Nu mă prea uit eu la TV, dar pentru că nu locuiesc singur, colegii mei de apartament mai “scapă” televizorul pe postul Antena 3, aşa că am tot auzit, în ultimele zile, îndemnul către telespectatori de a suna la un anumit număr de telefon, în cazul în care ar întâmpina probleme “cu emisia postului de televiziune Antena 3″. Atât de profesionişti şi de “specialişti în ştiri” sunt oamenii ăştia, încât nu ştiu care-i diferenţa dintre emisie şi recepţie? Probleme cu emisia or avea ei, eu, ca telespectator, pot să am cel mult probleme cu recepţia acestui post de televiziune. Şi dacă nu l-aş recepţiona cum trebuie, aş schimba canalul, în niciun caz nu m-aş apuca să sun la nu-ştiu-ce numere de telefon.
Din Glasul Hunedoarei aflăm că “Societatea comercială angajează recepţioner pentru pensiune”. Nu ni se spune, însă, şi ce societate comercială angajează. Să fie una singură în tot judeţul? Înclin să cred că nu şi că, totuşi, criza nu le-a închis chiar pe toate!
Dintr-un articol scris de Irina Năstase pentru Glasul Hunedoarei: “Statui pentru trădători – Prezenţa PRM-istului Victor Leu la adunarea UNPR nu a rămas netaxată de liderul său judeţean. Pentru meritele sale deosebite, Leu va fi premiat de liderul PRM Hunedoara cu o statuie. “Că tot e moda să faci statui la trădători, o să mă aliez cu prefectul şi o să-i fac statuie lui Leu, din apă, paie, lut şi balegă… adică din chirpici, ca la mine la Moldova. Luna viitoare voi înainta Consiliului Executiv al PRM propunerea de excludere a lui Leu. El nu a mai dat pe la partid din primăvară şi nici nu mai reprezintă interesele noastre. Poate de Crăciun reuşesc să-i fac un cadou şi să fie exclus şi înlocuit din Consiliul Judeţean”, a spus Avram.
Niciunde în articol nu este menţionat numele întreg al “liderului PRM Hunedoara”, al “liderului său judeţean” etc. Pentru conformitate, numele acestuia este Costel Avram, că poate nu ştie toată lumea.
Domnului tehnoredactor de la Glasul Hunedoarei vreau să-i atrag atenţia asupra faptului că a lăsat un “başchet” să alunece peste reclama la Silva Lemntex. Poate că reprezentanţii firmei respective nu s-au supărat, dar pe mine m-ar deranja să-mi văd reclama “murdărită” de un pantof care aparţine de articolul din partea de sus a paginii.
Rămânem la Glasul Hunedoarei pentru a-l informa pe Claudiu Sav că ghilimelele nu pot fi înlocuite cu virgule sau apostrofuri. Nu, două virgule nu pot ţine loc de ghilimele. Informaţia asta le-ar putea fi de folos şi celorlalţi jurnalişti din presa hunedoreană, despre care ştiu sigur că se mai folosesc de trucul ăsta atunci când nu găsesc ghilimelele pe tastatura românească. Vă spun un secret: ghilimelele sunt “ascunse” sub tasta 2. Nu funcţionează decât atunci când apăsaţi Shift şi 2 (tasta cu @), nu încercaţi altfel! Şi nu mai puneţi virgule în loc de ghilimele, ochiul meu bun şi antrenat le vede şi le critică!
Tot Claudiu Sav a scris, în Glasul Hunedoarei, că “devenii au scos de 15 ori mingea din poartă, în ultimele 450 de minute din campionat”. Am vaga impresie că a vrut să scrie “45 de minute”, dar cumva le-a înmulţit cu 10. Cam multe ore de fotbal chiar şi pentru nişte profesionişti din Divizia B sau C sau în ce divizie or juca “devenii”.
Andreea Lazăr, de la Ziarul Hunedoreanului, ne spune că 28 de persoane au fost “introduse în baza de date a poliţiei”. Eu mă îndoiesc că lucrurile ar sta aşa; în general, în bazele de date sunt introduse date, adică informaţii, în cazul de faţă date despre anumite persoane, deci nu ai cum să introduci cu totul 28 de oameni într-o bază de date. Fizic este imposibil să introduci într-o bază de date electronică, deci virtuală, persoane reale.
