Săptămâna economică

Articolul a fost vizualizat de 1,314 ori

Lichidare

Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI) a selectat lichidatorii pentru CN a Huilei şi Termoelectrica, aflate în lichidare, aceştia fiind Expert Insolvenţă Deva, respectiv consorţiul format din Muşat & Asociaţii – Restructuring & Insolvency şi Muşat şi Asociaţii.

Recensământ

Potrivit rezultatelor anunţate de cei de la Institutul Naţional de Statistică (INS), în urma recensământului efectuat în anul 2011, hunedorenii sunt mai puţini cu aproape 70.000 decât în urmă cu 10 ani, fenomenul de reducere a populaţiei fiind specific aproape tuturor judeţelor din România. Există însă şi două excepţii. Este vorba despre Ilfov, care a cunoscut o creştere de aproape 30%, până la 390.000 de persoane, şi de Timiş, unde populaţia a crescut cu 0,8%, până la 683.000 de persoane.

Restanţe

Sumele totale restante la bănci şi IFN la împrumuturile persoanelor fizice au trecut pentru prima oară de pragul de 10 miliarde de lei, arată datele aferente lunii mai. Totodată, rata creditelor neperformante a sărit la peste 20%. Sumele totale restante au ajuns la 10,23 miliarde de lei, de la 9,9 miliarde de lei în aprilie, şi de la 8,1 miliarde de lei în mai 2012, potrivit datelor de la Biroul de Credit, transmise Băncii Naţionale a României.

Pe plus

Economia României a crescut în termeni reali cu 1,9% în primul trimestrul din acest an, comparativ cu perioada similară a anului trecut, iar faţă de trimestrul IV din 2012, avansul a fost de 0,6%, conform datelor provizorii anunţate joi de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Comerţ

Volumul comerţului cu amănuntul în România a scăzut cu 3,0% în luna mai 2013 comparativ cu luna aprilie 2013, aceasta fiind cea mai mare scădere înregistrată de o ţară membră a Uniunii Europene, arată datele prezentate, miercuri, de Oficiul European de Statistică (Eurostat). De altfel, în rândul celor 27 de state membre UE, comerţul cu amănuntul a scăzut doar în trei state: România (minus 3%), Ungaria (minus 0,4) şi Bulgaria (minus 0,3%). În zona euro comerţul cu amănuntul a crescut cu 1,0%, iar în Uniunea Europeană s-a înregistrat o creştere de 1,2%.

About Adrian Sălăgean