17 noiembrie 2011
Copiii din Mărtineşti nu vor să mai plece de la şcoală
Mihai Radic, Ziarul Hunedoreanului
Câţiva părinţi implicaţi, o educatoare şi o învăţătoare, alături de o sumedenie de idei. Aşa a luat naştere un proiect care vrea să îi îndepărteze pe copii de televizor şi să îi apropie de carte şi artă.
Pentru mulţi elevi, şcoala înseamnă nimic mai mult decât trezit cu noaptea în cap, pierdut câteva ore într-o bancă, alte ceasuri preţioase irosite cu teme şi chinul prin care trebuie să treacă pentru a putea să se bucure de calculator sau televizor. Pentru unii elevi, şcoala reprezintă mult mai mult. Atât de mult încât îşi petrec acolo şi după-amiezile, serile şi, uneori, chiar nopţile. Este cazul picilor de la grădiniţa şi Şcoala Generală cu clasele I-IV din comuna Mărtineşti. Educatoarea, învăţătoarea şi o mână de părinţi au pus mai multe idei cap la cap şi au reuşit să creeze o serie de alternative pentru rutina de după ore a copiilor.
Rând pe rând şi multe adunate Directoarea şi educatoarea din Mărtineşti, Simona Poenar, a spus că totul s-a născut din dorinţa de a umple, productiv, timpul rămas copiilor după orele de curs. Unii hoinăreau aiurea, alţii se duceau glonţ la calculator şi televizor. Ajutată de colega învăţător şi de câţiva părinţi, a pus la cale o serie de activităţi. Toate s-au concretizat în cursul anului şcolar, iar multe urmează să fie puse în practică.
“Fiecare dintre cei implicaţi a venit cu o idee. Ne bucurăm de ajutorul dat de doamna bibliotecară, care ne oferă o sală dotată cu de toate. Primarul a apreciat efortul nostru şi a dotat încăperea cu mai tot ce ne trebuie. Aşa am putut să facem diferite activităţi, foarte apreciate de cei mici şi care, cu siguranţă, sunt mai folositoare decât privitul la televizor”, a declarat Simona Poenar.
Copiii, părinţii şi cadrele didactice se întâlnesc la bibliotecă de două ori pe săptămână, marţea şi joia, de la 12.30. Preţ de vreo două ore îmbină utilul cu plăcutul pe principiul simplu “ne jucăm şi învăţăm”. Printre mini proiectele cele mai importante se numără “O icoană, o poveste”. Talentul se ascunde de multe ori unde nu te aştepţi şi descoperirea lui la o vârstă cât mai fragedă e esenţială. Pentru sărbătoarea Crăciunului, copiii din Mărtineşti au pictat icoane pe sticlă, iar rezultatele au fost impresionante. Îndemânarea a fost pusă la încercare de “Traista bunicii”, când picii au cusut diverse lucruri care să le decoreze casa. N-a fost uşor, dar cu ajutorul celor mari au reuşit să “descâlcească” meşteşugul.
Unici în ţară. Cei implicaţi în activităţi încearcă din răsputeri să îi apropie pe copii de carte, mai ales că biblioteca este dotată pe măsura oricărei cereri. Aşa s-a născut “Dup-amiază de poveste”. “Am demonstrat copiilor că pot şi fără televizor, că pot şi fără calculator. I-am pus faţă în faţă cu poveşti clasice pline de învăţături, din care să rămână cu principii morale şi lecţii de viaţă. Totul pe înţelesul lor şi prin intermediul jocurilor”, a declarat Simona Poenar.
Grădiniţa şi Şcoala Generală cu clasele I-IV din Mărtineşti a fost singura instituţie de învăţământ din mediul rural care a luat parte la “Noaptea bibliotecilor”, la începutul lunii. Cei mici s-au adunat la ora 19 pentru a asculta o serie de poveşti pentru copii, părinţi şi bunici, apoi au stat la un ceai şi s-au jucat, după care au cântat cu vecinul lor Călin Bârcean, membru al trupei “Pragu’ de Sus”, care a venit acompaniat de un coleg din formaţie.
Dincolo de după-amiezile petrecute la şcoală, picii din Mărtineşti au vizitat copiii suferind de autism, au făcut curat de Ziua Mediului şi, la grădiniţă, învaţă engleză. Au avut un profesor de limbă străină, dar acesta a fost nevoit să renunţe la post pentru a putea să-şi întreţină familia. Tot părinţii voluntari şi educatoarea se ocupă acum de asta.
17 noiembrie 2011
Polidinul, în continuare, de negăsit
Cristina Ghenea, Mesagerul Hunedorean
Celebrul vaccin Polidin, produs de unitatea ieşeană a Institutului Cantacuzino, nu se întoarce prea curând pe rafturile farmaciilor. Deocamdată, nu există un înlocuitor pentru acesta.
S-a închis fabrica. Vaccinul a dispărut complet de pe piaţa farmaceutică a ţării încă de la începutul anului, după ce Agenţia Naţională a Medicamentului nu a mai dat autorizaţie de funcţionare fabricii din Iaşi, pe motiv că aceasta nu corespunde normelor europene. De atunci, nemulţumirile cetăţenilor legate de dispariţia acestui vaccin au readus în discuţie fabricarea Polidinului, însă până în prezent, nu s-a luat nicio măsură.
Cetăţenii încă întreabă de el. Potrivit doctorului Dumitra Ştefan, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Hunedoara, Polidinul era folosit de mulţi oameni pentru întărirea sistemului imunitar, în special în sezonul rece, când afecţiunile respiratorii devin un adevărat pericol. Din păcate, însă, nu se mai găseşte nici măcar o doză în farmaciile din judeţ şi nici nu există vreun înlocuitor pe piaţa farmaceutică din ţară. De altfel, farmaciştii confirmă faptul că hunedorenii încă mai caută Polidinul. “Încă mai vin persoane care se interesează de acest vaccin polimicrobian. Oamenii îl foloseau cu mai multă încredere, decât să aleagă să-şi administreze un vaccin antigripal”, spune un farmacist din municipiul Hunedoara.