După ce am dat peste articolul lui Sami Tamaş din Ziarul Hunedoreanului în care acesta vorbeşte despre cum Mureşul Deva a primit 15 goluri “în ultimele şase jocuri din campionat”, tind să cred că m-am înşelat cu privire la cele 450 de minute la care a făcut referire Claudiu Sav, în Glasul Hunedoarei. Totuşi, mă gândesc că informaţia asta a fost primită de toţi jurnaliştii sportivi şi fiecare a publicat ce a considerat important din ea: unii că devenii “au scos mingea din poartă de 15 ori”, alţii că au primit 15 goluri. Oricum ar fi, şase jocuri a câte 90 de minute ne dau un total de 540 de minute, nu 450. Şi nu ştiu alţii cum sunt, dar eu, când citesc “au scos mingea din poartă de 15 ori”, mă gândesc că au scăpat cu brio de 15 posibile goluri, nu că au primit 15 goluri. Dar ăsta sunt eu. Gata, promit să nu mai citesc articole de pe paginile de sport ale ziarelor, măcar pentru o vreme.
Mesagerul Hunedorean îi acordă bulina albă lui Grigorie Burjan, “directorul SGA Hunedoara”, pentru că Ministerul Mediului va aloca o sumă mare de bani pentru realizarea în judeţ a unor lucrări de apărare împotriva inundaţiilor. Sunt curios câţi dintre cititorii Mesagerului ştiu de la ce vine “SGA”. Eu am dedus că-i vorba despre Societatea pentru Gospodărirea Apelor, dar numai pentru că am văzut cuvântul “inundaţii” în motivarea “îmbulinării” domnului Burjan. Înţeleg lenea, că şi eu sunt destul de leneş, dar nu pot înţelege ignoranţa ziariştilor care se gândesc întâi la cei despre care scriu şi abia pe urmă la cei pentru care scriu. Cred că e mai important să ştie cititorul despre ce vorbeşti decât să se simtă măgulit subiectul articolului sau ştirii tale de faptul că i-ai acordat o bulină albă.
Mi se pare că gusturile celor de la Mesagerul Hunedorean în materie de femei nu coincid cu ale mele. De exemplu, în ediţia de luni, au publicat fotografia unei femei-şnur, fără ţâţe, fără… fund, iar titlul este: “Gracie, un supermodel cu forme apetisante”. Fie nu avem aceleaşi gusturi, fie ziaristului care a gândit titlul ăsta i-a fost foarte, dar foarte foame duminică, atunci când a scris despre “formele apetisante ale modelului”.
Permiteţi-mi să vă redau un citat dintr-o ştire scrisă de Agerpres şi preluată de Mesagerul Hunedorean: “Ca şi monedele, bancnotele au coduri de identificare naţională, iar în cazul euro, nu le ştie toată lumea. Dacă zona euro s-ar rupe într-adevăr în două iar moneda originală cu valoarea sa actual, s-ar menţine în ţările «core» sub comanda Germaniei, în timp ce ţările periferice ar adopta un euro tip «B», care ar putea fi devalorizat, monedele euro din ţările cu risc de a ieşi din deviza comună (în principal Grecia, dar şi Spania, Italia sau Portugalia) ar deveni un vestigiu al vremurilor bune, deşi nu vor dispărea şi vor rămâne în continuare în vigoare, notează ziarul ABC”.
Probabil că articolul iniţial, din “ziarul ABC” (o fi ABC-ul nostru hunedorean, cu anunţuri? Chiar, oare mai există ziarul ăla?), era mai coerent, dar aşa se întâmplă când joci “telefonul fără fir” cu articolele de presă, se mai pierd informaţii, dispar virgule, apar altele, se schimbă sensurile frazelor etc. Dragi ziarişti de la Mesagerul Hunedorean, vă rog să citiţi fraza de mai sus de câte ori este nevoie şi apoi să-mi trimiteţi un mesaj în care să-mi spuneţi ce a “notat”, de fapt, ziarul ABC, pentru că fraza din ziarul vostru nu are sens.
Citez din “Gura lumii” din Mesagerul Hunedorean de joia trecută: “Cârcotaşii spun că politicienii nu numai că au vânat cu succes, dar şi au pus la cale de-o afacere”. Variantele corecte ar fi fost: “au pus de-o afacere” sau “au pus la cale o afacere”. Bârfitorul de serviciu a ales să le combine şi i-a rezultat o struţo-cămilă. Sau un struţo-cămilă?
Cristina Ghenea spune, în Mesagerul Hunedorean: “Chiar şi ministrul Turismului, Elena Udrea, a recunoscut în această vară, la Lupeni, că încasările din activităţile turistice sunt afectate, serios, de turismul la negru”. Aici, “serios” între virgule are înţelesul de “zău”, “pe bune”.
Să corectaţi bine!
http://www.mesagerulhunedorean.ro/?s=turism&x=0&y=0
a se observa semnatura
http://www.mesagerulhunedorean.ro/turismul-la-negru-se-intinde-si-in-pasul-valcan
pardon, asta e link-ul bun