Sănătate: Ce trebuie să ştim despre masaj

Articolul a fost vizualizat de 2,122 ori

Autor: Daniel Mitre, www.masajarad.ro

Daniel Mitre – masaj terapeuticIstoria ne-a arătat că masajul s-a practicat în toate timpurile şi a existat la toate popoarele cunoscute. În limba română, cuvântul masaj a fost introdus prin intermediul literaturii medicale franceze. Masajul a fost unul dintre primele şi cele mai simple mijloace descoperite de oameni pentru alinarea suferinţelor. Metodele de masaj utilizează două proceduri principale – acţionări ample asupra unor anumiţi nervi, anumite tendoane şi ligamente şi o varietate de mişcări care manipulează scheletul pentru a echilibra toate funcţiile corpului. Una dintre cele mai uşoare şi plăcute metode de evadare din cotidian este, fără îndoială, masajul. Acesta poate rezolva o mulţime de probleme de sănătate şi ne reîncarcă bateriile.
Unul dintre cele mai importante aspecte este, poate, circulaţia sângelui. Masajul ajută la îmbunătăţirea circulaţiei sanguine şi hidratează puternic ţesuturile pielii. Personal recomand uleiurile esenţiale şi unturile pentru masaj. Sunt cu adevărat eficiente şi fiecare şedinţă trebuie personalizată. Când vorbim despre masajul terapeutic, lucrurile se schimbă puţin; acesta are efect de ameliorare a trupului în perioada de convalescenţă, care a suferit diverse traumatisme, boli sau accidente. Este foarte importantă recomandarea medicului pentru că astfel cunoşti exact ce proceduri să aplici.

Din cele mai vechi timpuri, masajul a fost cunoscut ca o activitate terapeutică. Masajul a fost folosit şi de oamenii primitivi. Evident că netezirea, fricţionarea şi frământatul locului dureros a fost pur instinctivă. El a fost practicat în cele mai timpurii stadii de dezvoltare a medicinii tradiţionale. Cu multe secole în urmă masajul a fost folosit cu scop terapeutic de popoare care trăiau pe insulele din Pacific. În Grecia Antică se credea că masajul ar trebui să se aplice nu numai în medicină, dar şi în viaţa de zi cu zi şi în sport, prin urmare, masajul a fost introdus în şcoală şi în armată. Au existat saloane speciale pentru îngrijirea feţei şi a mâinilor, unde se făcea masajul igienic şi cosmetic. În Roma Antică, ca şi în China şi India, au fost deschise şcoli de masaj. Ele au fost fondate de medici greci – Asklepiad şi discipolii lui. Asklepiad a împărţit masajul în masaj uscat şi masaj cu uleiuri, puternic şi slab, de scurtă şi de lungă durată; Paracelsus recomanda masajul pentru a elimina depuneri şi edeme; Galen a găsit nouă tipuri de masaj, şi a descris tehnica lor. În băile romane (terme), de asemenea, a fost utilizat masajul, au existat camere special concepute pentru masaj. Înainte de masaj, romanii efectuau o serie de exerciţii de gimnastică. După aceea, întregul corp se masa şi se ungea cu uleiuri de masaj. Datorită romanilor, masajul a devenit o parte componentă a sistemului de educaţie fizică şi militară.

Celulita se tratează în numeroase cazuri simplu şi eficient prin masaj, cu condiţia ca pacienta să dispună de răbdare, întrucât masajul nu face minuni pe loc. Există mai multe metode de tratament: drenajul limfatic manual, masajul suedez combinat cu masajul Shiatsu, procedeele lypossage şi ayurveda. Toate aceste tratamente se aplică de specialişti, care folosesc şi uleiuri esenţiale sau chiar impulsuri electrice pentru a stimula celulele, să dea pielii un aspect neted şi luminos.

Masajul poate fi util şi în cazul artritei, dacă este aplicat de o persoană competentă. Artrita este o inflamare a articulaţiilor, iar simptomele includ: durere, roşeaţă, umflături febră. Exista peste o sută de forme ale acestei boli, dar cele mai comune tipuri sunt osteoartrita şi artrita reumatoidă. Ştiind ce tip de pacient are, terapeutul aplică tratamentul adecvat, acţionand local, uneori prin presiune punctiformă în zona afectată.

Chiropractica

Denumirea tehnicii vine de la cuvântul grecesc CHIROS, care înseamnă mână. Chiropractica reprezintă manipularea articulaţiilor şi vertebrelor cu ajutorul mâinilor ca acestea să poată aluneca, sau mai bine zis reveni în spaţiile lor articulare. Succesul manevrei este anunţat de un zgomot specific denumit CRACMENT, realizat la nivelul acelei articulaţii. Din cauza poziţiilor greşite pe care le adoptăm în timpul zilei şi al nopţii, în timpul lucrului şi în timpul şofatului, aceste articulaţii se deplasează de la locul lor, apar contractări musculare care menţin aceste dereglări de la normal şi dacă acestea persistă, după o perioadă de timp apar posturi vicioase. Posturile vicioase apar aproape la toata lumea şi asta nu înseamnă că suntem bolnavi.

