De luna viitoare, ajungem la Sebeş pe autostradă

Articolul a fost vizualizat de 1,959 ori

Fără îndoială că ştirea economică a săptămânii este legată de autostradă. Un pas mic pentru omenire, dar important pentru hunedoreni, atâta timp cât zilele când vom putea circula pe o astfel de şosea până la Sebeş sunt foarte aproape.

autostrada sebesPotrivit unor surse CNADNR, secţia Alba, de luna viitoare, vom putea circula pe autostradă, de la Sebeş la Deva. Firma Strabag, care se ocupă de tronsonul I al autostrăzii, va finaliza lucrările la 1 septembrie, astfel că din data de 2 septembrie se poate circula pe autostradă. Şi într-adevăr, la tronsonul Orăştie-Sebeş, constructorul Strabag a avansat foarte mult în ultimele săptămâni. Autostrada este finalizată la nivel de asfalt binder şi parţial asfalt uzură, cu mici întreruperi până în zona kilometrului 20, unde se execută ultimele lucrări de terasamente, săpături, umpluturi, drenaje şi consolidări mal.

Specific acestui tronson este faptul că de la kilometrul 18 până la 24 autostrada parcurge un traseu în săpătură, parţial şi cu adâncimi de peste 15-20 de metri, unde, pe trasee scurte, a fost întâlnită şi stâncă. Pe întregul lot de 24 de kilometri podurile sunt integral finalizate, pasajul de la kilometrul 1 plus 240, respectiv nodul rutier Orăştie, este deja în funcţiune. Al doilea pasaj important este finalizat la kilometrul 9 plus 830, peste DN 7, în apropierea drumului judeţean spre Cugir, unde, zilele trecute, a fost mutată circulaţia auto pe sub acest pasaj, pe vechiul traseu al DN7, urmând a se executa racordarea cu umplutură la fundaţia autostrăzii în direcţia Sebeş. Segmentul de autostradă are 24 de kilometri, valoarea proiectului fiind de 551.041.792 de lei. Acesta va face joncţiunea cu autostrada dată în funcţiune de la Deva la Orăştie, de 30 de kilometri.

Şi mai departe?

În ceea ce priveşte lucrările la centura ocolitoare a Sebeşului, ce face parte din tronsonul II al autostrăzii, Vinţu de Jos – Cut, acestea sunt în urmă cu două săptămâni. Potrivit surselor Alba24.ro, directorii de la Straco promit că din septembrie sau octombrie se va putea circula şi pe această porţiune. Trosonul Vinţu de Jos – Cut are o lungime de 19 kilometri şi costă 377.780.208 lei (aproximativ 87,8 milioane de euro).

About Adrian Sălăgean