Nu merită să vinzi teren agricol în judeţul Hunedoara

Articolul a fost vizualizat de 2,720 ori

Se vorbeşte destul de des de piaţa imobiliară de la oraşe. În schimb, despre afacerile cu terenuri agricole nu sunt prea multe informaţii. Motivul este simplu: piaţa terenurilor agricole este aproape complet blocată. Şi va fi atâta timp cât diferenţa dintre cerere şi ofertă este un ordin de mărime.

agricultura copyPotrivit informaţiilor deţinute în prezent la nivelul primăriilor din mediul rural şi Agenţiei pentru Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Hunedoara, proprietarii de pământ sunt de acord să vândă dacă primesc un preţ între 0,25 eurocenţi pe metru pătrat (în zonele mai puţin prolifice din punct de vedere agricol) şi 10 euro pe metru pătrat (în zonele fertile din lunca Mureşului).

În schimb, însă, indiferent de zonă, fie că e vorba de Ţara Haţegului, fie de cea a Zarandului, cumpărătorii oferă nu mai mult de 5-6.000 de lei pe hectar, adică echivalentul a circa 1.300 de euro.

Un calcul simplu ne arată că cei interesaţi de achiziţionarea de teren în judeţul Hunedoara nu sunt dispuşi să investească mai mult de 0,13 eurocenţi pentru fiecare metru pătrat de pământ cultivabil.

Studii recente arată că, pe propusa regionalizare a ţării, în regiunea Vest, unde ar fi arondată Hunedoara, preţul unui hectar de pământ ar fi cam de 2.250 de euro. Tot pe regiuni, cele mai mici preţuri ar fi în Crişana şi Maramureş, cu 1.800 de euro pe hectar, iar cele mai mari în jurul Bucureştiului, de 2.700 de euro, media pe ţară apropiindu-se de 2.000 de euro.

About Adrian Sălăgean