Săptămâna economică

Articolul a fost vizualizat de 946 ori

Retail

Marile lanţuri de hipermarketuri au vândut anul trecut cu până la 25% mai mult faţă de 2011. Marele câştigător este Auchan, ale cărui afaceri au crescut cu 25%, de la 1,57 de miliarde de lei la 1.97 miliarde de lei. Creşterea accelerată a numărului de magazine se vede şi în cifra de afaceri a polonezilor de la Enterprise Investors (EI), proprietarii magazinelor Profi. Au crescut anul trecut cu 23,7%, ajungând la o cifră de afaceri de 1,15 miliarde de lei net. Billa România a avut a treia cea mai mare creştere a cifrei de afaceri în 2012 faţă de 2011: 12,3%, compania înregistrând un rulaj de 1,26 miliarde de lei şi un profit net de 3,65 de milioane de lei.

Mai tari decât italienii

Producţia locală de cereale, estimată la 17,4 milioane de tone, o va depăşi cu 3% în acest an pe cea din Italia, iar economia românească va urca pe locul şase în topul producătorilor europeni cu rezultate apropiate de cele din 2011, anul record al agriculturii, arată proiecţiile pe iunie făcute publice recent de Coceral, organizaţie a traderilor şi procesatorilor agricoli europeni.

Autostrada Deva-Lugoj

Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) a soluţionat în scurt timp contestaţiile depuse în legătură cu loturile 2 şi 3 ale autostrăzii Deva-Lugoj. CNSC a respins contestaţiile în acest caz, iar contractele ar putea fi semnate în 10 zile. Ca atare, câştigătoare a lucrărilor rămâne asocierea dintre SC Salini SpA şi SC Secol SpA. În ceea ce priveşte lotul 3, acesta va fi construit de asocierea SC Teloxim Con SRL – Comsa SA – Aldesa Construcciones SA – Arcadis Eurometudes SA. Şi pentru lotul 4 din autostrada Lugoj – Deva au fost depuse contestaţii, iar procedura de atribuire şi evaluare a ofertelor, pentru lotul de 22 de kilometri şi cu o valoare estimativă de 1 miliard de lei, va trebui să fie reluată.

Fonduri europene

Comisia Europeană (CE) a deblocat luni plăţile pe Programul Operaţional Sectorial (POS) Transporturi, axele prioritare 1 şi 2, care erau presuspendate din luna octombrie a anului trecut, ca urmare a unor deficienţe grave din cadrul sistemului de gestionare şi control.

About Adrian Sălăgean