Sute de locuri de care, poate, nici nu aţi auzit încă, vă aşteaptă în această vară să le vizitaţi, să vă bucuraţi de concediu şi să reveniţi acasă cu amintiri minunate. Pentru a vă face o idee despre variantele de vacanţă şi ofertele hotelierilor şi proprietarilor de pensiuni, săptămânalul REPLICA a adunat pentru dumneavoastră, într-un singur articol, câteva zeci de repere de la care, cu puţină imaginaţie, puteţi pune la cale un plan pentru o vacanţă de vis.
Locuri de poveste ne fac vara aceasta cu ochiul, mai ales dacă sunteţi dintre aceia care aţi văzut, deja, cea mai mare parte a obiectivelor turistice arhicunoscute şi drumurile bine bătătorite de turişti. Dacă vă veţi decide, spre exemplu, pentru un un concediu în sudul Moldovei, trebuie neapărat să vedeţi focurile vii şi vulcanii noroioşi din judeţul Buzău. Focurile vii din Lopătari, situate pe Valea Slănicului, reprezintă un fenomen unic în Europa şi pot atinge o înălţime de 20 de centimetri, iar vulcanii noroioşi sunt şi ei un fenomen unic (în România), fiind generaţi de gazele naturale care urcă la suprafaţă de la o adâncime de peste 3.000 de metri! Tot în judeţul Buzău puteţi vedea bisericile din peşteri şi chilia lui Dionisie Torcătorul, un ansamblu de chilii şi biserici miniaturale rupestre, situate în localitatea Nucu. Mai spre nord, se află Cetatea Neamţului, minele de sare de la Cacica (judeţul Suceava), cu capela ortodoxă situată la 35 de metri adâncime, şi un lac de sare săpat manual de mineri.
O călătorie de neuitat prin Cheile Bicazului
Pasul Tihuţa, una dintre cele mai spectaculoase trecători din ţară, dar şi Cheile Bicazului, vă vor oferi ocazia unor plimbări cu maşina de care vă veţi aduce mereu aminte, peretele de stâncă venind, vertical, până în marginea şoselei. În Sărata Monteoru (judeţul Buzău), de pildă, puteţi găsi cazare începând de la numai 60 de lei pentru două persoane, la pensiuni cu restaurant, terasă şi piscină proprie. La Agapia, în judeţul Neamţ, o cameră cu două locuri la o pensiune cu restaurant vă costă în jur de 100 de lei pe noapte, în timp ce la Durău preţurile pot ajunge până la 220 de lei. Dacă aţi ajuns în Bucovina, numai în Vatra Dornei sunt zeci de pensiuni care se întrec în a vă oferi servicii turistice variate, pornind de la cazare cu doar 50 de lei pentru două persoane, pe noapte. În Gura Humorului (judeţul Suceava) preţul la un hotel de patru stele poate ajunge la 330 de lei pentru o cameră, însă aici puteţi să vă bucuraţi inclusiv de băi turceşti, serviciile unui centru SPA, dar şi paintball, călărie, hammam, tenis de masă sau pescuit.
Cu mocăniţa, pe Valea Vaserului
Cine merge în Banat nu trebuie să ocolească Ochiul Beiului, lacul verde-albăstrui din judeţul Caraş-Severin, a cărui apă nu îngheaţă nici iarna, la temperaturi extrem de scăzute, graţie unui izvor care alimentează permanent lacul. La Băile Herculane, o cameră vă va costa între 120 şi 200 de lei pentru o noapte, iar la Gărâna preţurile pornesc de la 90 de lei, cazarea pentru două persoane. Vizitatorii zonei de nord-vest trebuie neapărat să vadă Castrul Roman Porolissum, din judeţul Sălaj, sunt aşteptaţi să circule cu mocăniţa de la Vişeul de Sus, pe Valea Vaserului, dar nu pot ocoli nici Peştera Urşilor şi Cimitirul Vesel de la Săpânţa. În Cehu Silvaniei puteţi găsi cazare începând de la 70 de lei, în timp ce Şimleul Silvaniei e ceva mai scump: la o pensiune de trei stele care vă oferă, printre altele, şi servicii de echitaţie, preţul este de 160 de lei pentru o noapte. La Stâna de Vale, în judeţul Bihor, puteţi găsi cazare la un hotel de trei stele, la acelaşi preţ, însă, cine merge la Băile Felix, poate plăti pentru cazare chiar şi numai 70 de lei pentru o noapte.
