Devoratorul de gazete. Negreşit!

Articolul a fost vizualizat de 1,542 ori

“Doi bărbaţi prinşi sub TIR în benzinărie, la Sălişte” – este titlul unui articol de pe CityNews.ro, nesemnat, bineînţeles. Când auzi despre bărbaţi prinşi sub TIR la ce te gândeşti? Eu m-am gândit la nişte fugari de printr-o altă ţară pe care i-au prins autorităţile în timp ce încercau să fugă în marea şi frumoasa Uniune Europeană, unde câinii aleargă numai cu covrigi în coadă. Când colo… “Un şofer a ajuns în comă la spital luni seara după ce a fost grav accidentat pe DN 1, în judeţul Sibiu, în timp ce încera să-şi repare TIR-ul. Un alt bărbat care a vrut să-l ajute a fost strivit de cabina”. De cabina, nu de cabină, că punem diacritice numai atunci când nu ne grăbim, da, CityNews?!
Altfel, foarte interesantă această ştire pentru noi, hunedorenii. Că doar e lucru ştiut că Sălişte (din judeţul Sibiu) e doar la o aruncătură de băţ de judeţul nostru.
Depinde de lungimea băţului, desigur.

prinsi sub tir

“Absolvenţii care vor indemnizaţie de şomaj trebuie să se înregistreze în 60 de zile”, scrie tot CityNews. Deh, ştiri de sezon, că tot s-a terminat nebunia cu Bacalaureatul!
Problema e că autorul – tot anonim, să nu vă imaginaţi că se mai oboseşte cineva să semneze articolele – nu specifică despre ce absolvenţi e vorba. Cine ştie, poate că între timp şi absolvenţii ciclului primar primesc şomaj.
“Absolvenţii care doresc să beneficieze de indemnizaţie de şomaj trebuie să se înregistreze, în 60 de zile de la absolvire, la agenţia pentru ocuparea forţei de muncă de care aparţin şi să facă dovada că nu au reuşit să se angajeze, informează Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă”. Eu deja îmi imaginez cozile formate de copiii care au terminat clasa a IV-a (oare grădiniţa este “un ciclul sau o formă de învăţământ”?) şi vor să-şi primească dreptul constând în ajutor de şomaj.
Trebuie să fie foarte distractiv să te ocupi cu crearea de conţinut din comunicatele de presă trimise de alţii, nu, dragi colegi de la CityNews?
Să ne lămurim: “ABSOLVÉNT, -Ă, absolvenţi, -te, s. m. şi f. Persoană care a terminat un ciclu sau o formă de învăţământ. – Din germ. Absolvent, lat. absolvens, -ntis.”.
Va să zică, ar fi fost bine să menţionaţi şi despre ce absolvenţi e vorba în propoziţie.

absolventii

Săptămâna trecută îmi încheiam rubrica întrucâtva şocat de halul stilul în care înţeleg unii jurnalişti din Valea Jiului să facă presă. Săptămâna asta revin cu o nouă perlă culeasă din Cronica Văii Jiului: “Pe timp de ploaie, «buricul» Vulcanului pute a fecale”. Bine că n-aţi zis că “pute a că**t”! Măcar să ştim de-o treabă! Orice mi-aţi spune, nu sunt de acord cu astfel de titluri. Îmi închipui că “jurnalista” Ileana Firţulescu nu a prea dat pe la cursurile Facultăţii de Jurnalism, dacă îşi permite să scrie articole cu astfel de titluri. Cum să spui că “pute”? Ce exemplu le dai oamenilor care te citesc, care îţi cumpără, probabil, ziarul? Ce le transmiţi? Unde-i echidistanţa, unde-i deontologia, unde-i bunul simţ?

