Hunedorencele pot primi 10.000 de euro de la stat

Articolul a fost vizualizat de 1,669 ori

Femeile care doresc să înceapă o afacere vor putea obţine peste numai câteva zile, de la stat, un ajutor de 10.000 de euro. Programul “Femeia antreprenor” va începe la sfârşitul lunii iunie, iar criteriul de selecţie nu va mai fi “primul venit, primul servit”, ci planul de afaceri cel mai performant.

Anunţul referitor la lansarea programului în aproximativ două săptămâni a fost făcut de ministrul delegat pentru IMM, Mediu de Afaceri şi Turism, Maria Grapini, chiar în timpul unei întâlniri cu oameni de afaceri din judeţul Hunedoara, cu autorităţile judeţene şi locale. Hunedorencele interesate trebuie să depună un plan de afaceri, care va fi evaluat electronic, astfel fiind eliminat subiectivismul. Vârsta solicitantelor nu este foarte importantă, la finanţare având acces şi femeile peste 45 de ani, care nu găsesc de lucru, dar au curajul să pornescă propria afacere. “Pentru că antreprenoriatul feminin este într-o rămânere în urmă, aş putea spune, faţă de potenţialul pe care-l avem, nu am stabilit o limită de vârstă. Important este ca solicitanta să-şi facă un plan de afaceri şi va primi cei 10.000 de euro, exact ca tinerii debutanţi”, a declarat ministrul Maria Grapini.

Proiectele, evaluate de computer

Planul de afaceri va fi evaluat după mai multe criterii, în baza unui model stabilit pe calculator şi nu se va mai ţine cont de rapiditatea cu care a fost depus proiectul, eliminându-se principiul “primul venit, primul servit”. Sumele disponibile pentru finanţarea proiectelor femeilor antreprenor se ridică la 500.000 de lei. Maria Grapini a recunoscut că banii sunt puţini, dar adaugă că a avut deja o discuţie cu Ministerul de Finanţe şi speră că, în momentul primei rectificări, programul va primi fonduri suplimentare. Ministrul delegat pentru IMM, Mediu de Afaceri şi Turism, Maria Grapini, a mai spus că, dacă, totuşi, nu va primi sume în plus anul acesta, proiectele vor fi, oricum, înregistrate şi evaluate, urmând să beneficieze de finanţare în 2014. Până acum, astfel de sume erau alocate tinerilor întreprinzători. Numărul proiectelor accesate de tinerii hunedoreni a fost mic, din cauza lipsei de informare a tinerilor, din cauza birocraţiei, dar şi deoarece tinerii hunedoreni nu au ştiut ce presupune gestionarea unei afaceri şi s-au răzgândit chiar şi după ce proiectele au fost declarate eligibile, iar banii le-au fost alocaţi.

Mai puţine femei fără un loc de muncă

În judeţul Hunedoara numărul femeilor care nu au un loc de muncă, în statistici cel puţin, este mai mic decât în cazul bărbaţilor. În cursul lunii mai, în evidenţele Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Hunedoara au fost înregistraţi aproape 2.000 de şomeri. La sfârşitul lunii trecute, numărul total al şomerilor din judeţul Hunedoara era de aproape 11.200, din care femeile erau în număr de 5.050, cifră care reprezintă 45 la sută din total. Această situaţie a apărut ca urmare a modificării specificului economic şi de producţie al judeţului. Fostele fabrici din industria metalurgică şi energetică s-au restructurat ori s-au închis, iar locul lor a fost luat de fabricile de confecţii textile şi încălţăminte. Primele şase oraşe hunedorene grav afectate de şomaj sunt Brad, Orăştie, Hunedoara, Călan, Simeria şi Deva.

Saloane de înfrumuseţare, ferme mici, fast-food-uri

Directorul AJOFM, Vasile Iorgovan Velichi, spune că principala problemă nu este a deschide o afacere şi de a avea iniţiativă, de sustenabilitate ulterioară. “Sunt anumite lucruri care ţin de funcţionarea unei asociaţii familiale sau a unei SRL, care trebuie cunoscute şi respectate. Este un plan de afaceri, care la rândul lui trebui să conţină un plan de desfacere a produselor sau a serviciilor. De asemenea, trebuie studiată bine piaţa şi stabilit grupul ţintă, apoi trebuie încheiate nişte contracte ferme, un brand şi, în final, trebuie să fii foarte serios, ca să-ţi onorezi angajamentele”, afirmă Iorgovan Veluchi. Reprezentanţii AJOFM Hunedoara adaugă că, în acest moment, piaţa are nevoie de producţie şi, în special, producţie de nişă. Astfel, o mică afacere, în cadrul unor ferme pomicole, de cultură a ciupercilor sau apicultură, ar putea avea succes. În plus, nici serviciile nu trebuie ignorate. Piaţa hunedoreană a forţei de muncă încă mai cere coafeze, cosmeticiene, frizeri, dar şi proprietarii de mici restaurante fast-food o duc destul de bine, chiar şi pe timp de criză.

Este necesar un plan de afaceri

Cristian Neamţu, reprezentantul “L&C Consulting” şi beneficiar al unui program similar, însă destinat tinerilor, spune că hunedorencele care doresc să înceapă o afacere nu ar trebui să îşi facă probleme din cauza birocraţiei, ci doar să fie conştiente că au nevoie de un plan de afaceri. “Când am beneficiat eu de programul de finanţare START, pentru tineri, a fost mai simplu. Atunci nu am plătit nimic pentru înfiinţarea firmei şi am făcut şi un curs gratuit pentru antreprenori. Dacă ar fi trebuit să plătesc, m-ar fi costat 2.000 de lei, însă la momentul acela existau nişte facilităţi pe programul START. În plus, am contribuit şi eu cu 50 la sută din valoarea totală a proiectului, ceea ce a însemnat încă un plus de aproape 10.000 de euro, pe lângă ajutorul primit de la stat”, explică Cristian Neamţu. Tânărul antreprenor şi-a cumpărat, apelând la ajutorul statului, o imprimantă industrială şi a fost obligat prin proiect să menţină activitatea timp de trei ani. Neamţu le recomandă hunedorencelor care ar vrea să-şi deschidă o afacere să înfiinţeze firme care să presteze servicii de curăţenie, asistenţă pentru bătrâni sau copii (bone), care să organizeze cursuri de învăţare a limbilor străine sau cursuri de muzică pentru copiii care vor să înveţe să cânte la un instrument.

Tags: , ,

About Ada Beraru