Începând cu data de 1 august, participarea la o şedinţă de informare cu privire la avantajele medierii este obligatorie pentru justiţiabilii care doresc să aducă în faţa instanţelor de judecată litigii de muncă, probleme privind dreptul familiei, cazuri de malpraxis, încălcări ale drepturilor consumatorului şi litigii penale care presupun plângerea părţii vătămate, în urma unor infracţiuni precum violul sau vătămările corporale. Acţiunile celor care nu parcurg această etapă prealabilă procesului vor fi respinse de către judecător. Şedinţa de informare privind medierea este gratuită şi nu obligă părţile să recurgă, în cele din urmă, la acest mijloc de soluţionare a conflictelor.
Suprasolicitarea instanţelor şi procesele interminabile au făcut necesară identificarea unei metode mai eficiente de rezolvare a conflictelor care pot fi tranşate şi în afara sălilor de judecată: medierea. Acest mod de a-şi “limpezi” pricinile nu este cunoscut de către marea majoritate a celor care intenţionează să intenteze un proces. De aceea, în anumite cauze civile sau penale, prevăzute expres de lege, justiţiabilii sunt obligaţi să treacă întâi pe la mediator, pentru a primi informaţiile necesare, astfel încât să aleagă în cunoştinţă de cauză între mediere şi procesul clasic. Potrivit unei ordonanţe de urgenţă recente, procesele care au fost începute după 1 august, fără parcurgerea prealabilă a şedinţei de informare cu privire la mediere, vor fi sancţionate cu inadmisibilitatea cererii de chemare în judecată.
97 de mediatori îşi desfăşoară activitatea în judeţ
Hunedorenii au la dispoziţie un număr de aproximativ 97 de mediatori, la care pot apela pentru a primi lămuririle necesare despre această modalitate de soluţionare a litigiilor şi care pot mijloci o înţelegere avantajoasă atât pentru ei, cât şi pentru părţile adverse, cu care intenţionau să se judece. Numele şi datele de contact ale mediatorilor din judeţ pot fi găsite în tabloul mediatorilor din judeţul Hunedoara, care este disponibil la sediul tuturor instanţelor din judeţ sau pe site-ul Consiliului de Mediere: www.cmediere.ro.
Procesul verbal de informare este obligatoriu
Judecătorul obligă părţile doar la parcurgerea şedinţei de informare, alegerea mediatorului revenind acestora, fără nicio influenţă din partea instanţei. La şedinţa de informare trebuie să participe toate părţile aflate în conflict. Refuzul de a participa se consemnează la dosarul cauzei şi poate atrage sancţiuni cu amenda între 100 şi 1000 de lei, pentru cei care nu se prezintă la şedinţa de informare privind avantajele medierii. Informarea referitoare la mediere este gratuită. Cei care vor opta, însă, pentru această variantă de stingere a conflictelor lor vor plăti o taxă care variază în funcţie de complexitatea problemei şi de durata pe care o va avea medierea.
Începând de săptămâna trecută, toţi cei care introduc o acţiune în justiţie, ce poate fi soluţionată şi prin mediere, vor fi obligaţi de către judecător ca, în termen de 60 de zile, să se prezinte la o şedinţă de informare cu privire la aceasta. Dovada participării la şedinţă o constituie un proces verbal de informare eliberat de mediatorul care a coordonat-o.