Cetatea Zânelor şi piramidele “urieşilor” de la Şona
Aţi optat pentru Transilvania? Atunci, fără îndoială nu trebuie să rataţi Peştera Scărişoara, cetatea de la Petreşti (Alba), construită de saxoni, podul natural de la Grohot, din judeţul Hunedoara şi biserica de pe fundul lacului de la Beliş, în Munţii Gilăului. De asemenea, cine pleacă în excursie prin Transilvania nu poate rata minele de sare de la Turda, cascada Ciucaş, de lângă Cluj-Napoca, cetatea Făgăraş, una dintre cele mai bine conservate fortăreţe din ţară, dar şi de pe continent, biserica fortificată din Viscri, Peştera Liliecilor, de pe platforma Bran şi canionul “Şapte scări” din Masivul Piatra Mare şi mănăstirea rupestră de la Şinca Veche, cu două altare şi nouă încăperi cu tot felul de simboluri religioase, printre care Yin-Yang şi steaua lui David. Tot în judeţul Braşov puteţi vedea piramidele de la Şona, care ating înălţimi de 30 de metri. Despre acestea, localnicii spun că au fost înălţate de uriaşi. Ceva mai la vest, în Covasna, sunteţi aşteptaţi să vizitaţi Cetatea Zânelor, situată la capătul unui traseu aproape neumblat, de două ore, prin pădure. În Ardeal, preţurile oscilează de la 70 de lei, în Albac şi Gârda, la 200 de lei la Arieşeni, în judeţul Alba. Cine se îndreaptă spre Cluj, poate găsi cazare în Beliş, la preţuri variind între 80 şi 160 de lei. În judeţul Braşov oferta turistică este cea mai diversificată: pensiuni modeste, de numai două stele, care oferă cazare începând de la 60 de lei pentru o noapte, până la hoteluri de lux, de patru stele, unde cazarea vă poate costa chiar şi 300 de lei, cu mic dejun inclus.
Pietrele vii Şi Parcul Natural Comana
În judeţul Vâlcea trebuie neapărat să vedeţi “pietrele vii”, sau “pietrele care cresc”, pe care localnicii le consideră a avea origini, dar şi puteri supranaturale, iar în Gorj sunteţi aşteptaţi să vizitaţi Peştera Polovragi. Dacă treceţi prin Băile Olăneşti (judeţul Vâlcea), veţi găsi cazare cu 120 de lei, dar şi cu 400 de lei, la un hotel de numai trei stele(!). Cine ajunge în Mehedinţi, ca să vadă Podul lui Dumnezeu din Ponoarele, se poate caza în Dubova, de pildă, la un preţ de 160 de lei, iar în Argeş nu puteţi ocoli impresionanta mănăstire Corbii de Piatră şi puteţi găsi găzduire la un preţ de 90 de lei. Turiştii care vor aventură, pot să facă rafting pe văile Jiului, Mureşului şi Oltului. Zona de sud a ţării, considerată mai puţin spectaculoasă, oferă şi ea peisaje şi locuri de neuitat: Parcul Natural Comana, din judeţul Ilfov, spre exemplu, situat la numai 35 de kilometri de Bucureşti, este considerat cea de-a doua deltă a României, după Delta Dunării şi este cea mai mare zonă protejată din Câmpia Română. În judeţul Ilfov puteţi opta să petreceţi câteva zile la Mogoşoaia. Aici puteţi găsi cazare la preţuri între 160 şi 200 de lei pentru o noapte.
Mare, soare şi meduze
Cui îi e dor de mare trebuie să ştie că anul acesta se poate bucura de un sejur de câteva zile pe litoral, “după buget”. Astfel, pentru pretenţioşi, oferta hotelurilor de patru stele poate depăşi suma de 300 de lei pe noapte, doar pentru cazare. Turiştii care pleacă de acasă cu bani mai puţini în buzunare pot opta pentru hoteluri de două stele, unde trebuie să achite 160 de lei pentru o noapte de cazare, în timp ce, în Vama Veche, de pildă, cazarea la o pensiune situată la doar 3 minute de plajă poate să vă coste numai 80 de lei. Programul “Litoralul pentru toţi” poate fi – şi el – o variantă: la Neptun-Olimp cazarea la un hotel de trei stele, pentru un sejur de şase zile, cu mic dejun inclus, vă costă doar 658 de lei, în perioada 25 august -15 septembrie. La un hotel de două stele din Jupiter un sejur similar este mai ieftin cu cel puţin 100 de lei.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.