Săptămâna economică

Articolul a fost vizualizat de 1,456 ori

Energie verde

Peste 40 de mari proiecte eoliene, care au atras investiţii de aproape 3,3 miliarde de euro, funcţionau sau erau în probe la începutul acestei luni, cumulând peste 2.000 de MW, echivalentul în putere a trei reactoare nucleare de la Cernavodă. 

Biodiesel

Producţia cumulată de rapiţă a României, Bulgariei şi Ungariei va creşte în acest an cu 53%, până la 1,3 milioane de tone, ţara noastră putând contribui la înregistrarea, în 2013, a recordului ultimilor trei ani, potrivit Bloomberg. Rapiţa este folosită la producerea de biodiesel.

Reformă

Guvernul României pregăteşte o reformă globală a sistemului de sănătate, reformă care va fi pusă în aplicare prin intermediul unei strategii ce va conţine principalele obiective de îndeplinit, dar şi termenele limită pentru realizarea acestora, se arată în raportul întocmit după ultimele evaluări din cadrul acordului preventiv cu România, publicat pe site-ul FMI.

Inflaţie

România se plasează pe primul loc în UE după inflaţia anuală din iunie, pentru cea de-a şasea lună consecutiv, în timp ce în zona euro preţurile de consum continuă să înregistreze creşteri modeste, pe fondul recesiunii şi şomajului record – informează Mediafax. Cele mai ridicate rate de creştere a preţurilor au fost înregistrate în România (4,5%), Estonia (4,1%) şi Olanda (3,2%). La polul opus, Grecia a afişat o scădere a preţurilor de consum cu 0,3%, iar în Letonia şi Polonia inflaţia a fost de numai 0,2%.

Insolvenţă

Un număr de 1.119 de firme au intrat în incapacitate de plată în luna iunie, astfel că, de la începutul anului, au fost înregistrate aproape 8.215 de dosare de insolvenţă, cu aproape 7% mai puţine decât în aceeaşi perioadă din 2012, potrivit Oficiului Naţional al Registrului Comerţului. La sfârşitul lunii iunie erau active peste un milion de firme, în acest an fiind înmatriculate 71.904 de societăţi, în scădere cu doar 0,6% faţă de anul trecut.

Puric la 100.000 euro

Compania lui Dan Puric a avut în 2012 o cifră de afaceri de aproape un milion de lei noi (peste 200.000 de euro), conform datelor raportate la Finanţe. În creştere faţă de anul precedent. Cum cheltuielile unei firme cu doar un singur angajat au fost foarte mici, aproape jumătate din cifra de afaceri a companiei lui Puric reprezintă profit.

About Adrian Sălăgean