Eşecul de la Bac umple băncile postlicealelor din judeţ

Articolul a fost vizualizat de 3,176 ori

Şcolile postliceale din judeţ reprezintă o soluţie pentru absolvenţii de liceu care nu promovează examenul de Bacalaureat, dar care doresc să-şi completeze studiile. Potrivit reprezentanţilor mai multor instituţii de învăţământ postliceal hunedorene, cererea pentru locurile de şcolarizare disponibile în aceste instituţii a crescut considerabil în ultimii trei ani, în care rata de promovare a Bacului la nivel de judeţ a fost scăzută. Nu numai că s-au completat locurile disponibile la majoritatea profilelor, dar unele şcoli au decis anul acesta suplimentarea numărului de clase.

inscriere la scoala postlicealaAbsolvenţii de liceu din judeţul Hunedoara care doresc să urmeze o şcoală postliceală au posibilitatea de a alege dintr-o mare varietate de specializări: de la tehnician în transporturi auto la ghid turistic, de la tehnician în echipamente de calcul la asistent medical sau asistent de farmacie.

Şcolile postliceale, instrument de reconversie

Dacă până acum trei ani şcolile postliceale nu erau prea căutate de proaspeţii absolvenţi de liceu, ci constituiau mai degrabă opţiunea celor care au absolvit cu mai mult timp în urmă liceul şi doreau o reconversie, situaţia s-a schimbat în ultimul timp. Absolvirea unui liceu nu oferă tinerilor o calificare ce să le permită integrarea pe piaţa muncii, drept pentru care aceştia alegeau să urmeze o facultate care le oferea speranţa unui loc de muncă sau măcar un “răgaz” de trei ani în care să se gândească încotro să o apuce. Diploma de Bacalaureat, însă, este singurul “bilet de voie” către facultate, conform legislaţiei în vigoare, iar nepromovaţii “examenului de maturitate” apelează la şcolile postliceale pentru a-şi obţine o meserie.

Respinşii de la Bac cresc concurenţa la postliceale

Cererea venită din partea elevilor i-a determinat pe conducătorii unităţilor de învăţământ postliceal să solicite suplimentarea numărului de locuri. În structura Colegiului Tehnic “Transilvania” din Deva este inclusă şi o şcoală postliceală care oferă două posibile specializări: tehnician transporturi auto interne – internaţionale şi tehnician echipamente de calcul. Pentru fiecare specializare, se organiza în fiecare an câte o clasă de 30 de locuri. Anul acesta, pentru specializarea în domeniul transporturilor auto, au fost organizate două clase. “Cererea mare pe care am avut-o pentru această specializare anul trecut ne-a determinat să suplimentăm cu o clasă. Dacă mai demult se mai întâmpla să rămânem cu locuri necompletate, în ultimii trei ani nu mai poate fi vorba despre aşa ceva. Faptul că domeniul auto este un domeniu în care se mai găsesc cât de cât locuri de muncă este unul dintre motivele pentru care şcoala noastră postliceală este căutată, dar şi eşecul de la Bacalaureat este un altul. Un procentaj de 70% dintre elevii şcolii nu au diploma de Bac”, declară Lucian Popescu, secretarul Colegiului “Transilvania”.

Doar cu diploma de douăsprezece clase

Singura condiţie pentru a putea urma şcoala postliceală este absolvirea ciclului liceal. Majoritatea şcolilor postliceale nu utilizează alt “filtru” de selecţie. În cazul în care candidaţii sunt mai numeroşi decât locurile disponibile, au prioritate cei care au trecut examenul de Bacalaureat sau cei cu rezultate bune la învăţătură în anii de liceu. Un alt factor care încurajează absolvenţii de liceu să frecventeze cursurile unei şcoli postliceale este acela că, în şcolile postliceale de stat, învăţământul este integral sau parţial finanţat de către acesta.
Şcolile postliceale sanitare sunt, de departe, cele mai căutate instituţii de învăţământ postliceal. Ofertele de muncă în ţară sau în străinătate, din domeniul sanitar, determină tot mai mulţi absolvenţi de liceu să-şi pună speranţele în aceste şcoli.

Postlicealele sanitare, mai selective

Cu toate că numai în municipiul Hunedoara există două şcoli postliceale sanitare, concurenţa mare pentru admiterea la cursurile pe care le organizează impune existenţa unui examen de admitere din Biologie. “Şcoala postliceală sanitară din structura Colegiului Naţional «Iancu de Hunedoara» are în fiecare an şase clase a câte 30 de locuri: trei clase cu specializarea asistent medical generalist, o clasă de asistenţi de farmacie, o clasă cu specializarea balneo-fizioterapie şi o clasă pentru asistenţi de laborator. Cererea pentru aceste clase este foarte mare, fiind şi finanţate de stat, de aceea organizăm examen de admitere. În ultimii ani, de când există foarte mulţi respinşi la Bacalaureat, am constatat o uşoară creştere a numărului de candidaţi. Cu toate că avem şi elevi fără diplomă de Bac, majoritatea elevilor noştri au promovat, totuşi, acest examen. E adevărat că avem şi foarte mulţi elevi din generaţiile trecute, care au luat Bacul cu mai mulţi ani în urmă. Oricum, cei care urmează şcoala postliceală sanitară sunt obligaţi să obţină diploma de Bacalaureat până la finalul cursurilor. Altfel, au făcut şcoala degeaba”, spune profesorul Ştefan Marinescu, directorul Colegiului Naţional “Iancu de Hunedoara”.

Elevii şcolilor postliceale sanitare nu se pot culca pe-o ureche. Pentru ca la finalul cursurilor să obţină o diplomă care să valoreze ceva, sunt nevoiţi să “bifeze” şi Bacul. Una dintre condiţiile pentru ca un absolvent al unei astfel de şcoli să primească avizul de liberă practică din partea Ordinului Asistenţilor Medicali este aceea de a prezenta diploma de Bacalaureat.

About Doriana Matei