Mii de hunedoreni au aşteptat cu nerăbdare începerea programului Rabla 2013, cu speranţa că vor reuşi să scape de autoturismele vechi pe care le deţin şi să-şi cumpere maşini noi. Din păcate, numărul mic de tichete valorice a făcut ca prima distribuire să se încheie în câteva minute(!) de la lansare.
Zeci de hunedoreni şi-au parcat maşinile în apropierea centrelor REMAT, ca să aibă o şansă de a obţine un voucher şi să scape de “rable”. Reprezentanţii centrelor s-au ferit să ia actele proprietarilor înainte, de teama amenzilor care, spun ei, s-ar fi ridicat la câteva mii de lei. Cu toate acestea, luni, la primele ore ale dimineţii, imediat după deschiderea sesiunii de depunere a dosarelor de către proprietarii de maşini vechi, toate tichetele erau epuizate. Reprezentantul S.C. Festimani Comprest SRL, Marius Martinesc, spune că tichetele au fost atât de puţine încât la numai 30 de minute de la deschiderea centrului, luni dimineaţă, acestea fuseseră deja distribuite. “Noi am mers duminică să luăm voucerele, iar luni, la prima oră, am început să le împărţim oamenilor care aşteptau la poartă. Oricum, în 30 de minute nu mai aveam niciun tichet. Cererea a fost foarte mare”, explică Marius Martinesc.
Necesar de zece ori mai mare!
Reprezentanţii firmelor care au ca obiect de activitate colectarea şi dezmembrarea “rablelor” spun că, în realitate, ar fi fost nevoie de cel puţin patru ori mai multe tichete. Administratorii centrelor REMAT spun că anul trecut li s-a cerut un necesar şi ei au transmis că ar avea nevoie de cel puţin 300-400 de tichete. Cu toate acestea, unele firme au primit doar opt, iar altele, care aveau mai multe puncte de lucru, au primit câteva zeci de voucere. Cele mai multe tichete le-a primit S.C. Festimani Comprest S.R.L. Pentru fiecare punct de lucru, societatea colectoare a primit câte opt tichete, în total 40. Noi avem cinci puncte de lucru: în Deva, Simeria, Orăştie, Brad şi Cristur. La Deva colectăm, dar şi tratăm maşinile. Adică le dezmembrăm şi ducem componentele la reciclat: metalul la metal, plasticul la plastic, iar unele componente sunt incinerate de către o firmă din Chişcădaga. La celelalte patru puncte de lucru avem doar activitate de colectare. Anul acesta au fost foarte puţine tichete. Noi am primit doar 40, deşi am trimis un necesar de 400”, precizează Marius Martinesc.
Mai există o şansă
Hunedorenii care au fost suficient de norocoşi cât să reuşească să-şi dea maşinile mai vechi de 10 ani la casare trebuie acum să îşi radieze autovehiculele şi apoi să meargă pentru a primi un certificat de distrugere, abia ulterior urmând să primească tichetul valoric de 6.500 de lei. Colectorii de “rable” spun că peroanele care nu au obţinut acum un tichet încă mai au o şansă, pentru că doar un sfert dintre voucere au fost distribuite. Cu toate acestea, deocamdată, nimeni nu ştie exact când va începe distribuirea celorlalte tichete. În plus, colectorii se plâng că aplicaţia online, prin intermediul căreia ei ar fi trebuit să înscrie maşinile preluate, funcţionează cu întreruperi, aşa că, deşi hunedorenii
şi-au predat maşinile, documentele online nu au fost completate în primele zile. Nu doar persoanele fizice, ci şi firmele s-au putut înscrie, începând de ieri, în Programul “Rabla“.
14 puncte de colectare în judeţ
Potrivit site-ului Asociaţiei Fondului pentru Mediu, în judeţul Hunedoara, distribuirea tichetelor se va face anul acesta prin intermediul a 14 puncte de lucru ale colectorilor. În total, în această etapă, au fost distribuite 112 tichete la noi în judeţ. Cei şase colectori aprobaţi în judeţul Hunedoara sunt: SC Casteco Invest SRL, din Deva, SC Festimani Comprest SRL Deva, care are cinci puncte de preluare a rablelor, câte unu în Deva, Simeria, Brad, Orăştie şi Cristur, SC Orian Industry SRL Hunedoara, cu punct de lucru în Petroşani, SC Remat Transilvania SRL, cu puncte de lucru în Petroşani, Vulcan şi Uricani, SC Remat SAM SRL, cu punct de lucru în Aninoasa şi Lupeni şi SC Service Automobile, cu sediul în Deva.
45 de zile pentru a vă cumpăra maşină nouă
Pentru Programul “Rabla“ 2013, au fost alocate 20.000 de voucere de câte 6.500 de lei fiecare, faţă de 3.800 lei, cât valora un tichet în 2012. Un număr de 17.000 de voucere sunt pentru persoanele fizice şi 3.000 pentru firme şi instituţii publice. În 2012, au fost distribuite 45.000 de tichete, în 2011 au fost disponibile 120.000, în timp ce în 2010 au fost alocate 190.000. Administraţia Fondului de Mediu a anunţat că centrele de colectare pot depune o cerere de suplimentare a numărului de tichete şi pot obţine cel mult 200 de voucere la fiecare solicitare. Faţă de anii precedenţi, când o persoană putea folosi trei vouchere a câte 3.800 lei fiecare, anul acesta se poate folosi un singur tichet, în valoare de 6.500 lei, pentru achiziţionarea unui autovehicul nou. Termenul în care proprietarul unui autovehicul obţine certificatele de distrugere, de radiere şi tichetul este de cel mult 10 zile. În termen de maximum 45 de zile de la primirea voucherului, cei care doresc să-şi cumpere un autovehicul şi deţin un tichet valoric îl pot depune la producătorul sau dealerul auto acceptat în program, fără a depăşi termenul de 20 noiembrie 2013.
Prin Programul “Rabla”, derulat anual din 2005 şi până în prezent, au fost casate aproape 460.000 de autoturisme uzate şi au fost cumpărate aproape 226.000 maşini noi.
Bonusuri pentru “ecologişti”
Pentru stimularea achiziţionării autovehiculelor ecologice se oferă posibilitatea acordării, pe lângă prima de casare, a unui eco-bonus în valoare de 500 lei pentru: cumpărarea unui autovehicul nou, încadrat în norma de poluare Euro 6, a unui autovehicul nou, al cărui motor generează o cantitate de emisii de CO2 mai mici de 100g/km, sau achiziţionarea unui autovehicul nou, cu sistem de propulsie hibrid. Cumularea eco-tichetului cu tichetul “Rabla” este posibilă în cazul achiziţionării unui autovehicul electric. La achiziţionarea unui autovehicul de acest tip, se poate acorda, pe lângă prima de casare, o reducere în cuantum de maximum 1.000 lei, rezultată prin cumulul a cel mult două eco-bonusuri.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.