“Regele tulipan” de la Ghelari

Articolul a fost vizualizat de 5,082 ori

Până nu demult se ştia că, pe raza judeţului Hunedoara, există un singur copac-lalea, sau “tulipan”, cum mai este numit, şi anume la Aninoasa. Anul acesta, dintre bălării şi din anonimat a fost scos tulipanul de la Ghelari. Evenimentul s-a petrecut în primăvară, pe parcursul săptămânii în care şcolile derulează alt gen de activităţi educative decât cele obişnuite. Fotoreporterul nostru a ţinut să ne arate tulipanul de la Ghelari înflorit.

Copacul cu lalele - tulipanul din judetul Hunedoara 05Astă primăvară, elevii şcolii generale din Ghelari şi-au propus ca, pe parcursul săptămânii intitulate “Să ştii mai multe, să fii mai bun”, să încerce să repună în valoare un monument al naturii până atunci ignorat de localnici: copacul-lalea. Au pus mâna pe unelte şi au curăţat de spini şi bălării întreaga arie din preajma tulipanului. Asta pentru că ei îşi doresc ca acolo să fie amenajat un parc care să aibă şi un spaţiu pentru repetiţiile trupei lor de teatru medieval. “Am făcut curăţenie astă-primăvară, iar acum e nevoie de o serie de intervenţii de consolidare a unor maluri de pământ. Apoi, în funcţie de posibilităţi, sperăm ca Primăria să vină cu mobilierul specific unui parc. Oricum, copiii au avut o idee strălucită când s-au gândit să repună în valoare copacul-lalea şi întreaga zonă de acolo”, spune Constantin Zgâmbău, artistul plastic care predă la şcoala din Ghelari. Conform acestuia, zona se va numi “Parcul regelui”, asta pentru că tulipanul este “regele” întregii zone.

O poveste pierdută

Dintre localnici nimeni nu-şi mai aduce aminte când a fost plantat tulipanul. Se vorbeşte că locul în care se află era, pe vremuri, în urmă cu vreo 150 – 200 de ani, mica grădină a unui conac deţinut de proprietarul minelor de fier de la acele vremuri. Vârsta tulipanului coincide şi ea cu vechimea poveştii. De-a lungul existenţei sale, copacul-minune a fost lovit de fulger, însă s-a refăcut parţial. Tulipanul de la Ghelari înfloreşte în iunie, iar florile sale, care seamănă foarte mult cu lalelele, au o durată de viaţă de aproximativ două săptămâni.

Foto: tulipanul

About Ciprian Iancu