Drenajul limfatic

Reprezintă o stimulare a circulaţiei limfatice pentru a drena mai bine şi mai repede limfa spre ganglionii limfatici şi canalele de evacuare. Capilarele limfatice preiau lichidul interstiţial şi îl transformă în limfă. O caracteristică a circulaţiei limfatice o formează viteza curentului limfatic, care este mult mai mică decât viteza curentului venos. Drenajul limfatic manual ajută la o mai bună circulaţie limfatică şi implicit a limfocitelor, lipidelor, a unor enzime, precum şi împrospătarea lichidului interstiţial. O bună circulaţie limfatică elimina posibilitatea apariţiei edemelor la nivelul gambelor, la nivelul unor răni sau operaţii. Forţa de pătrundere a lichidului interstiţial în capilarele limfatice este esenţială şi ţine de forţa de împingere a lichidelor de către inimă.
Drenajul limfatic manual, cu ajutorul manevrelor specifice, măreşte presiunea din capilare şi duce la o drenare mai bună şi mai rapidă a limfei.

Masajul de întreţinere

Masajul de întreţinere este masajul care se face cel puţin o dată pe săptămână şi are ca scop menţinerea organismului într-o bună stare de sănătate, o funcţionalitate perfectă şi un tonus ridicat. Tehnica este de aplicare a unor manevre şi procedee specifice care au ca scop o mai bună activare a circulaţiei sanguine la nivelul fiecărui segment şi organ, realizarea unei elasticităţi a pielii şi a articulaţiilor, ajută la relaxarea şi tonifierea musculară specifică unui organism sănătos, înlătură starea de oboseală prin relaxarea sistemului nervos şi a celui hormonal. De asemenea, masajul de relaxare poate realiza o eliminare mai rapidă a toxinelor din organism şi o regenerare mai bună a ţesuturilor.

Masajul reflexogen

Este o metodă de tratament simplă şi eficace, cu provenienţă din extremul orient şi are ca activitate de bază activarea prin presare a unor zone reflexogene ale organismului situate pe suprafaţa corpului, în general la distanţă faţă de organele pe care le reprezintă. Se cunosc zone de proiecţie la nivelul pavilionului urechii, limbii, tălpilor, palmelor, coloanei, intestinului gros.
Putem spune că orice organ este proiectat pe orice suprafaţă a corpului şi pe orice suprafaţă a corpului este proiectat orice organ. Prin presarea şi activarea acestor zone, se facilitează circulaţia sanguină, care impune accelerarea transportului de toxine spre organele de eliminare sau de detoxifiere şi dupa mai multe şedinţe cristalele se elimină, îmbunătăţind starea de sănătate. Cauzele depunerilor toxice sunt multiple şi depind de specificul biologic al fiecărui individ. Principala cauză a îmbolnăvirilor curente sunt toxinele din alimentaţie ce se stochează la nivelul plămânilor, rinichilor, ficatului, vezicii biliare şi a colonului.

Masajul de relaxare are un efect liniştitor asupra sistemului nervos şi contribuie la relaxarea muşchilor, la eliminarea celulelor moarte de pe piele, îmbunătăţind respiraţia pielii, are acţiune analgezică prin îndepărtarea oboselii ţesuturilor şi reducerea frecvenţei contracţiilor musculare, reduce semnificativ tensiunea arterială. Prin acţiunea sa mecanică, masajul are influenţă directă asupra deplasării tuturor mediilor lichide ale organismului (sânge, limfă, lichid intramuscular).

Indiferent de tipul de masaj executat, pielea este prima structură a corpului uman influenţată. Prin eliminarea celulelor moarte de pe piele vom avea o piele curată şi sănătoasă, care va lua parte la procesul de respiraţie, de circulaţie sanguină, de schimb de substanţe, de curăţare a organismului de reziduuri dăunătoare şi de excedentul de apă. Pielea funcţionează astfel ca un adjuvant al plămânilor, inimii, ficatului şi al rinichilor. Pielea este legată practic de toate organele interne, iar un masaj de bună calitate va influenţa nu numai pielea şi muşchii, ci şi activitatea organelor interne, a glandelor, a circulaţiei sanguine şi limfatice şi, indirect, şi oasele şi articulaţiile.

Daniel Mitre este kinetoterapeut şi specialist în remodelarea corporală.

About Redacţia REPLICA