Fermierii ecologişti care trişează riscă amenzi

Articolul a fost vizualizat de 2,657 ori

Numărul fermierilor care au optat pentru agricultură ecologică a crescut, până acum, de la un an la altul. Unul dintre motive a fost acela că proprietarii de teren sau ferme care intră în sistem primesc subvenţii de la stat. Cu toate acestea, în ultima vreme, numărul solicitanţilor începe să se stabilizeze, iar unii decid chiar să renunţe. Asta în timp ce Ministerul Agriculturii anunţă amenzi pentru cei care încalcă regulile pe care s-au angajat să le respecte.

agricultoriHotărârea Guvernului nr. 131 din acest an este cea care stabileşte măsurile şi sancţiunile necesare, pentru respectarea “Regulamentului european” din 2007, privind producţia ecologică şi etichetarea produselor ecologice. Autorităţile din domeniul agriculturii hunedorene spun că emiterea actului normativ a fost făcută pentru că toate statele membre ale Uniunii Europene au instituit un sistem de control pentru sectorul agricultură ecologică. Mai mult, inspectorii care au făcut verificări au descoperit în pieţe folosirea frauduloasă a termenilor de “ecologic”, “biologic”, “organic”. Etichetele şi materialele publicitare induceau în eroare consumatorul, produsele nefiind obţinute în conformitate cu regulile de producţie ecologică. De asemenea, au fost constatate cazuri frecvente de nerespectare de către operatori a regulilor privind producţia ecologică. “Ţinând cont de faptul că în producţia ecologică, dar mai ales pe piaţa produselor agroalimentare au fost constatate încălcări ale prevederilor legale pentru care nu existau măsuri coercitive reglementate la nivel naţional, s-a impus stabilirea sancţiunilor împotriva operatorilor economici care vând produse ecologice fără respectarea prevederilor legale şi folosesc fraudulos în etichetarea produselor menţiunea de: «ecologic», «biologic», «organic» sau a abrevierilor acestora, precum «bio» şi «eco». Odată cu aceste amenzi, vom putea garanta consumatorilor că produsele ecologice au fost realizate în conformitate cu cerinţele impuse de legislaţia comunitară”, explică Dumitru Bortaş, şeful Serviciului Inspecţii, din cadrul Direcţiei pentru Agricultură a Judeţului Hunedoara (DADR). Potrivit Hotărârii 131, amenzile sunt cuprinse între 10.000 şi 35.000 de lei, în funcţie de gravitatea nerespectării regulilor privitoare la producţie, procesare, depozitare, distribuţie, import, înregistrări obligatorii şi evidenţe ale fermelor.

S-au înscris, dar s-au retras

Autorităţile în domeniu precizează că operatorilor care folosesc fraudulos termenii “ecologic”, “biologic”, “organic” sau abrevierile acestora, ca mărci comerciale la produse care nu sunt obţinute în conformitate cu regulile de producţie ecologică, li se va aplica, pe lângă amenda contravenţională, şi o sancţiune contravenţională complementară, de oprire temporară de la comercializare a produselor. Introducerea sancţiunilor vine după ce, datorită măsurilor de sprijin financiar destinate sectorului de agricultură ecologică, numărul fermierilor înregistraţi în sistem a crescut, odată cu frecvenţa încălcării prevederilor legale. Potrivit şefului Serviciului Inspecţii, din cadrul Direcţiei pentru Agricultură a Judeţului Hunedoara, numai anul trecut, în baza de date a Direcţiei pentru Agricultură Hunedoara, s-au înscris aproape 1.200 de hunedoreni care doreau să facă agricultură ecologică. Pentru că nu au reuşit să îndeplinească toate condiţiile impuse, aproximativ 15 la sută dintre fermieri au renunţat şi s-au retras.

Tot mai mulţi vor ecologic

Numărul agricultorilor care au vrut să deschidă o mică fermă ecologică a crescut de la un an la altul. Statisticile DADR arată că, dacă în anii 2008 şi 2009, doar 50 de hunedoreni au vrut să intre în sistem, în 2010 numărul solicitanţilor s-a dublat. În 2011, numărul cererilor s-a mai dublat o dată, iar anul trecut baza de date înregistra un număr de 10 ori mai mare de producători, procesatori, comercianţi şi importatori, comparativ cu anul 2010! De altfel, agricultura ecologică din România are în prezent un ritm de creştere anual de 23 la sută. Dacă în anul 2010 existau în jur de 3.150 de operatori în sectorul de agricultură ecologică, în 2011 numărul acestora a crescut de trei ori, pentru ca, în 2012, acesta să depăşească cifra de 26.700 de operatori implicaţi în producţia, procesarea şi comercializarea produselor ecologice. Autorităţile recunosc că mulţi hunedoreni au vrut să devină “producători organici” şi pentru că au putut beneficia de subvenţii consistente.

