“În Masivul Retezat a fost construită prima stână modernă care are apă curentă şi energie electrică, şi chiar dacă este un exemplu, o investiţie asemănătoare nu s-a mai făcut în sudul Retezatului”, anunţă Maximilian Gânju, în Mesagerul Hunedorean. Va să zică, stâna abia a fost construită, este deja un exemplu (pentru ce?) şi chiar dacă este un exemplu, “o investiţie asemănătoare nu s-a mai făcut”. Cum vine asta? Ce ar fi vrut domnul Gânju, să se construiască altele începând de a doua zi? Chiar nu înţeleg ce-i cu exprimarea lui; o fi băut cafeaua decofeinizată în ziua în care a scris această ştire.
Mesagerul Hunedorean îi acordă “bulina albă” de luni lui “Viorel Arion primarul municipiului Hunedoara”. Fără virgulă, să ştie şi dom’ primar că “îmbulinarea” s-a făcut în grabă, că doar ştim şi noi că ziarul de luni se face duminica. Şi cât chef de muncă mai au ziariştii duminica…!
“Liderul pesediştilor hunedoreni, deputatul Laurenţiu Nistor, a spus că felicită iniţiativa guvernului privind stabilirea sediului finanţelor regionale la Deva şi că timişoreni, ar trebui să accepte faptul că dezvoltarea regională nu se poate face decât prin împărţirea corectă a responsabilităţilor şi resurselor”, scrie Volodia Macovei, în Mesagerul Hunedorean. Pesemne că în loc de virgula aceea de după “timişoreni”, autorul a vrut să mai pună un “i”, astfel încât fraza să fie corectă: “timişorenii ar trebui să accepte faptul că…”. Dar n-a fost să fie.
”Am trăit s-o vedem şi pe asta. Un primar în funcţie, aflat în primul său mandat, la doar ceva mai mult de un an decând a preluat postul, şi-a prezentat demisia!”, se minunează Amarildo Szekely, în Ziarul Hunedoreanului. Şi eu m-aş putea mira că am trăit s-o văd şi pe asta: naşterea cuvântului “decând”; numai că pe mine nu mă mai miră nimic de când scriu, săptămânal, pagina asta. “«Cred că pe 26 iunie, când se întruneşte CL din Băcia, va fi luată în discuţie decizia mea»”, mai scrie domnul Szekely, citându-l pe primarul demisionar. Reţineţi că articolul a fost publicat în data de 15 iulie (deci după 26 iunie), cineva i-a atras autorului atenţia că a greşit data, dar şi astăzi articolul este nemodificat. Parcă era vorba că ”scripta manent”, dar măcar pe Internet “scripta” mai poate fi modificată, astfel încât să rămână informaţii corecte în urma noastră. Ce bine ar fi, nu-i aşa?
”BREAKING NEWS Angajaţii finanţelor din Timişoara protestează faţă de mutarea sediului regional ANAF la Deva”, scrie Glasul Hunedoarei. Dacă m-aţi întreba pe mine (dar n-o faceţi, nimeni nu mă întreabă şi de-aia avem atâtea “breaking-uri”), sintagma “breaking news” ar trebui să apară pe ecrane sau pe monitoare doar atunci când moare o persoană importantă, când are loc un accident grav care împiedică circulaţia altor maşini (că dacă e “doar” un accident cum a fost cel din Muntenegru, singurele persoane afectate sunt rudele şi prietenii victimelor, nu eu şi nici voi) sau când îşi dă demisia preşedintele sau prim-ministrul sau întreg guvernul. Mi se pare forţat să scriem “breaking news” pentru orice răhăţel. Au făcut finanţiştii timişeni grevă spontană? Repede, să sărim cu “breaking news”-ul, pentru că asta îi afectează pe hunedoreni… cum, mai precis?
Ca să nu mai spun că în graba publicării articolului, cu scopul evident de a fi “primii în Google”, cei de la Glasul au lăsat articolul aşa: “Ce 600 de angajaţi din sistemul Finanţelor publice ale judeţului Timiş au încetat lucrul în această dimineaţă […]”. Le-o fi fost greu să corecteze după ce au apăsat pe butonul de publicare pe site.
