Colţul cultural: Blues în Ţinutul Pădurenilor

Articolul a fost vizualizat de 2,126 ori

În Ţinutul Pădurenilor cine ştie să cânte bine doina se bucură de aprecierea oamenilor din comunitate. “Doamne, atâta mi-i de greu”, “Sara bună, bade Ioane”, “Când eram copil în sat”, iată câteva doine din repertoriul regretatului Drăgan Muntean.

panorama bluesDe loc din Poieniţa Voinii, mergea acasă trecând prin Ghelari, pe drumul ce urmărea coamele dealurilor către satul lui. Iată că acum, pe acelaşi drum unde găseşti pe partea dreaptă o pensiune aşezată într-un loc mirific, a avut loc zilele trecute un eveniment cultural inedit pentru aceste tărâmuri, un festival de blues, primul de acest fel din judeţul nostru.

Blues-ul este o formă muzicală ce vine din muzica populară a afro-americanilor, reprezentând stări emoţionale derivate din aspectele de zi cu zi şi prin care interpreţii exprimă necazurile, problemele legate de existenţa dificilă, sau despre relaţiile interumane, tratate de multe ori cu umor, alte ori cu patimă, totul bazându-se pe o sinceritate ce generează apreciere din partea ascultătorilor.

La “Panorama blues” au fost prezenţi pe scenă, în cele două zile, artişti care au abordat stiluri diferite de interpretare, ajungându-se uneori chiar la derivate ale blues-ului, ce au apărut mai târziu în arealul genului muzical. Foarte interesant şi apreciat este proiectul acustic “Diavolul şi Robert Johnson”, prezentat de Mike Godoroja & Blue Spirit, un omagiu adus legendarului cântăreţ de delta – blues, unul dintre cei mai importanţi muzicieni de blues, care a influenţat creaţia viitoare a mai multor personalităţi ale genului.

Modul agreabil şi interesant în care Mike Godoroja a prezentat istoria muzicianului şi a subiectelor tratate în piesele alese a dat şi mai multă atractivitate unor capodopere foarte apreciate de-a lungul timpului.

Prestaţia proiectului timişorean Bogy, Mircea, Victor & Levy a scos în evidenţă spiritul liber, favorizat de un gen muzical ce a marcat în timp apariţia şi dezvoltarea muzicii de jazz, rock, country, pop. Virtuozitatea muzicienilor şi plăcerea de a improviza au fost foarte bine primite de publicul prezent în faţa scenei. Marcian Petrescu a evoluat cu Trenul de noapte şi a cântat blues şi în limba română, demonstrând o spectaculoasă tehnică de interpretare la muzicuţă, tonurile folosite, dar şi frazele melodice aducând atmosfera tipică blues-ului american pe meleagurile hunedorene.

De remarcat prestaţia chitaristului Rareş Totu, care, prin viruozitatea instrumentală, dar şi prin bogăţia de sunete selectate din modulele de sunet la care apelează cu inspiraţie, a creat o paletă diversificată de exprimare, ce a îmbogăţit cu prisosinţă prestaţia artistică. Foarte apreciată a fost şi evoluţia hunedorenilor de la Steel Blues, despre care câţiva timişoreni prezenţi în public au spus că nu credeau că la Hunedoara se poate cânta aşa blues de calitate. Cu un sunet omogen, în multe piese simţindu-se atmosfera viguroasă a rock-ului, în special prin solo-urile de chitară, hunedorenii au convins că merită aprecierea celor avizaţi. Momentele de jam session, la care au participat majoritatea artiştilor prezenţi la “Panorama blues”, au redat atmosfera care stă la baza acestui mod de exprimare.

Pe vremuri după ce cântăreţii îşi terminau programele muzicale în diferite cluburi, unde erau plătiţi şi unde prestau un program specific, în special muzică de dans, se întâlneau dimineaţa într-un club anume şi cântau pe gratis ce le plăcea, cum simţeau, fiecare demonstrându-şi calităţile interpretative, sau ideile muzicale ce, mai târziu, au generat apariţia unor genuri sau stiluri în istoria muzicii. Prezenţa muzicianului de etno jazz Corneliu Stroe a completat paleta sonoră oferită în finalul festivalului “Panorama blues”. Promotor al spiritului balcanic în muzica de jazz din România, muzicianul a impresionat prin vigoarea şi diversitatea formulelor ritmice, realizate la instrumentele de percuţie.

Am participat aşadar la o sărbătoare a blues-ului în ţinutul pădurenilor, eveniment ce se datorează domnului Sergiu Ţent, proprietarul pensiunii Panorama. Cum spuneam şi altă dată, un om care a înţeles să-şi construiască un brand cu ajutorul evenimentelor culturale şi sportive. Din câte mi-a spus, se pregăteşte deja pentru “Panorama blues 2014”. Iubitorii de blues sunt alături de el.

About Mircea Goian