Consumul “bio” intern e de numai 2 la sută!

De exemplu, proprietarul unei ferme cu o suprafaţă de până la cinci hectare de teren primeşte un ajutor de 540 de euro pe exploataţie, potrivit lui Dumitru Bortaş.
Cine are între 5,1 şi 20 de hectare primeşte puţin peste 610 euro, iar proprietarii de ferme care se întind pe suprafeţe mai mari de 21 de hectare primesc 510 euro pentru exploataţia lor. În judeţul Hunedoara autorităţile estimează că 70-80 la sută din totalul fermierilor care produc “bio” sunt apicultorii. Stuparii sunt cel mai bine organizaţi şi, în plus, au o excelentă piaţă de desfacere în Germania, Franţa sau Italia, unde mierea românească “curată” este foarte căutată şi apreciată. Din păcate, deşi cifrele arată că aproape 70 la sută dintre produsele provenite din mediul rural pot fi catalogate ca naturale, deci ecologice, consumul intern de produse organice reprezintă doar 2 la sută din totalul alimentelor pe care le punem pe masă!

Se poate trăi bine din agricultură ecologică

Petru Micloş este preşedintele Asociaţiei “Humanitas Pro-Vita” din Folt şi “inventatorul” unei brânze maturate, unicat în România, produsă în regim de agricultură ecologică, pe care o vinde cu până la 150 de lei pe un kilogram, mai ales în marile oraşe ale ţării, dar şi în Franţa şi Italia. A început în urmă cu nouă ani, când s-a înscris în sistemul de agricultură ecologică. “Noi nu am primit niciun ban, că pe atunci nu se primeau subvenţii. Am început cu nişte elveţieni, care au vrut să facă aici agricultură în sistem biodinamic, cum făceau la ei. Însă, după primul an, ne-am dat seama că nu o să funcţioneze. Erau necesare nişte stropiri cu soluţii speciale, pe care trebuia să le aduc din altă parte, aşa că am decis să merg pe agricultură ecologică”, explică Petru Micloş. A introdus cele aproximativ patru hectare în sistem, iar doi ani a durat conversia. Pentru cine nu ştie, conversia înseamnă să laşi, pur şi simplu, terenul să revină la o stare cât mai naturală, fără să mai intervii cu stropiri, pesticide şi alte chimicale. Acum hunedoreanul are o fermă cu doar câteva vaci, iar produsele obţinute de pe teren, în regim ecologic, le foloseşte în principal pentru furajarea acestora. O parte din teren este folosit ca grădină de legume, pentru autosusţinerea centrului social gestionat de asociaţie. Beneficiarii centrului sunt câţiva tineri ieşiţi din sistemul de protecţie socială, dar şi câţiva tineri din familii nevoiaşe din Deva. Potrivit lui Micloş, dacă munceşti cu pasiune pentru a pune pe picioare o mică afacere, nu se poate să dai greş. Totul este să găseşti o zonă de nişă, să creezi o reţea de distribuţie şi să fabrici un produs nu neapărat elitist, cât de calitate, care să merite banii, în condiţiile în care un produs “organic” poate fi chiar şi de trei ori mai scump decât unul chimizat, produs industrial şi cu aditivi.

Cum deveniţi producător “bio”?

Primul pas este să mergeţi la Direcţia de Agricultură, de unde puteţi obţine informaţii detaliate. Oricum, este bine să ştiţi că veţi avea nevoie de specialiştii unui organism de inspecţie acreditat de Ministerul Agriculturii. Cine nu are conexiune la Internet, poate obţine lista cu organismele de inspecţie de la Direcţia Agricolă. Totuşi, decizia de a lucra în sistem “eco” trebuie bine chibzuită. Şeful Serviciului Inspecţii, din cadrul Direcţiei pentru Agricultură a Judeţului Hunedoara, Dumitru Bortaş, spune că fermierii care intră în supraveghere trebuie să plătească mai multe taxe către organismele de inspecţie, iar cele mai mici sunt de aproximativ 600 de lei, în timp ce valoarea maximă a acestora poate ajunge chiar şi la 1.200 de lei. Vreme de doi ani, terenurile se vor afla în perioada de “conversie”, iar în această perioadă trebuie să respectaţi cu stricteţe regulile impuse de experţi. Anul acesta înscrierile se pot face până la sfârşitul lunii august. Până acum, Direcţia Agricolă a Judeţului Hunedoara a înregistrat 310 înscrieri în sistemul agriculturii ecologice.

About Ada Beraru