Săptămâna economică

Articolul a fost vizualizat de 1,374 ori

Concedieri

La nivelul întregii ţări, numărul concedierilor din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) va fi de ordinul a 300-400 de persoane, dar cifra exactă o vom afla la sfârşitul lunii septembrie, după încheierea procesului de reorganizare a administraţiei fiscale, a declarat Daniel Chiţoiu, ministrul Finanţelor Publice. În data de 5 august a.c., ANAF nota, într-un comunicat de presă remis AGERPRES, că numărul de posturi la nivelul Agenţiei va rămâne acelaşi, în cadrul procesului de reorganizare structura organizatorică a instituţiei devenind mai flexibilă, în funcţie de amploarea activităţii desfăşurate pe regiunile stabilite.

Harta combustibilului

Bucureştiul, Constanţa şi Prahova sunt judeţele care au atras cele mai multe investiţii în puncte de alimentare cu combustibil, fiind şi zone caracterizate printr-o putere de cumpărare mare, în timp ce zone precum Botoşani, Tulcea sau Bistriţa-Năsăud aproape nu există pe radarul marilor petrolişti, potrivit datelor centralizate de Ziarul Financiar. Cea mai mare reţea de benzinării este controlată de Petrom şi este formată din 542 de staţii. Rompetrol este al doilea mare jucător din această piaţă, cu un total de 405 puncte de alimentare. Ruşii de la LukOil deţin o reţea formată din 301 staţii, iar MOL România este prezent cu 138 de puncte de alimentare. În judeţul Hunedoara funcţionează 35 de staţii de alimentare cu combustibil.

România versus Gazprom

Premierul Victor Ponta şi-a anunţat prezenţa în Republica Moldova, pentru a inaugura lucrările la gazoductul Iaşi-Ungheni, un proiect de 26,49 milioane de euro. Conducta va da companiilor din România posibilitatea să vândă gaz în Moldova, unde ruşii de la Gazprom au monopol în prezent. Moldova consumă anual 0,9 miliarde de metri cubi de gaz, pe care îl importă prin Ucraina, de la gigantul rus Gazprom. România consumă anual 14 miliarde de metri cubi de gaz, cea mai mare parte (80 la sut[) produs local, de companii precum OMV Petrom sau Romgaz.

About Adrian Sălăgean