât mai lungă şi prin numărul mare de participanţi să demonstreze că, prin proiectele sale culturale, reuşeşte să facă cunoscută o zonă de o frumuseţe uimitoare, dar cam uitată de toată lumea. Vă aşteptăm la “Panorama blues”, pentru a trăi la înălţime momente muzicale de excepţie.

About Mircea Goian