Dacă e să vorbim de turism montan, Valea Jiului este zona de maximă atracţie pe acest segment extrem de profitabil. În speţă, domeniul schiabil din Parâng, aflat deocamdată în cumpănă din punct de vedere financiar, şi staţiunea Straja, sunt locurile unde investiţiile promit un randament excelent de amortizare.
Pe acest considerent, vizita în judeţ de la finele săptămânii trecute a ministrului pentru IMM şi Turism, Maria Grapini, nu putea fi finalizată fără o abordare pe această temă. Aşa se face că, după întâlnirea de vineri cu oamenii de afaceri şi autorităţile locale, ministrul Grapini a purtat un dialog separat doar cu primarii Cornel Resmeriţă (Lupeni), Gheorghe Ile (Uricani) şi Tiberiu Iacob Ridzi (Petroşani), precum şi cu Mircea Ioan Moloţ, preşedintele Consiliului Judeţean. Tema, evident, finanţarea proiectelor nefinalizate care au ca obiect dezvoltarea turismului montan în Valea Jiului.
Bani la rectificare
În urma discuţiilor, ministrul Grapini şi-a arătat disponibilitatea de a aloca resurse financiare pentru lucrările executate la Straja şi în Parâng.
Ce mai e de făcut
Referitor la domeniul schiabil din Parâng, până acum, s-au cheltuit şapte milioane de euro, dintre care 3,1 milioane de euro sunt de la bugetul local, o sumă uriaşă în actualele condiţii de recesiune financiară. Odată cu finalizarea telescaunelor TS 3 şi TS 4, a cărui construcţie încă nu a demarat, din punct de vedere strict al domeniului schiabil, al pârtiilor, se poate vorbi despre un grad de deschidere de 60 la sută. Pentru Staţiunea Parâng proiectul este extrem de generos, iar pentru implementarea lui s-a aprobat suma totală de aproape 69 de milioane de euro, însă edilii au precizat că acest program se întinde pe o perioadă de 4 – 5 ani, în funcţie de alocaţiile de la buget. Până acum au fost finalizate lucrările la instalaţiile de producere de zăpadă artificială, adică 4 fixe şi mai multe mobile, au fost montaţi stâlpii pentru telescaunul TS 3 care face legătura între Hotel Rusu şi cota 1.700 din Parâng, iar instalaţia a fost proiectată după un model preluat de municipalitatea din Petroşani din staţiunea Innsbruck.
În plus, au fost amenajate şi pârtiile, până la urmă principala atracţie a celor care iubesc sporturile de iarnă. De asemenea, s-a avut în vedere şi bazinul de apă pentru instalaţiile de zăpadă artificială şi instalaţiile propriu-zise. Investiţia privind domeniul schiabil din Parâng a fost câştigată de asocierea de firme formată din Kranz Eurocenter Piteşti – Acomin Cluj şi Doppelmayer Austria. Potrivit proiectului finanţat de MDRT, domeniul schiabil din Parâng se va întinde pe o suprafaţă de 150 hectare şi va avea 17 pârtii. De asemenea, pentru acces, între Petroşani şi staţiunea montană Parâng va fi amenajată o telegondolă.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.