Piscine pline ochi cu apă nici prea rece, nici prea caldă, cu miros înţepător de clor, înconjurate de şezlonguri ce te invită la leneveală, bazine cu apă termală, tămăduitoare, împrejmuite cu “covoare” de iarbă verde, umbrele colorate, gata să te protejeze de dogoarea soarelui, şi răcoritoare aliniate în frigidere, precum soldăţeii, stau la dispoziţia hunedorenilor, pentru a le face vara mai frumoasă.
Un lucru ce nu lipseşte locuitorilor judeţului Hunedoara sunt locurile de bălăceală şi relaxare, de refugiu în zilele toride din ultima perioadă. Doar în municipiul Hunedoara, un “petec” cu mai puţin de 60000 de locuitori, există două piscine care oferă, împreună, 150 de locuri, pentru amatorii de scaldă şi de stat la plajă. La o aruncătură de băţ, la Peştiş, o altă piscină îşi aşteaptă clienţii cu şezlongurile-i confortabile întinse şi cu porţile deschise. La câteva minute de mers cu maşina, hunedorenii dau negreşit de o “oază” de relaxare, indiferent că este vorba despre bazine căptuşite cu gresie colorată, dând apei nuanţe de smarald, care îi aşteaptă pe cei dispuşi să scoată ceva bănuţi din buzunar, la intrare, sau despre ştrandurile, termale sau nu, lângă care există destulă iarbă cât să ofere câte un loc tuturor celor care nu vor şi nici nu-şi permit altceva decât să se zbenguiască puţin în apa răcoroasă şi să-şi întindă, apoi, oasele la soare.
Şezlong, umbrelă şi apă cât cuprinde, pentru 20 de lei
Biletul de intrare la o piscină costă între 15 şi 25 de lei. De banii aceştia, primeşti un şezlong, o umbrelă şi liber la bălăceală. Clienţii predilecţi ai acestor locuri sunt tinerii: de la puşti de 14 ani, la persoane în jur de 30. Primii sunt în vacanţă. Îşi “tapează” părinţii de câţiva lei, mai trec şi pe la bunici, pentru “sponsorizări”, şi strâng bănuţii pentru intrare şi, eventual, pentru o băutură rece (cu sau fără alcool). Marginea piscinei e locul lor preferat pentru petrecerea zilelor de vacanţă. Merg la scaldă în gaşcă. Salturile în apa care le înroşeşte ochii, glumele făcute prietenilor, muzica răsunând dintr-un colţ al terasei sunt ingredientele unei zile perfecte pentru adolescenţii care reprezintă clientela din timpul săptămânii a piscinelor din Hunedoara. “Îi fain să vii la piscină. Acasă, la etajul 7, mor de cald. Aici mai intru în apă, mai stau sub umbrelă, altfel trece timpul. Tot timpul vin cu prietenii. Singur nu ar fi la fel”, spune Tudor Dumbravă, un puşti din Hunedoara, în timp ce apa din păr i se scurge pe la tâmple. Adulţii “rătăciţi” de luni până vineri printre puştime, pe marginea piscinelor din Hunedoara, se scaldă puţin, evitând pe cât posibil “raza de acţiune” a copilandrilor care fac sărituri, se stropesc, se îmbrâncesc unii pe alţii în apă. Se rezumă la băi de soare, sorbit băuturi cu gheaţă şi tras leneş din ţigară.
La sfârşit de săptămână, balanţa se echilibrează. Nu mai sunt adolescenţii majoritari la piscină, ci adulţii dornici de relaxare după o săptămână de muncă. Sutele de locuri oferite de bazinele din Hunedoara şi din împrejurimi se dovedesc insuficiente. Câte un domn mai matinal ţine şezlonguri pentru toată familia şi poate chiar pentru prieteni. Distracţia unei zile la piscină “rupe” cel puţin 100 de lei pentru o familie de patru persoane. Oamenii îşi vâră, însă, mâna în buzunar şi plătesc pentru această plăcere, pentru mulţi dintre ei fiind singura din tot concediul.
Atracţia apelor termale
Dacă pentru cei tineri mai atrăgătoare sunt piscinele, cei mai în vârstă optează pentru ştrandurile termale. O familie din Simeria îşi face de vreo doi ani concediul la băile termale de la Călan. Pleacă dis-de-dimineaţă de acasă şi se întorc după-masa, când se satură de soare şi de bălăceală. Nu cheltuiesc nimic pe cazare, iar masa şi-o asigură din sacoşa adusă de acasă. Uneori se răsfaţă cu câte un mic sau o îngheţată din zona de agrement. “Ne-am obişnuit aşa. Concediul ăsta ni-l putem permite. Ne mai relaxăm şi noi, mai vedem lume nouă şi apele astea am auzit că fac bine la reumatism”, declară Doru Tănase, proaspăt întors dintr-o “escapadă” la Călan. Biletul de intrare la băile termale de la Călan costă 10 lei pentru adulţi şi 7 lei pentru copii.
Cincişul, “staţiunea” de la doi paşi
Lacul Cinciş reprezintă o adevărată staţiune pentru hunedorenii care nu îşi permit un concediu, dar şi pentru turişti din alte judeţe, care vin să admire peisajul oferit de lac şi să viziteze obiectivele turistice din zonă. Cu toate că oferă o privelişte frumoasă, plină de romantism, Cincişul nu este un loc prielnic pentru scaldă. Malul mâlos, peturile care deseori plutesc pe apă şi curenţii de aer care se formează îi fac pe mulţi dintre cei care poposesc la Cinciş să aleagă una dintre piscinele din zonă. “La noi la piscină e nebuine în week-end. Avem clienţi şi în timpul săptămânii, dar, în week-end, aproape că nu facem faţă cererii cu cele 60 de locuri de care dispunem. Avem şi clienţi fideli, care vin săptămânal. Oamenii aleg piscina noastră pentru că, pe lângă curăţenie şi condiţii bune, le oferim şi un peisaj pe care nu-l găsesc printre betoane, la piscinele din oraş”, mărturiseşte Florin Bobâlcă, administratorul Motelului Cinciş. Bărbatul este de părere că ieşirile la piscină reprezintă pentru foarte mulţi hunedoreni un mod de a-şi petrece concediul.
“Din păcate, cred că mulţi dintre clienţii noştri îşi fac aici concediul. O excursie de câteva zile, undeva mai departe, presupune cheltuieli pe care lumea nu şi le mai permite şi, atunci, se mulţumeşte cu câteva zile într-un loc mai aproape de casă. Pentru mulţi, Cincişul este locul preferat”, concluzionează Bobâlcă.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.