Guvernul scade TVA la pâine, dar scumpeşte băutura

Articolul a fost vizualizat de 1,077 ori

Sesizaţi nuanţa: taxele reduse la pâine nu garantează un preţ proporţional mai mic la acest produs alimentar de bază, dar creşterea accizelor la alcool va induce automat o scumpire a băuturilor. tva paineUn proiect de Ordonanţă pentru modificarea Codului fiscal a fost urcat în această săptămână pe site-ul Ministerului Finanţelor. Potrivit acestuia, există necesitatea luării unor măsuri urgente pentru combaterea evaziunii fiscale în domeniul comerţului cu pâine, prin aplicarea unei cote reduse de TVA de 9% pentru pâine şi pe întregul lanţ de producţie şi distribuţie a pâinii, respectiv şi pentru grâu şi făină.

De asemenea, se va implementa mecanismul taxării inverse din punct de vedere al TVA pentru livrările de energie electrică către un comerciant persoană impozabilă şi pentru tranzacţiile cu certificate verzi, în vederea evitării fenomenului de evaziune fiscală în aceste domenii, semnalat de alte state membre.

Totodată, acciza pe alcool va creşte de la 750 de euro la 1.000 de euro pe hectolitru. Alte bunuri de lux pentru care vor fi aplicate accize sunt iahturi, ceasuri de lux şi anumite tipuri de armament, utilizate de persoane fizice. Acciza la aur va fi calculată la gram, iar pentru alte bunuri de lux, precum maşinile cu o capacitate cilindrică de peste 3.000 de centimetri cubi, va fi calculată în funcţie de valoare.

Tags: , , , ,

About Adrian Sălăgean