Principalele activităţi ale Primăriei comunei Hărău în anul 2013

Articolul a fost vizualizat de 1,851 ori

Anul acesta, Primăria Comunei Hărău continuă activităţile care au ca scop dezvoltarea comunei din mai multe puncte de vedere. Prioritară este dezvoltarea infrastructurii şi se fac eforturi majore pentru realizarea acestui obiectiv. Pe lângă infrastructură, pe lista de obiective ale primăriei se mai găsesc dezvoltarea economică a comunei, îmbunătăţirea protecţiei sociale pentru locuitorii acesteia, îmbunătăţirea calităţii actului administrativ, susţinerea cultelor religioase şi organizarea de activităţi sportive şi culturale.

Investiţii importante

Primaria HărăuOdată cu aprobarea bugetului local pentru anul 2013, cu acordul şi susţinerea Consiliului Local al comunei au fost aprobate mai multe investiţii, dintre care amintim:

  • continuarea lucrărilor de branşare la reţeaua de apă a locuitorilor comunei Hărău şi începerea lucrărilor de racordare la reţeaua de canalizare;
  • achiziţionarea, încă din cursul iernii, a unei lame de deszăpezire pentru buldoexcavatorul din dotarea comunei;
  • achiziţionarea pentru buldoexcavator a unui cap de tocare hidraulic multifuncţional, care serveşte la curăţarea vegetaţiei de pe marginea drumurilor, precum şi la tocarea crengilor în exces ale arborilor din spaţiul public;
  • finanţarea nerambursabilă, din bugetul local, a construirii unei capele mortuare în satul Chimindia, pentru Parohia Ortodoxă Banpotoc, filia Chimindia.
  • finanţarea activităţii echipei de fotbal a comunei, Silva Miracol Hărău.
  • aplicarea primăriei comunei Hărău la programul Rabla 2013, în vederea achiziţionării unui autoturism, cu sprijin de la stat, prin programul naţional al fondului pentru mediu, pentru buna desfăşurare a activităţii primăriei.
  • au fost alocate din bugetul local sumele necesare pentru buna desfăşurare a procesului de învăţământ în unităţile şcolare.
  • au fost alocate pentru întreg anul sumele necesare pentru plata salariilor asistenţilor persoanelor cu handicap, precum şi pentru indemnizaţiile de care beneficiază, conform legii, persoanele cu handicap care nu au asistent personal.

De la începutul anului şi până în prezent, în comună au fost efectuate lucrări de întreţinere şi igienizare a domeniului public şi de reparaţii şi întreţinere a străzilor şi drumurilor comunale. S-a urmărit îndeaproape execuţia lucrărilor cuprinse în cadrul acordului de parteneriat cu Strabag, care se apropie de încheiere şi care vor aduce un plus de valoare şi fiabilitate pentru căile de acces în cauză, acestea fiind îmbunătăţite calitativ.

În colaborare cu Asociaţia Banpotoc şi Strabag, a fost amenajat un spaţiu de recreere în centrul satului Banpotoc. De asemenea, respectând termenele prevăzute în contractul de concesiune pentru o suprafaţă de 13,44 de hectare în Banpotoc, au fost executate lucrări de reabilitare şi amenajare în terase acoperite cu pământ fertil, conform planului urbanistic zonal aprobat.

Lucrări la Bârsău

A fost continuată lucrarea de identificare topografică pentru pădurea de la Bârsău în vederea finalizării operaţiunilor de eliberare a titlurilor de proprietate, cu respecterea prevederilor ordinului 634/2006. Primăria a sprijinit cu personal şi utilaje anumite activităţi conexe la şantierul noii biserici ortodoxe din satul Bârsău.
A transportat o cantitate de aproximativ 2000 de tone de pământ fertil în cursul anilor 2012-2013 pe terenul din spatele şcolii din Bârsău şi l-a nivelat pentru a amenaja terenul de fotbal din localitate.

Proiecte de viitor

În primul semestru al anului 2013, împreună cu Consiliul Judeţean Hunedoara şi alte comune din apropiere, Primăria Comunei Hărău a depus un proiect pentru obţinerea finanţării nerambursabile a achiziţiei unor servicii informatice şi de soft pentru Registrul Agricol şi comunicare instituţională prin intranet.

În Bârsău vor începe, în scurt timp, lucrări de decolmatare şi regularizare a văii Certejului, pe toată întinderea satului, cu sprijinul şi colaborarea Administraţiei Apelor Române – SGA Deva. În viitorul apropiat, prin Grupul de Acţiune Locală Sargeţia 1, primăria va depune un proiect pentru modernizarea unei porţiuni de drum comunal în Chimindia.

În partea a doua a anului va avea loc o întâlnire oficială a reprezentanţilor comunei cu autorităţile din cadrul Asociaţiei Comunelor Geneveze din Elveţia, deoarece, în urma demersurilor începute în anul 2011, una dintre comune va putea oferi cu titlu de donaţie o maşină de pompieri pentru dotarea serviciului voluntar pentru situaţii de urgenţă din comuna Hărău. Primăria are în derulare şi alte activităţi administrative şi va iniţia şi alte proiecte odată cu apariţia ghidului de finanţare pentru perioada 2014-2020.

About Cristi Iuhasz