Săptămâna economică

Articolul a fost vizualizat de 582 ori

Gaz mai scump

Preţul gazelor pentru populaţie au crescut la 1 iulie cu 8%, urmând să crească şi la 1 octombrie cu 2%, iar tarifele pentru gazele livrate clienţilor noncasnici au fost majorate cu 3%, la 1 iulie, urmând să crească cu acelaşi cuantum şi în etapa a doua, la 1 octombrie, potrivit ANRE. Creşterea de 3% programată pentru clienţii noncasnici la 1 iulie este puţin mai mică faţă de cea de 5% inclusă în calendarul de eliminare treptată a preţurilor pentru furnizarea reglementată a gazelor naturale, datorită evoluţiilor favorabile ale preţului de import şi a necesarului de import pentru acoperirea consumului, se arată într-un comunicat al ANRE.

Roaming

Toţi operatorii de telefonie din România care oferă servicii de roaming în reţelele publice de comunicaţii mobile în interiorul Uniunii Europene (UE) vor fi obligaţi ca, de la 1 iulie 2013, să aplice noi tarife maxime clienţilor care se află în călătorie într-un alt stat membru şi utilizează telefonul în roaming, potrivit unui comunicat de presă al Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM). Astfel, pentru un apel efectuat în roaming nu se va percepe un tarif mai mare de 0,24 euro/minut (fără TVA), iar pentru primirea unui apel abonaţii nu vor plăti mai mult de 0,07 euro/minut (fără TVA).

FMI

Consiliul Director al Fondului Monetar Internaţional (FMI) a avizat ultimele două evaluări ale acordului cu România şi a aprobat scrisoarea de intenţie transmisă de autorităţile de la Bucureşti, astfel că acordul început în 2011 a fost finalizat cu succes. FMI a luat notă de încetarea procedurii de deficit excesiv derulate de Comisia Europeană împotriva României. Prin urmare, economia s-a stabilizat, inflaţia de bază rămâne redusă, iar balanţa fiscală şi cea a contului curent sunt sustenabile.

Gazprom

Gazprom îşi propune să deţină 50 de benzinării în România până la finalul anului 2013 şi 120 până în 2015, cu o investiţie totală de peste 150 milioane de euro, a declarat, la finele săptămânii trecute, Kirill Kravchenko, director general adjunct Gazprom Neft, cu ocazia inaugurării a două benzinării pe Autostrada A1 – Bucureşti – Piteşti.

About Administrator