Preparat imunostimulator. Polidinul este un preparat imunostimulator, care constă dintr-o suspensie de 13 tulpini bacteriene. Este folosit în tratamentul infecţiilor acute şi cronice ale căilor respiratorii superioare şi inferioare, în afecţiuni genito-urinare, în boli infecţioase şi în arsuri. Se recomandă în anotimpul rece, cu frecvenţă mai mare a infecţiilor acute, îndeosebi respiratorii, copiilor şi persoanelor de vârsta a treia, precum şi bolnavilor cu boli cronice, care duc la scăderea rezistenţei imunitare a organismului.
18 noiembrie 2011
Sute de deveni vor subvenţii la încălzire
Reprezentanţii Serviciului Public de Asistenţă Socială din cadrul primăriei municipiului Deva au înregistrat aproape 2.200 de dosare prin care familiile sau persoanele singure din localitate solicită acordarea subvenţiilor la facturile de energie termică, gaze şi lemne. Potrivit şefului de la Serviciul Public de Asistenţă Socială, Elena Ivan, un număr de 391 de dosare au fost aprobate până în prezent, în urma controalelor pe care reprezentanţii instituţiei le-au efectuat. “În total, până în prezent, au fost înregistrate 1.037 de dosare privind ajutorul la încălzirea termică, 1.079 pentru gaze şi 50 pentru lemne. Acestea urmează să fie verificate şi soluţionate într-un fel sau altul”, a declarat Elena Ivan. Pentru ca devenii să poată beneficia de ajutorul social la încălzire, dosarele trebuie să conţină actele doveditoare ale veniturilor pe care aceştia le declară, iar data limită de depunere a dosarelor este până în ziua de 20 a fiecărei luni de iarnă.
Personalul Serviciului Public de Asistenţă Socială Deva va face controale la domiciliile celor care solicită ajutor pentru încălzire, iar verificările vor fi sporite considerabil, comparativ cu anul trecut.
17 noiembrie 2011
Consumul de droguri creşte în judeţ
Cristina Ghenea, Mesagerul Hunedorean
Consumul de droguri s-a triplat în ultimii patru ani în România, potrivit unui raport al Agenţiei Naţionale Antidrog (ANA). Cel mai consumat drog este canabisul, urmat de ecstasy, heroină şi cocaină. Sunt opt municipii – Bucureşti, Constanţa, Cluj, Timişoara, Râmnicu Vâlcea, Deva, Braşov, Sibiu – care deţin întâietate în ce priveşte consumul de heroină la nivel naţional. Mai exact, în aceste opt oraşe s-a înregistrat 75 la sută din consumul de heroină la nivel de ţară.
România, rută de tranzit a heroinei. “Ruta tradiţională balcanică încă joacă un rol hotărâtor în traficul de heroină”, a precizat şeful ANA, chestorul Sorin Oprea, la prezentarea raportului. Datorită poziţiei sale geografice, marile reţele de trafic internaţional de heroină includ România în ramura nordică a rutei balcanice, alături de Bulgaria şi Ungaria. La nivelul structurilor de combatere a Crimei Organizate din Europa există informaţii care duc la ipoteza includerii României pe ruta de tranzit a heroinei din Afganistan spre ţările occidentale, alături de Federaţia Rusă, Turkmenistan, Ucraina, Uzbekistan şi Kazahstan. Concret, din depozitele construite în Ucraina, heroina pleacă spre Europa Occidentală prin trei itinerarii – Polonia, Ungaria şi România.
Odată intrate în ţară, drogurile fie sunt scoase la vânzare pe piaţa neagră de profil, fie sunt transportate spre frontierele opuse. Potrivit raportului, în principal există cinci itinerarii prin care se face legătura între punctele de intrare de la frontiera cu Bulgaria şi Ucraina şi punctele de ieşire către Ungaria. Unul dintre acestea străbate şi judeţul Hunedoara. Traficanţii aduc canabisul şi haşişul din Moldova, Serbia, Spania şi Olanda, cocaina este importată din diferite ţări ale Americii de Sud, drogurile sintetice (amfetamine, ecstasy, MDMA) – din ţări est-europene şi au ca destinaţii Orientul Apropiat şi Mijlociu, iar etnobotanicele provin în special din China, Germania şi Anglia.
Haşiş, canabis, ecstasy sau cocaină. De la începutul anului 2010 şi până în prezent, poliţiştii de la Crimă Organizată au destructurat mai multe grupări infracţionale, care se ocupau cu traficul şi consumul diferitelor stupefiante. În total, este vorba de zeci de hunedoreni, majoritatea tineri, percheziţionaţi şi audiaţi pentru astfel de infracţiuni. Cei de la DIICOT au descoperit cantităţi mari de haşiş, îngropate în diverse zone ale judeţului, canabis ascuns în cutii de cereale sau detergent şi marijuana ascunsă în scutece. În majoritatea cazurilor, valoarea drogurilor se ridică la mii de euro, iar dealerii aduceau “marfa”, în special, din Spania. Potrivit şefului Serviciului de Combatere a Crimei Organizate Hunedoara, inspectorul principal Lucian Năboiu, sărăcia este unul dintre motivele pentru care tinerii se ocupă cu traficul de droguri. Pe piaţa din străinătate preţurile sunt mici şi, astfel, pot ajunge la profituri substanţiale.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.