Asistăm în această vară la batălia jazz-ului în Banat. Cunoscătorii ştiu multe despre Festivalul Internaţional de Jazz de la Gărâna, eveniment care se va desfăşura în perioada 11 – 14 iulie 2013 şi despre care voi vorbi în alt articol. Iată că timişorenii au avut în acest an o tresărire de orgoliu şi organizează, cu o săptămână înainte de bine cunoscuta manifestare de la Gărâna, în perioada 5 -7 iulie 2013, un festival de jazz internaţional în Timişoara, Jazz TM.
Ideea de promovare prin cultură produce efecte, iar Primăria Timişoara, care aspiră să cucerească pentru oraşul de pe Bega statutul de Capitală Culturală Europeană în 2021, a înţeles că pentru aceasta este nevoie de investiţii.
Bugetul alocat evenimentului “Jazz TM” este de aproximativ 160.000 de euro, din care 100.000 de euro provin de la bugetul local, prin Casa de Cultură a Municipiului, 30.000 de lei de la Consiliul Judeţean, iar restul din donaţii, sponsorizări în bani şi servicii, bilete şi altele.
Prin valoarea artiştilor invitaţi, mulţi dintre ei câştigători sau nominalizaţi în mod constant la Premiile Grammy, dar şi prin prezenţa unor artişti revoluţionari ai acestui gen muzical, se doreşte alinierea la cele mai importante festivaluri din Europa.
Richard Bona este recunoscut ca una din cele mai importante cinci revelaţii mondiale în jazz, poate cel mai bun basist din lume, dar şi un vocalist de excepţie. Kurt Elling, câştigător de Grammy, despre care New York Times spunea că este “cea mai remarcabilă voce a timpurilor noastre”, a câştigat toate premiile Down Beat Critics Poll în ultimii 13 ani şi a fost numit “Vocalistul Anului” de Asociaţia Jurnaliştilor de Jazz timp de 8 ani la rând.
Toate cele zece albume ale lui Kurt Elling au fost nominalizate la Grammy. David Murray este deja o legendă, numărul albumelor, al concertelor şi al premiilor primite de-a lungul carierei (Grammy Award, Guggenheim Fellowship, Bird Award) dă greutate evenimentului de la Timişoara, mai ales că prin noul proiect este completat de una dintre cele mai distincte voci contemporane: Macy Gray, cântăreaţă, scriitoare, compozitoare şi actriţă, cunoscută în întreaga lume pentru vocea ei unică, premiată Grammy, Brit Awards şi MTV Video Awards.
Pe lângă ei, organizatorii completează programul celor trei zile de festival cu muzicieni importanţi din noul val, care se bucură de recunoaştere mondială. Hidden Orchestra (Scoţia) – “O formaţie cum nu veţi găsi nicăieri în lume în acest moment, una dintre cele mai impresionante lucruri pe care le poţi vedea live”, potrivit BBC, Manu Delago (Austria) – unul dintre cei mai importanţi percuţionişti contemporani, un virtuoz al hang-ului, sau Ilhan Erşahin, un muzician atât de novativ încât Le Monde spunea despre el “Ascultaţi asta! Jazzul şi-a schimbat forma”.
Din partea României participă cânătreţi de jazz cunoscuţi, Sebastian Spanache Trio, “Mario & The Teachers” şi Iordache, împreună cu timişorenii Petre Ionuţescu, Lucian Nagy, Toni Kuhn, Dan Alex Mitrofan, Tavi Scurtu şi Uţu Pascu.
Pentru a face vizibilă manifestarea, au fost invitaţi reprezentanţii oraşelor înfrăţite cu Timişoara, ambasadorii străini prezenţi la Bucureşti, jurnalişti de specialitate de la marile cotidiane străine (Der Spiegel, The Guardian, Le Monde etc.), iar pe lângă promovarea în mass media naţională, festivalul beneficiază şi de promovare out-door şi în ghiduri în şase oraşe din România, precum şi în Ungaria şi Serbia.
Oficialii timişoreni se aşteaptă la participarea a aproximativ 30.000 de persoane, timişoreni, dar şi turişti din ţară şi străinătate şi cred că vor obţine un impact pozitiv la nivel de imagine, o creştere a calităţii evenimentelor culturale, precum şi un număr record de turişti pentru Timişoara, care nu este o destinaţie turistică de vară.
Evenimentul are loc în piaţa Victoria din Timişoara, iar reprezentaţiile încep în fiecare seară de la ora 19, publicul având acces liber. Iată o manifestare care poate deveni emblematică pe harta culturală a României.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.