Avantajele medierii
Cu toate că puţini sunt cei care optează pentru mediere, reprezentanţii Consiliului de Mediere argumentează că măsura aceasta are numeroase avantaje şi preconizează că deschiderea justiţiabililor faţă de ea va creşte pe măsură ce aceştia vor fi mai bine informaţi. “Medierea are numeroase avantaje în comparaţie cu recurgerea la un proces. În primul rând, este vorba despre timp. O problemă care s-ar rezolva într-un proces care durează doi – trei ani se poate tranşa într-o lună sau două, cel mult, prin mediere. Costurile aferente medierii sunt mult mai mici decât costurile unui proces. Cel mai important avantaj este, însă, acela că, la mediere, nimeni nu pierde, toate părţile pleacă mulţumite”, explică Gabriela Mihuţ, purtătorul de cuvânt al Consiliului de Mediere. Mediatorul este de părere că obligativitatea la parcurgerea şedinţei de informare este o măsură care va da roade. “Cred că această normă de educare va face ca tot mai multe persoane să opteze pentru mediere, înţelegând avantajele acesteia. Deja a crescut uşor numărul cazurilor supuse medierii”, declară Mihuţ.
În cadrul şedinţelor de mediere, mediatorul încearcă să identifice cauzele reale, care stau la baza conflictului. Acesta poate administra probe şi încurajează dialogul dintre părţi, astfel încât acestea să ajungă la un compromis. Pentru ca medierea să ajungă la un rezultat, să poată fi încheiat un acord de mediere, toate părţile trebuie să consimtă la soluţia găsită. Acordul de mediere reprezintă un contract între părţi, care devine executoriu după ce este validat de către instanţă sau transformat în act autentic de către un notar public. Cauzele în care s-a încheiat un asemenea acord nu mai pot fi aduse în faţa instanţei. Dacă, însă, medierea a eşuat, părţile sunt libere să se adreseze instanţei competente, pentru a-i rezolva litigiul.
Hunedorenii, procesomani
Experienţa avocatei Angela Şandru, certificată ca mediator în tabloul mediatorilor din Hunedoara în anul 2012, relevă “apetitul” hunedorenilor pentru procese şi reticenţa acestora faţă de mediere. “Fără să realizeze că este în dezavantajul lor, oamenii aleg de cele mai multe ori să se adreseze instanţei. Când au un conflict sau sunt supăraţi, gândul că-şi <târăsc> adversarul prin procese le place. De multe ori, am întâlnit oameni cu o gândire de genul: «Lasă, că-ţi arăt eu ţie! Mergem în instanţă, să te ştie toată lumea ce ai făcut»”, povesteşte avocata, specializată şi ca mediator. Aceasta a observat că există şi situaţii în care clienţii săi nu doresc să ajungă în instanţă, ci preferă medierea. “În general, se doreşte mediere când este vorba despre probleme de familie: partaje, custodia copilului în urma divorţului şi aşa mai departe. În asemenea situaţii ce ţin de intimitatea familiei, oamenii nu vor să-şi «spele rufele în public» şi preferă să ajungă la consens prin mediere”, spune Angela Şandru.
Avocaţii doresc certificat de mediator
Medierea îşi are susţinătorii în rândul avocaţilor. Cu toate că studiile de Drept nu reprezintă o condiţie pentru a fi mediator, aproximativ 80 % dintre mediatorii hunedoreni sunt şi avocaţi sau jurişti. Potrivit Gabrielei Mihuţ, nu poate fi vorba de vreo competiţie între avocaţii buni şi mediatori, ci dimpotrivă. “Un avocat bun ar trebui să-şi sfătuiască clientul să opteze pentru mediere, aceasta fiind o metodă de rezolvare a problemei sale cu succes garantat”, este de părere reprezentanta Consiliului de Mediere. Ea mai declară că, în ultima perioadă, foarte mulţi avocaţi de top au urmat cursurile de formare a mediatorilor, pentru a obţine şi această certificare. Următorul curs de formare a mediatorilor organizat în judeţul Hunedoara va avea loc în luna septembrie şi va fi organizat de Camera de Comerţ şi Industrie Hunedoara, în colaborare cu Centrul Internaţional Pentru Soluţionarea Disputelor – România. Cursul va fi unul intensiv, cuprinzând 80 de ore, repartizate pe parcursul a 14 zile. Absolvirea acestui curs şi promovarea examenului final reprezintă condiţiile esenţiale pentru a deveni mediator.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.