Turiştii care vor veni la anul în Hunedoara vor avea de vizitat încă un punct turistic important: Cetatea Mălăieşti. Lucrările sunt în execuţie chiar în această perioadă, iar constructorii au la dispoziţie încă opt luni pentru a finaliza restaurarea. Reabilitarea Cetăţii Mălăieşti a început în această primăvară şi va transforma comuna într-un punct turistic important pe harta României.
Proiectul “Restaurarea şi reabilitarea funcţională a Cetăţii Mălăieşti, în vederea introducerii în circuitul turistic”, are un termen de execuţie a lucrărilor de 18 luni de la semnarea contractului, anunţă primarul din Sălaşu de Sus, Sorin Marica. Acesta spune că, odată ce va fi finalizat, proiectul va crea cinci locuri de muncă pentru localnici. Proiectul de restaurare este unic în mediul rural din judeţul Hunedoara, prin anvergura lucrărilor care sunt realizate. Licitaţia a avut loc în luna decembrie a anului trecut, iar – potrivit edilului – administraţia locală contribuie şi ea cu 600.000 de lei pentru realizarea acestui obiectiv. Pe lângă proiectul de restaurare a Cetăţii Mălăieşti, Primăria din Sălaşu de Sus a construit şi un centru de informare, care este deja finalizat şi funcţional. Centrul este deschis zilnic, fiind deservit de doi angajaţi.
Consolidare, curent electric, alei şi parcare
Primarul comunei Sălaşu de Sus, Sorin Marica, susţine că proiectul este în grafic şi nu au existat întârzieri la deblocarea sumelor necesare: “Până acum s-au alocat 1,3 milioane de lei noi, adică 13 miliarde de lei vechi, aşa că sperăm ca lucrările să fie finalizate la timp, conform contractului”. Firma care execută lucrările la Mălăieşti este Electra Geniu SRL, din Vorţa. Inginerul Claudiu Doţ, responsabil al şantierului de la Mălăieşti, spune că proiectul include consolidarea şi refacerea zidurilor cetăţii, astfel încât obiectivul turistic reabilitat să permită turiştilor un circuit interior de vizitare. În plus, în proiect sunt prevăzute lucrări de branşare la energie electrică, iluminat arhitectural, amenajarea de căi de acces, dar şi construirea unei parcări pentru autoturismele vizitatorilor. Valoarea estimată a proiectului de restaurare şi reabilitare a Cetăţii Mălăieşti, potrivit site-ului e-achizitii.com, este de peste 5.073.000, fără TVA, din care valoarea estimată pentru execuţia lucrărilor de restaurare şi reabilitare a cetăţii este de peste 3.963.000 de lei.
Doi specialişti supervizează lucrările
Pentru execuţia lucrărilor de amenajare a căilor de acces, suma necesară estimată este de aproape patru ori mai mică: doar 1.110.000 de lei, fără TVA. Inginerul Claudiu Doţ spune că valoarea totală a proiectului, care include şi TVA, se ridică la 7.000.000 de lei (70 de miliarde de lei vechi). Fondurile sunt asigurate prin Programul Operaţional Regional, axa “Dezvoltarea durabilă şi promovarea turismului”, iar aceasta este prima lucrare de restaurare care se desfăşoară la Cetatea Mălăieşti. Pentru ca artefactele şi vestigiile arheologice să nu fie compromise, în prealabil la Mălăieşti s-au făcut lucrări de descărcare arheologică, susţine inginerul Claudiu Doţ. Acesta spune că monumentul de la Mălăieşti a fost cercetat, prin săpături arheologice, vreme de aproape trei ani. Săpătura şi cercetările arheologilor au inclus aproape 90 la sută din suprafaţa sitului. De altfel, lucrările de reabilitare a Cetăţii Mălăieşti sunt supervizate de doi specialişti de la Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva.
Intrarea în turn, pe la etajul doi!
Cetatea a fost înălţată pe un deal abrupt, situat între Valea Mălăieşti şi Valea Domnească, în localitatea Mălăieşti, din comuna Sălaşu de Sus. Istoricii spun că această fortificaţie a fost construită de familia de cneji Sărăcin, în secolul al XIV-lea. Prima construcţie a fost turnul donjon, un turn cu bază rectangulară şi cu o înălţime de 11 metri. Pereţii de apărare ai turnului, care se înălţa pe trei niveluri, erau groşi de un metru şi jumătate, iar ferestrele erau foarte înguste. Un lucru neobişnuit: intrarea a fost construită pe partea de vest, la nivelul al doilea, mai sus de nivelul solului, astfel încât accesul era posibil doar cu ajutorul unei scări de lemn, care era ridicată urgent, în caz de asediu sau alt pericol. Scara nu era, însă, singurul element de apărare: cetatea era prevăzută cu un şanţ şi o a doua poartă, care proteja donjonul.
În secolul XVI, proprietarul cetăţii a decis să întărească apărarea cu patru turnuri exterioare cu forme neregulate. Ele au fost umplute cu pământ, însă tocmai acesta a fost motivul pentru care turnurile nu au rezistat, fiind distruse în urma unor lupte.
Până anul acesta, turnurile erau vizibile doar la nivelul solului. Arheologii au descoperit dovezi care demonstrează că Cetatea Mălăieşti a fost locuită vreme de 300 de ani, până în secolul al XVII-lea. Ulterior, ea a căzut pradă atacurilor, dar a fost deteriorată şi de condiţiile meteorologice, astfel încât până în zilele noastre nu s-a mai păstrat integral decât turnul-locuinţă central.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.