Este Mexicul noua Chină?

Articolul a fost vizualizat de 1,061 ori

Mexicul începe să rivalizeze cu China în termeni de atractivitate pentru marile companii care caută să-şi relocheze producţia, în ciuda unei rate a criminalităţii mai mari, scrie Bloomberg Business Week.

mexicoRevista americană a sintetizat patru motive pentru care statul din America Centrală ar putea deveni ţinta principală a marilor producători, în defavoarea Asiei, pe baza unui raport realizat de consultanţii de la Boston Consulting Group.

  1. Salariile din industria manufacturieră din China au crescut puternic în ultimii ani, iar dacă în anul 2000 erau cu 25% sub cele din Mexic, proiecţiile actuale arată că până în 2015 asiaticii vor câştiga mai bine.
  2. Mexicul are mai multe acorduri de liber schimb comercial decât orice alt stat din lume, respectiv 44 la număr, ceea ce îi oferă acces uşor pe aproape toate pieţele importante.
  3. În Mexic au început să se concentreze în ultimii ani mai multe clustere din domeniul auto şi bunuri de larg consum. 89 din primii 100 producători de componente auto au fabrici în Mexic.
  4. Facturile la energie pentru companiile din Mexic sunt foarte reduse, datorită preţului scăzut la principalele surse de energie, corelat cu cel din Statele Unite. Spre comparaţie, în China, tarifele la energie sunt cu 50% până la 170% mai mari.

În fine, transformarea Mexicului în cel mai mare atelier al lumii, în defavoarea Chinei, are şi o valenţă geo-strategică, transferând avântul economic, din Asia, într-o zonă mult mai uşor controlabilă de către comunitatea occidentală.

Tags: , ,

About Adrian Sălăgean