Colţul cultural: Turnirul Cetăţilor

Articolul a fost vizualizat de 1,906 ori

La sfârşit de săptămână începe festivalul “Turnirul Cetăţilor” ediţia a– IV-a, eveniment ce se va desfăşura în acest an în trei locaţii: Bran, Făgăraş şi Braşov. Cimpoierii din Transilvania de lângă Castelul Corvinilor vor fi prezenţi, oferind, alături de alţi artişti momente medievale specifice, turiştilor care vin în număr mare la manifestările cuprinse în cadrul acestui proiect.

Turnirul Cetăţilor 2013

Turnirul Cetăţilor 2013

La vremea când onoarea era cea mai de preţ virtute, bravii cavaleri au pornit la drum pentru a cere mâna preafrumoasei domniţe a principelui transilvan şi pentru a primi “Ţara Bârsei” ca zestre cuvenită.

Astfel s-au întâlnit şi au hotărât să se întreacă în probe cavalereşti. Aşa a început “Turnirul Cetăţilor”. “Fie ca cel mai bun să câştige!” Diximus.

Evenimentul verii în judeţul Braşov – Turnirul Cetăţilor – se va desfăşura în următoarele locaţii: la Bran în 03-04 August – pe Platoul Inima Reginei Maria, la Făgăraş în 10-11 august – în Cetatea Făgăraş şi la Braşov în 24-25 august – în Piaţa Sfântului. Turnirul Cetăţilor va fi şi anul acesta gazda “grădiniţei medievale”. Această activitate se adresează copiilor. În cadru organizat, aceştia pot să trăiască poveşti medievale, iar ca noutate, organizatorii au pregătit în acest an “ateliere meşteşugăreşti” unde copiii vor învăţa cum să modeleze ceramica, să realizeze păpuşi tradiţionale sau să picteze pe lemn şi pe sticlă.

Desigur, conceptul este unul îmbunătăţit, iar în funcţie de relieful fiecărei locaţii, vor crea programul artistic aproape 60 de cavaleri şi domniţe de la Gladius Dei din Sibiu şi de la Paladini de Terra Medies din Mediaş, care vor anima piaţa medievală şi vor prezenta viaţa cotidiană din Evul Mediu, vor dansa, se vor lupta şi vor interacţiona cu publicul.
Un punct de atracţie îl constituie turnirul cu cai şi show-urile cu foc de la finalul fiecărui festival prezentate de trupa Hypnosiss. Fiecare festival va debuta cu parada personajelor pe muzica Cimpoierilor din Transilvania.

În cadrul evenimentului “Turnirul Cetăţilor” vor fi prezentate, într-un cadru adecvat, meşteşugurile româneşti, tradiţionale, pentru o promovare şi perpetuare cât mai bună a acestora.
Domeniile abordate sunt: fierărie, sticlă, ceramică, broderie, pictură pe lemn şi sticlă, împletituri din pănuşi de porumb, realizarea de păpuşi tradiţionale, bijuterii etc.
Recitalurile Cimpoierilor din Transilvania cu Alin Bălescu la cimpoi şi block flute, Raul Ruszuly la cimpoi şi block flute, Dorin Săvulescu la tobe, irish bouzouki şi voce, Nicolae Szekely la cobză şi percuţie şi Mircea Goian la fidula şi tobă mare, crează o lume aparte cu două tipuri de sonorităţi realizate la instrumente medievale specifice.
Grupul vine de la Hunedoara şi completează în mod dinamic evenimentul. Programul nou aduce în faţa turiştilor piese cântate vocal dar şi instrumente istorice precum: cimpoaie, block flute, cobză, fidula, irish bouzouki.

Remarc aici faptul că în grupul Cimpoierii din Transilvania este singura fidula din ţară la care se cântă, copie după modelul din sec. al XII – lea.

În programul muzical îi mai putem asculta pe artiştii de la No Mad şi Lupus Dacus.

Seria de festivaluri “Turnirul Cetăţilor” a fost şi va rămâne un punct de atracţie turistică inedită, în perioada evenimentelor, anul trecut (2012), înregistrandu-se (conform INS) o creştere a afluxului de turişti în judeţul Braşov. Asociaţia pentru dezvoltarea turismului Braşov vă aşteaptă la Turnirul Cetăţilor în luna august pentru a evada într-o lume medievală, cândva prezentă pe aceste meleaguri.

About Mircea Goian