Taxele şi impozitele rămân neschimbate până la finalul anului. Premierul a făcut această declaraţie în contextul în care anul viitor România porneşte la drum cu o gaură în buget de 12 miliarde de lei, care pot fi acoperiţi fie din tăierea unor cheltuieli sau din tăierea – din nou – a salariilor şi pensiilor, fie din creşterea taxelor şi impozitelor.
“A treia variantă nu există. Când ai 12 miliarde de lei de la 1 ianuarie lipsă în buget, ori tai cheltuieli, ori pui taxe şi impozite”, a declarat premierul Victor Ponta.
El a arătat că, din calculele făcute de Ministerul Finanţelor, reducerea de la 1 ianuarie a cotei unice, a CAS şi creşterea salariului minim presupun un deficit de încasări la buget, astfel: 0,9% din PIB, respectiv 6,9 miliarde de lei deficit cauzat de scăderea cotei unice, 5,7 miliarde de lei deficit cauzat de scăderea CAS şi 535 milioane de lei deficit cauzat de creşterea salariului minim, fonduri care, adunate, însumează 12 miliarde de euro.
Varianta “taxe plus”. Pentru a obţine bani necesari acoperirii deficitului bugetar, Guvernul Ponta va aplica o soluţie diferită de Guvernul PDL, care a tăiat din salarii şi din pensii. Astfel, taxa pe divorţul amiabil, impozitul de 16% şi CAS-ul pe laptele, ouăle, mierea şi alte produse ale micilor producători agricoli, coplata la ieşirea din spital sau “taxa” pe haina de blană sau pe iaht reprezintă doar câteva dintre noile biruri impuse sau care urmează să fie impuse de Guvenul Ponta.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.