Daniel Guţă a povestit, în Ziarul Hunedoreanului, despre construirea unei biserici în curtea unei şcoli din municipiul Hunedoara. Se pare că oamenii care locuiesc în apropierea şcolii nu au fost întrebaţi şi nu ar prea vrea să se construiască un lăcaş de cult la geamurile lor, dar Biserica nu construieşte unde vor oamenii, ci unde vrea EA!
Probabil enervat şi el de subiect, Daniel Guţă a scris: “[…] crede Alexandu, un ensionarcare locuieşte vizavi de şcoală”. Ce înseamnă “ensionarcare”? Înseamnă “pensionar care”, scris în grabă.
“Preşedintele: Preşedintele nu stă cu ochii pe calea ferată”, scria pe burtiera postului de televiziune Digi 24. Dacă preşedintele a vorbit despre el la persoana a treia singular, nu trebuie să facă ziariştii la fel! Eu aş fi scris: “Băsescu: Preşedintele nu stă cu ochii pe calea ferată” – dar ăsta sunt eu, un perfecţionist.
“FOTOGALERIE: Sarmizegetusa Ulpia Traiana. Gladiatori şi soldaţi romani. Aşa se face turism !”, anunţă Ziarul Hunedoreanului. Aşa s-o face turism, dar jurnalism cum se face? Punând semnele de punctuaţie după cum avem chef? Niciodată nu se lasă spaţiu înainte de punct, virgulă, semnul întrebării sau al exclamării. Niciodată, am zis? Ei bine, uneori se mai lasă şi spaţiu, că doar aşa se face jurnalism. După cum avem chef.
Site-ul oraşuldeva.ro vinde “cea mai completă lucrare referitoare la Deva”, pe CD sau DVD. Nu am reţinut atunci când am văzut prima dată pagina cu oferta, iar acum nu mai pot accesa pagina, din cauza unei erori. Iată cum sună “cea mai completă” eroare de pe Internet:
“Nu puteţi vizualiza această pagină pentru că:
1. un bookmark expirat
2. un motor de căutare care are o listare expirată pentru acest site
3. o adresă greşită
4. nu aveţi acces la această pagină
Resursa solicitată nu a fost găsită. A apărut o eroare în timpul procesării cererii dumneavoastră”.
Mi se pare deosebit de utilă informaţia conform căreia nu pot vizualiza pagina “pentru că nu am acces la acea pagină” sau “pentru că un bookmark expirat”. Pentru că de-aia, cum ar veni.
“S-a semnat contractul !”, scrie, din nou, Daniel Guţă, în Ziarul Hunedoreanului, lăsând un spaţiu înaintea semnului exclamării, ca să-şi tragă şi cititorul sufletul înainte de a citi “bomba”: “Contrucţia tronsonului Deva-Ilia de pe autostrada Lugoj-Deva poate începe”. Contrucţia poate începe, dar construcţia?
“Fanii artistului britanic îl vor putea asculta pe acesta live la Sala Palatului din Bucureşti, pe 4 august!”, anunţa Zile şi Nopţi pe Facebook. Cine e artistul? Da’ ce mai contează, las’ că-ţi spunem imediat, important e că îl poţi asculta live, dacă eşti fan al “artistului britanic”. De parcă ar fi singurul artist britanic!
“Oamenii au ajuns la capătul răbdării. Sunt aici doi câini care toată noaptea latră într-una. Sunt oameni bolnavi, copii mici care nu se pot odihni”, scrie, în Ziarul Hunedoreanului, Luana Giuhat, citând un cetăţean deranjat de câinii care latră “într-una”. Bine că nu latră în mai multe.
În cazul în care aveţi vreo curiozitate, să ştiţi că absolut toate întrebările pe care vi le-aţi pus vreodată îşi găsesc răspunsurile pe site-urile televiziunilor de ştiri. În goana după afişări, trafic şi “unici”, responsabilii site-urilor de televiziune traduc frenetic toate ştirile apărute în TOATĂ presa internaţională şi nu le publică înainte de a le găsi cele mai “interesante” titluri:
“Cine sunt regizorii care au avut ideea”, “Cum să nu te îmbraci niciodată”, “Cum arăţi când eşti foarte aproape să fii lovit de fulger”. Cei de la RTV.net par să fie campionii acestor articole stupide, scrise parcă pentru copiii de la “şcoala ajutătoare”. Să mă ierte copiii de la şcoala ajutătoare, nu am vrut să-i jignesc.
Iată un exemplu: “A fost descoperit UNICORNUL MĂRII, o creatură rară, lungă de 30 de metri, care STRĂLUCEŞTE VIDEO”. Unicornul mării care străluceşte video, oameni buni! Ce îţi poţi dori mai mult de la o televiziune de ştiri, după ce ai citit această ştire?!
“Sistemul de management rutier este un concept modern de automatizare a intersecţiilor care permite asigurarea celor mai bune condiţii de fluidizare a traficului rutier şi totodată, creşterea condiţiilor de siguranţă atât pentru participanţii la trafic, cât şi pentru pietoni”, scrie Mesagerul Hunedorean. Articolul nu este semnat, nu-i treaba mea, dar pare a fi advertorial. Numa’ zic, nu dau cu parul. Virgulele, cel puţin, par a fi puse de femeia de serviciu de la primărie.
“«Preiau firme cu datorii. Rog seriozitate!»” este titlul unui articol semnat de Adriana Raluca Mîţ în Mesagerul Hunedorean. Este un fel de reportaj despre anunţurile de mică publicitate prin care unele persoane preiau, aşa cum scrie şi în titlu, firme cu datorii. “«Dl Călin» – aşa cum s-a prezentat, din Deva, s-a gândit la un bussines inteligent, prin care fraudează statul român cu miliarde de lei vechi şi asta, în mod legal. Metoda este una destul de simplă: cumpără firme cu datorii, contra unui comision substanţial, şi apoi le revinde unor persoane care nu au absolut niciun bun trecut pe numele lor, deci, statul nu are de la cine să recupereze datoriile, sau mai bine zis, din ce”, informează ziarista (probabil în devenire).
“La o simplă căutare pe internet a frazei «preiau firme cu datorii», se afişează în câteva secunde, zeci de anunţuri ale unor persoane dornice să facă acest lucru. Pare un paradox care ridică multe semne de întrebare”. De-asta spun că probabil avem de-a face cu o ziaristă în devenire: nu a învăţat-o nimeni că nu trebuie să-şi spună părerea despre subiect, dacă nu este un editorial. Şi nici că “Internet” se scrie cu majusculă, nici că virgulele se pun unde trebuie, nu unde simţi tu că s-ar potrivi etc. Scopul a fost atins: la căutarea pe Google după “preiau firme cu datorii”, Mesagerul Hunedorean este pe prima pagină, mai precis pe poziţia a noua. Felicitări!
Până săptămâna viitoare, să corectaţi bine!
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.