Andivet este cea mai mare clinică veterinară din judeţul Hunedoara. În cei 13 ani de activitate, medicii de la Andivet au consultat zilnic zeci de animale şi au tratat boli dintre cele mai diverse. În acest articol, ei ne descriu trei dintre cele mai întânite boli şi ne oferă sfaturi pentru prevenirea şi tratarea lor.
Râia Sarcoptică
Râia Sarcoptică este o boală parazitară a pielii, contagioasă, cu potenţial de transmitere la om, foarte pruriginoasă (determină scărpinat intens) şi are tendinţa de generalizare. Această boală este dată de Sarcoptes scabiei. Sunt mai sensibili câinii de rase fine decât cei de rasă comună. Această boală parazitară a fost diagnosticată tot mai des în cadrul spitalului veterinar Andivet, în special la căţei din rasele Bichon, Shih Tzu, Beagle, însă şi la căţei din rasa comună.
Sursele de contaminare sunt reprezentate de animalele bolnave cu forme latente sau netratate şi chiar obiectele cu care au intrat în contact câinii bolnavi.
Factorii de risc cel mai adesea implicaţi sunt: alimentaţia necorespunzătoare, gestaţia, lactaţia, starea neigienică a pielii, condiţii de disconfort prin supraaglomerare şi lipsa igienei, alte afecţiuni intercurente.
Semnele clinice sunt dominate de scărpinat intens, violent şi aproape permanent. Se observă modificări ale pielii la cap, gât, torace şi abdomen. Zonele sunt roşii, uneori cu vezicule sau cruste. Pot să apară şi infecţiile cutanate secundare care să complice boala. Animalul nu se mai hrăneşte corespunzator datorită mâncărimilor.
Diagnosticul se pune în urma examenului dermatologic, a raclatului cutanat, sau chiar terapeutic. Tratamentul este unul injectabil şi/sau local, în funcţie de gravitatea infestaţiei.
La pacienţii cu această boală se recomandă şi imunoterapie, precum şi o dietă alimentară corespunzătoare.
Sindromul de Stenoză Lombascrală la câini
Prin acest sindrom se înţelege o inflamaţie articulară (artrită) la nivelul pelvisului, datorită căreia se îngustează canalul prin care trec măduva spinării şi nervii. De asemenea, discul intervertebral dintre vertebră şi sacrum este deseori anormal, îngustând ulterior canalul.
Cel mai uzual semn al sindromului este durerea. Câinele prezintă dificultăţi în a se ridica de jos şi rigiditate în mers. Poate apărea slăbirea musculaturii
într-unul sau ambele membre inferioare. Câinele poate avea dificultăţi de urinare sau defecare datorită durerii. Unii câini nu pot să îşi mişte coada ori au dureri mari atunci când coada este mişcată.
Stenoza lombosacrală apare cel mai des la câinii de talie mare, sau la cei în vârstă. Ea nu trebuie confundată cu displazia de sold. Această boală apare mai rar la pisici. Diagnosticul de certitudine se pune în urma examenului radiologic, în special a mielografiei (conduită de diagnostic pe care o realizăm în cadrul spitalului veterinar Andivet).
Prognosticul pentru câinii cu această boală depinde de gravitatea simptomelor înainte de tratament. De obicei, acesta este rezervat.
Tratamentul diferă şi el în funcţie de gravitate, putând fi nonchirurgical (antiinflamatoare, condroprotectoare) sau chirurgical.
Congestia pulmonară
Atât căţeii, cât şi pisicile sunt predispuse congestiei pulmonare. Aceasta este un aflux mărit de sânge la nivelul pulmonului şi se poate complica cu pneumonia şi edemul pulmonar. Cauzele acestei probleme sunt date de efortul la temperaturi scăzute ale mediului. Uneori este suficient ca animalul să fie trecut brusc de la o temperatură crescută la una scăzută pentru o scurtă perioadă de timp.
Semnele care apar sunt respiraţie accelerată, bătăi cardiace accelerate, tuse şi febră uşoară. Este recomandată evitarea diferenţelor mari de temperatură la care sunt expuse animalele, iar dacă observăm unul dintre semnele de mai sus trebuie să ne prezentăm cu animalul la medicul veterinar.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.