Nu doar firmele, mai nou şi primăriile falimentează

Articolul a fost vizualizat de 1,508 ori

Ceea ce cu nu mai mult de 10 ani în urmă părea de domeniul SF-ului, iată, se întâmplă astăzi: primăriile din România au voie să intre în insolvenţă şi, dacă nu se rezolvă impasul financiar, în faliment.

Primăria Aninoasa

Primăria Aninoasa

Şi ca să ne remarcăm şi noi cumva cu un precedent pe panopticul crizei, cea dintâi primărie din ţară care a intrat în insolvenţă este Aninoasa. O primărie hunedoreană.

Doi primari la o amărâtă de primărie

Ce înseamnă o insolvenţă pentru o instituţie de administraţie publică locală? În linii mari cam ceea ce înseamnă pentru orice societate. Patronul, în acest caz, primarul, nu mai decide în problemele de administrare a banilor instituţiei. Instanţa, odată admisă cererea de insolvenţă, a numit un administrator judiciar. Acesta va avea un onorariu egal cu indemnizaţia lunară a primarului din Aninoasa, dar majorată cu 30 la sută. Deci ia un salariu cu o treime aproape mai mare ca a primarului. Acesta e nevoit să renunţe la statutul de ordonator principal de credite. Prin urmare, dacă edilul vrea să cumpere o ascuţitoare pentru biroul de contabilitate din primărie trebuie să obţină semnătura administratorului judiciar ca să poată scoate bani din casă.

Apoi rutina

Administratorul judiciar anunţă pe toţi creditorii înscrişi pe lista existentă la dosar. S-a fixat termen-limită pentru înregistrare de admitere a creanţelor data de 15 august. De asemenea, s-a stabilit data de 11 septembrie 2013 termen-limită pentru verificarea creanţelor, întocmirea, afişarea şi comunicarea tabelului preliminar al creanţelor, iar eventuale contestaţii vor fi soluţionate până în data de 28 septembrie. Termenul de afişare a tabelului definitiv cu lista creanţelor va fi 9 octombrie 2013. Decizia instanţei este cu drept de opoziţie în 15 zile de la primirea notificării de către creditori şi cu drept de recurs de zece zile de la comunicare. Pe urmă, se pune la cale un plan de redresare financiară. Datoriile Primăriei Aninoasa depăşesc 150 la sută din veniturile bugetului local.

Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 46/2013 privind criza financiară şi insolvenţa unităţilor administrativ-teritoriale obligă primarii să ceară Tribunalului să declare insolvenţa, dacă autoritatea locală are datorii neplătite mai vechi de 120 de zile şi care depăşesc 50% din bugetul general. Cei care nu sesizează instanţa în timpul prevăzut de lege pot fi amendaţi sau condamnaţi la închisoare.

About Adrian Sălăgean