Săptămâna economică

Articolul a fost vizualizat de 871 ori

Training împotriva marilor evazionişti

Guvernul a început în acest an acţiuni de verificare a mai multor persoane cu mari averi, suspectate că au depăşit “riscul minim acceptat” prin neplata impozitelor şi a decis să apeleze la specialişti fiscali străini şi experţi ai Fondului Monetar Internaţional (FMI) pentru a-i instrui pe inspectori. La începutul acestui an, guvernul a elaborat o listă cu 30 de persoane cu mari averi, suspectate că au depăşit “riscul minim acceptat” prin neplata impozitelor, după ce a pornit iniţial de la un grup de peste 300 de persoane bănuite că s-au sustras de la plata taxelor la buget. Acţiunile de control sunt iniţiate în baza deciziei din decembrie 2010 a Guvernului, conform căreia persoanele fizice ale căror venituri reale depăşesc cu cel puţin 50.000 lei sumele declarate vor plăti un impozit de 16% aplicat la diferenţa dintre cele două valori.

Inflaţie

În luna aprilie, inflaţia din UE a fost de 1,4%, iar cea din zona euro de 1,2%. Cele mai scăzute rate ale inflaţiei din UE în luna mai au fost înregistrate în Grecia (-0,3%), Letonia (-0,2%) şi Cipru (0,2%). România a avut cea mai ridicată inflaţie din UE în mai, de 4,4%, urmată de Estonia (3,6%) şi Olanda (3,1%), se arată într-un comunicat al Eurostat, institutul de statistică al Comisiei Europene.

Creştere economică

Banca Mondială a îmbunătăţit uşor prognoza de creştere a economiei României în acest an, la 1,7%, de la 1,6%, cât estima în ianuarie, arată raportul ‘Global Economic Prospects’, publicat miercuri de BM. Potrivit sursei citate, anul trecut, România a consemnat un avans economic estimat la 0,7%.

Minimis amânat

Ministerul Finanţelor Publice a anunţat modificarea datei de deschidere a primei sesiuni de depunere a Cererilor de Acord pentru finanţare în baza H.G. nr. 274/2013 privind instituirea unei scheme de ajutor de minimis pentru sprijinirea investiţiilor realizate de întreprinderile mici şi mijlocii. Prima sesiune de depunere se va derula în perioada 16.08.2013 – 31.10.2013, în limita bugetului anual alocat schemei. Bugetul maxim al schemei de ajutor de minimis este de 400 milioane lei.

About Adrian Sălăgean