pute

După ce am citit un paragraf din articolul menţionat mai sus, am căutat pe site-ul Cronicii Văii Jiului menţiunea care ar fi scăpat-o pe Ileana Firţulescu de ocară, respectiv faptul că articolul este un editorial. N-a fost să fie. În editorial, autorul are voie să aibă păreri, dar într-un articol din categoria “Actualitate”, nu poţi să scrii aşa ceva: “Duminică, după ploaia toreţială care a căzut deasupra municipiului Vulcan, ne-am aventurat într-o vizită la nişte amici ce locuiesc într-un bloc aflat la 50 m de bulevard. Am făcut cale întorsă pentru că nu am putut pătrunde pe Aleea Muncii din cauza şuvoielor de apă amestecate cu fecale şi a săpăturilor devenite ţarcuri de porci îndelung neîngrijite. Adică pe lângă mirosurile greu de suportat, noroiul devenit cleios, iar stratul acestuia destul de gros, încât îţi smulgeau încălţările. Am fost nevoiţi să facem cale întoarsă, nu înainte de a întreba o doamnă corpolentă, încălţată cu cizme de cauciuc, ce se întâmplă acolo”. Ce importanţă are cât de corpolentă era doamna?
Cine sunt cele două sau mai multe persoane care au încercat să facă o vizită unor prieteni? Autoarea şi fotoreporterul? Şi de ce mă interesează pe mine, cititorul, ce căuta ziarista pe strada nu-ştiu-care, la “50 m” de bulevard? Aş fi închis ochii dacă articolul era un editorial sau o încercare de reportaj, dar să-i spui “Actualitate” şi să ai pretenţia că eşti jurnalist… mai greu. Am subliniat greşelile găsite într-un singur paragraf. Nu am continuat să citesc articolul, au şi nervii mei o limită.

paragraf

“Bătrână de 84 de ani tâlhărită şi la un pas de a fi violate”, scrie Carmen Cosman, tot în Cronica Văii Jiului. Violate? Cine, ea şi vecinele? Ea şi prietenele ei?

violate

“I s-a declanşat travaliu în timpul unui recital”, scrie şi Luana Giuhat, în Ziarul Hunedoreanului. Travaliul, nu travaliu, că noi vorbim româneşte şi încercăm, chiar dacă nu reuşim tot timpul, să ne exprimăm corect şi în scris. Sau măcar în scris. Sau măcar în ziare, dacă suntem ziarişti…

travaliuL

“Salariile mari din administraţie vor scădea din 2014”, titrează CityNews. De ce tocmai din 2014? “Salariile mari din administraţie vor scădea din 2014, odată cu intrarea în vigoare a noii legi a salarizării, anunţă Victor Ponta”. Bun, bun, dar cum de s-a gândit Ponta să mai scadă din salariile nesimţite?
“Premierul spune că nu este normal să aibă subalterni care câştigă mai mult decât el”. Aha, deci există un motiv bine întemeiat. Nu că s-ar duce prea mulţi bani de la buget, nu că am fi o ţară săracă şi nu că ne-am chinui noi, toţi ceilalţi, din mediul privat, să muncim în câte trei părţi ca să putem trăi DECENT, nu, salariile nesimţite vor scădea pentru că nu e normal ca subalternii premierului să aibă salarii mai mari decât el. Pe undeva, tot e bine că le-a avansat şi un termen, care poate funcţiona ca un fel de preaviz-avertisment: faceţi bine şi căutaţi-vă altceva, că de la anul vă tăiem macaroana.

salarii mari

“Mascaţii au luat cu asalt două locaţii din judeţ”, scrie HunedoaraMea.ro. Dacă vă aşteptaţi să aflaţi despre ce “locaţii” este vorba, mai aveţi de aşteptat. Ziaristul anonim nu ne spune mare lucru. Important e că a putut el să-şi scrie ştirea folosind un clieşu atât de drag unor ziarişti: “au luat cu asalt”. Dacă n-au fost turiştii care au luat cu asalt malul unui râu sau vreun ştrand, atunci au fost mascaţii care au luat cu asalt “două locaţii”. Foarte informativ.

mascatii au luat cu asalt

Mesagerul Hunedorean ne anunţă că “Cele mai multe accidente rutiere s-au produs marţea şi duminica”. Nu ne spune, însă, în ce ţară sau măcar în ce judeţ s-au produs accidentele rutiere. Nici nu mai contează, important e că s-a “bifat” ştirea, că un comunicat de presă dat de poliţie n-a rămas la stadiul de comunicat de presă, ci a ajuns mare, a ajuns ştire în Mesagerul Hunedorean (şi în toate celelalte publicaţii din judeţ, de altfel). Cred că autoarea, Sorina Popa, este foarte mulţumită de prestaţia sa jurnalistică.

accidente rutiere

Să corectaţi bine!

Tags: ,

About Chioru' Corectoru'