Tinerii care au terminat şcoala profesională sau un liceu au la dispoziţie 60 de zile pentru a se înscrie în baza de date judeţeană ca „persoane aflate în căutarea unui loc de muncă”. Cine depăşeşte acest termen pierde dreptul la indemnizaţia de şomaj, pe care ar primi-o în cazul în care, după cele două luni, încă nu şi-a găsit un serviciu potrivit cu calificarea pe care o are.
Absolvenţii care au împlinit 16 ani şi care într-un interval de 60 de zile de la data absolvirii nu au reuşit să se încadreze în muncă potrivit pregătirii profesionale pot primi ajutor de şomaj. Valoarea acestuia este egală cu 50% din valoarea indicatorului social de referinţă (care este de 500 lei). Reprezentantul Agenţiei pentru Ocuparea Forţei de Muncă Hunedoara (AJOFM), Ciprian Roncea, spune că, pentru a primi indemnizaţia de şomaj după finalizarea studiilor, absolvenţii instituţiilor de învăţământ trebuie să se înscrie, în termen de 60 de zile de la data absolvirii, ca persoană aflată în căutarea unui loc de muncă, la agenţia în raza căreia îşi are domiciliul sau la un furnizor de servicii acreditat şi să încerce să-şi găsească un serviciu, prin mijloace proprii sau prin participarea la serviciile şi programele de ocupare oferite de agenţie. Dacă la expirarea termenului de 60 de zile de la absolvire tânărul nu a reuşit să ocupe un loc de muncă care să corespundă pregătirii profesionale, atunci va primi ajutor de şomaj. Chiar şi tinerii care realizează venituri pot să beneficieze de indemnizaţie de şomaj, cu condiţia ca sumele câştigate să nu fie mai mari de 500 de lei.
Prime de încadrare şi indemnizaţie completă
Dacă sunteţi un tânăr absolvent, atunci este bine să ştiţi că data absolvirii este data de întâi a lunii următoare celei înscrise pe diplomă sau, după caz, în certificatul de studii eliberat de către şcoala de stat sau particulară. Asta doar dacă în cuprinsul documentelor nu se specifică în mod expres o anumită dată. Absolvenţii care au împlinit 16 ani, înregistraţi la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă şi care se angajează cu program de opt ore pentru mai mult de un an, beneficiază, din bugetul asigurărilor pentru şomaj, de o primă de încadrare egală cu valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare la data încadrării. Absolvenţii cărora li s-a stabilit dreptul la indemnizaţie de somaj şi se angajează în perioada de acordare a indemnizaţiei beneficiază, din bugetul asigurărilor pentru şomaj, de o sumă egală cu indemnizaţia de şomaj la care ar fi avut dreptul, în condiţiile legii, până la expirarea perioadei de acordare a acesteia, dacă nu s-ar fi angajat.
Facilităţi şi pentru patroni
Administratorii firmelor care angajează pe durată nedeterminată absolvenţi sunt scutiţi, pe o perioadă de 12 luni, de plata contribuţiei datorate la bugetul asigurărilor pentru şomaj, aferentă absolvenţilor încadraţi, şi primesc lunar, în această perioadă, pentru fiecare absolvent, stimulente din partea statului. Astfel, pentru absolvenţii ciclului inferior al liceului sau ai şcolilor de arte şi meserii, patronii vor primi o sumă egală cu valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare la data încadrării în muncă, pentru absolvenţii de liceu sau şcoli postliceale, angajatorii beneficiază de o sumă egală cu de 1,2 ori valoarea indicatorului social, iar pentru absolvenţii de facultate vor primi o sumă egală cu de 1,5 ori valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare la data încadrării în muncă. Patronii care nu se feresc să angajeze absolvenţi din rândul persoanelor cu handicap primesc lunar pentru fiecare absolvent sumele amintite, însă nu doar timp de un an, ci pentru un an şi jumătate.
Aproape 240 s-au angajat anul acesta
Reprezentantul AJOFM Hunedoara, Ciprian Roncea, spune că lucrătorii Agenţiei îi aşteaptă pe tineri în lunile următoare, să se înscrie în baza judeţeană de date, pentru a putea să beneficieze de şomaj. „În primele şase luni din acest an pe planul de ocupare am avut 55 de absolvenţi subvenţionaţi la angajare, din care 30 cu studii liceale şi postliceale şi 25 cu studii superioare. În total, 237 de absolvenţi s-au angajat în primele şase luni ale anului 2013”, precizează Ciprian Roncea. Rata şomajului, în acest moment, în judeţul Hunedoara, este de 5,81 la sută. Faţă de luna mai, rata şomajului a scăzut cu 0,15 puncte procentuale. Din nefericire, raportat la rata şomajului înregistrată la finele lunii iunie a anului trecut, avem o creştere a ratei şomajului de aproape unu la sută. În cursul lunii trecute, în evidenţele Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Hunedoara au intrat aproape 2.000 de şomeri, dintre care 440 provin din disponibilizări curente de personal.
La sfârşitul lunii iunie, numărul total al şomerilor din judeţul nostru, înregistraţi la AJOFM, era de aproape 10.900, din care aproape 5.400 primeau ajutor de la stat. Din numărul total de peste 5.500 şomeri care nu primesc ajutor de şomaj, peste 2.800 sunt beneficiari ai legii privind venitul minim garantat. 55 la sută dintre şomerii hunedoreni sunt bărbaţi, iar luna trecută aproape 1.300 de persoane au reuşit să îşi găsească un serviciu. Dintre acestea, în jur de 70 la sută s-au angajat pe durată nedeterminată.
Ce suma primeste patronul daca mi-am facut angajarea imediat dupa terminarea liceului si salariul in contract este de 800ron?