Dacă aş fi magazinul ăla cu “doar preţuri mici”, mi-ar fi ruşine să port acelaşi nume cu unii dintre “eminenţii” profesori care au susţinut examenul de titularizare zilele trecute. Iată ce “perlă” mocirloasă a cules Realitatea TV de la unul dintre cei care vor să ne modeleze copiii, “să-i înveţe carte”:
“Eminescu era prieten cu Creangă. Geniu la geniu trage. Eminescu şi Creangă mergeau la puştoaice, după miere, erau iubitori de frumos prin satele Moldovei, unde se dezvoltau în mod absolut natural femei splendide, neştiutoare de carte. Din mierea iubirii lor cu Eminescu se trage cele mai frumoase poezii de dragoste”. Acest potenţial pedofil căutător de “miere” prin satele Moldovei să-mi înveţe mie copilul literatură? Serios?
“Smiley are cu siguranţă fani în Hunedoara”, afirmă Hunedoaramea.ro. Şi fără siguranţă nu are? Altfel, în text găsim aceleaşi şi aceleaşi clişee: “a făcut un spectacol de zile mari”, “atmosfera a fost pe măsură”, “publicul a cântat şi dansat pe piesele lui Smiley” (doar nu era să joace şah pe piesele lui Smiley!). Staţi, că vine şi bomboana de pe colivă: “printre cei mai înfocaţi fani ai artistului fiind şi câţiva zeci de copii care au stat la tot concertul cât mai aproape de scenă”. Câţiva zeci? Câţi zeci? Doi, trei?
“A fost finalul perfect al unei săptămâni în care hunedoreni au avut parte din plin, cu ocazia zilelor municipiului, de concerte, expoziţii şi evenimente culturale”. Hunedoreni, hunedorenii? Vorba lui Smiley: “Şi-acum să vă cânt o piesă din LA”.
“O propunere a unui grup de parlamentari ar putea schimba modul în care se poate obţine permisul de conducere”, informează Hunedoaramea.ro. Ar putea schimba modul în care se poate? Aţi putea să fiţi un pic mai inteligibili, vă rog?
Dacă Irina Năstase, de la Glasul Hunedoarei, a reuşit să găsească un titlu normal pentru ştirea despre protestul funcţionarilor publici din Timiş – “Război între judeţe. Finanţiştii timişoreni s-au revoltat împotriva stabilirii sediului Direcţiei Regionale de Finanţe la Deva”, Ziarul Hunedoreanului a trebuit să fie mai cu moţ: “Regionalizarea care dezbină: timişorenii nu vor sediul Fiscului regiunii de Vest în Deva”. Mie mi se pare că Daniel Guţă s-a complicat inutil. Sediul Fiscului regiunii de Vest?
“Mai multe obiecte care provin din paleolitic, neolitic sau epoca dacică, descoperite în special în curtea Castelului Corvinilora dar şi în împrejurimile municipiului Hunedoara, au fost prezentate presei locale”, ne spune Amarildo Szekely, în Ziarul Hunedoreanului. Colegu’, vedeţi că o luaţi pe urmele colegei din Valea Jiului care nu prea nimereşte tastele “spaţiu” şi “virgulă”.
“La 11 zile de la start, Toma Coconea a încheiat aventura de la Red Bull X-Alps”, anunţă Claudiu Sav, în Glasul Hunedoarei. Pentru aceia dintre voi care nu ştiu ce înseamnă “aventura Red Bull X-Alps”… căutaţi în alte părţi, pentru că domnul ziarist n-o să vă spună. O fi presupus că a fost atât de mediatizată această competiţie, încât nu mai are nevoie de nicio prezentare. Şi totuşi… de ce să presupui?
“Parapantistul din Petroşani a ajuns în micuţul stat monegasc după fix 11 zile de la startul dat la Salzburg. A terminat al zecelea, însă doar 16 din cei 31 de competitori înscrişi iniţial au ajuns la final. «Rivalul» său, elveţianul Chriger Maurer, a terminat întrecerea cu trei zile înaintea sa.
A pierdut timp preţios din cauza nesincronizării cu condiţiile meteo, altfel petroşăneanul ar fi ajuns cu siguranţă printre primii, cum de altfel îşi şi propusese. A rămas însă în continuare pe primul loc în ceea ce priveşte numărul kilometrilor parcurşi în alergare”. Alergare, condiţii meteo, “rival”, startul dat la Salzburg, înţeleg, dar LA CE? Pentru cei care nu ştiu ce a însemnat competiţia aceasta, unde-s explicaţiile? Am citit până la sfârşitul articolului, dar tot nu am găsit explicaţii. Poate nu-s în target.
Să corectaţi bine!
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.