Săptămâna economică

Articolul a fost vizualizat de 1,325 ori

Energetică

Până la sfârşitul anului viitor, toate companiile din energie deţinute de stat vor fi fie listate la bursă, fie privatizate. Statul speră să obţină miliarde de euro din acest proces. Pe listă figurează Nuclearelectrica, Romgaz, Hidroelectrica, Complexul Energetic Oltenia şi Electrica. Complexul Energetic Hunedoara ar urma să fie privatizat cu investitor strategic în a doua parte a anului viitor.

Autostrăzi

CNADNR anunţă ca iminentă începerea lucrările pe lotul al doilea şi al patrulea al autostrăzii Lugoj-Deva, după ce contestaţiile constructorilor care au depus oferte pentru aceste proiecte au fost soluţionate. Astfel, firmele Spedition UMB şi Tehnostrade, ambele controlate de omul de afaceri băcăuan Dorinel Umbrărescu, vor construi lotul al patrulea al autostrăzii Lugoj-Deva, cu o lungime de 22,1 kilometri, pentru 98 de milioane de euro, în timp ce italienii de la Secol şi Salini se vor ocupa de lotul al doilea, cu o lungime de 28,6 kilometri, urmând să primească din acest contract circa 131 de milioane de euro.

Ajutor pentru încălzire

Consumatorii vulnerabili care folosesc energia electrică pentru încălzirea locuinţei pe timp de iarnă ar putea primi ajutoare pentru căldură, începând din sezonul rece 2013 – 2014, un număr de 24.000 de familii şi persoane singure urmând să beneficieze de aceste facilităţi, potrivit unui proiect de Ordonanţă pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 70/2011 privind măsurile de protecţie socială în perioada sezonului rece. Potrivit notei de fundamentare a proiectului legislativ, aceste sume acoperă între 100% şi 20% dintr-un consum maxim de aproximativ 16 kwh/zi.

Fonduri europene

Ministerul Fondurilor Europene a publicat pe site proiectul de ordin pentru abrogarea procedurii de achiziţii pentru beneficiarii de fonduri UE din mediul privat, opiniile fiind aşteptate până pe 31 iulie. Potrivit proiectului de ordin, dacă valoarea estimată a achiziţiei nu depăşeşte pragurile valorice prevăzute de art. 19 din OUG 34/2006 (5000 de euro fără TVA), beneficiarul achiziţionează direct produse, servicii sau lucrări. Dacă valoarea estimată a achiziţiei depăşeşte pragurile valorice prevăzute de art. 19 din OUG 34/2006, atunci beneficiarii privaţi vor aplica procedura simplificată.

About Adrian Sălăgean