Turismul hunedorean este în scădere

Articolul a fost vizualizat de 1,982 ori

La sfârşit de sezon hotelierii şi proprietarii de pensiuni spun că sezonul estival 2013 a fost mai slab decât cel din 2012. Şi, din cauză că nu cunosc motivele exacte pentru care au mai puţini bani în buzunare, administratorii unităţilor turistice fac presupuneri: de vină sunt criza prelungită, tentaţia vacanţelor în străinătate, pretenţiile tot mai ridicate ale turiştilor şi infrastructura care lasă de dorit.

Turiştii care vor să vadă Retezatul nu au probleme cu traseele montane, ci cu lipsa indicatoarelor  care să-i aducă de pe DN 7, ori autostradă, la poalele masivului

Turiştii care vor să vadă Retezatul nu au probleme cu traseele montane, ci cu lipsa indicatoarelor
care să-i aducă de pe DN 7, ori autostradă, la poalele masivului

Pentru proprietarii de pensiuni mici, administrate în regim de afacere în familie, vara acestui an a fost una nefastă. Fără a fi un dezastru, sezonul estival care tocmai se încheie înseamnă încasări mai scăzute decât anul trecut. Proprietarii vilelor spun că, în afara problemelor care au existat şi pe parcursul anilor trecuţi (recesiune, căi de acces neasfaltate şi cerinţe tot mai mari din partea turiştilor), trecerea timpului îi face să se confrunte cu o nouă problemă: dezvoltarea turistică. Pare paradoxal, dar numărul tot mai mare al unităţilor turistice şi varietatea de servicii în creştere fac ca – per ansamblu – proprietarii de pensiuni să câştige mai puţin. Administratorii marilor unităţi turistice au stat şi ei cu mare parte a camerelor goale. Soluţia de supravieţuire vine dinspre nunţi şi alte evenimente private, care echilibrează bugetul şi le permit să-şi plătească facturile pe timp de toamnă, iarnă şi primăvară, când cel mult două din 10 locuri disponibile ajung să fie ocupate de turişti.

E nevoie de drumuri, hărţi şi trasee

Reprezentanţii pensiunilor din Râu de Mori, una dintre porţile de intrare înspre Retezat, spun că anul acesta au fost cu 10 până la 20 la sută mai puţini turişti comparativ cu anul trecut. Numărul acestora aproape s-a înjumătăţit în comparaţie cu 2009, de exemplu. Deşi an de criză, pentru pensiunile din Retezat a fost un sezon de aur. Pentru că Retezatul a intrat în competiţia „Cele 7 minuni naturale ale lumii”, o mulţime de vestici au venit să vadă cu ochii lor masivul hunedorean. Cu toate acestea, proprietarii afacerilor de familie spun că turiştii se plâng de drumurile proaste din zonă şi de lipsa indicatoarelor pe trasee. Mai mult, turiştii au reclamat faptul că unele dintre cele mai importante indicatoare care ar trebui să indice ruta către intrarea în Retezat (dinspre DN7 şi autostradă) au dispărut ori n-au fost amplasate niciodată. „Anul acesta am avut turişti din Olanda, Germania, dar cei mai mulţi vin din Ungaria şi Cehia. La fel ca ceilalţi administratori din zonă, anul acesta am resimţit o scădere a numărului de turişti. Nu aş putea spune de unde vine această scădere, însă în zona Masivului Retezat suntem avertizaţi chiar de oaspeţii noştrii că există nişte neajunsuri. De pildă, ne spun că unele dintre traseele turistice se pierd din cauza lipsei marcajelor. Pleacă de dimineaţă la drum, merg o vreme, iar apoi trebuie să se întoarcă pentru că nu mai ştiu încotro să o apuce. Din fericire, aici, local, la Râu de Mori, problema a fost rezolvată de administraţia locală. Însă oaspeţii s-au plâns de lipsa indicatoarelor pe DN7, în zona Simeria. Încă o problemă ar mai fi lipsa hărţilor şi a broşurilor cu istoria Ţării Haţegului. Turiştii îmi cer, dar ele nu prea sunt de găsit. Materiale cu Retezatul am mai găsit, ca să le pun la dispoziţie, însă pe partea de promovare am putea să facem mai mult pentru a atrage turiştii”, explică administratorul Pensiunii Tereza.

Un an mai slab şi pentru agenţii

Şi agenţii de turism se plâng că piaţa turistică a fost vara aceasta în scădere. După un început bun, reprezentanţii agenţiilor spun că numărul hunedorenilor care au plecat într-o vacanţă prin intermediul lor a scăzut. Nesemnificativ, doar 2 sau trei procente, însă o asemenea involuţie demonstrează o scădere a puterii de cumpărare şi a nivelului de trai. „Nu e nimeni care să îşi dorească mai mult ca noi, agenţii de turism, ca toată lumea să o ducă bine. Asta pentru că veniturile consistente se reflectă imediat în numărul vacanţelor pe care reuşim să le vindem. O vacanţă este printre primele pe listă la care vei renunţa, dacă ai probleme financiare. Prioritare sunt facturile”, spune Zenaida Moşneag, directorul agenţiei Nexus Travel, din Deva. Potrivit acesteia, la mijlocul sezonului, numărul cererilor pentru vacanţe peste hotare, cu transport aerian inclus, a fost în creştere, însă agenţii de turism au găsit toate locurile ocupate. Asta din cauză că tour operatorii au anulat unele curse aeriene, pe fondul scăderii considerabile a numărului de pasageri în perioada anterioară sau din cauza unor conflicte interne în zonele de destinaţie.

Revelion prelungit: două săptămâni!

Astfel, majoritatea hunedorenilor a optat pentru destinaţii devenite tradiţionale în ultimii ani, cum ar fi Grecia cu sau fără masă, mai ales Grecia insulară, dar şi Turcia, căutată mai ales pentru regimul „all inclusive”. Dacă pentru turiştii mai modeşti a fost nevoie de 1.000 de euro pentru o vacanţă în Turcia pentru două persoane, pentru pretenţioşi preţurile au fost aproape duble. În acest caz, însă, agenţii asigură că e imposibil să ai ceva de reproşat. Mai mult, în ciuda crizei, câţiva hunedoreni cu dare de mână nu s-au dat înapoi nici de la destinaţii exotice, cum ar fi Maldive, iar pentru lunile de toamnă agenţii de turism se aşteaptă ca Dubai că fie una dintre cele mai căutate destinaţii, mai ales că există variante de plecare cu avionul direct din România. Cât priveşte turismul intern, vara aceasta litoralul românesc a salvat, literalmente, agenţiile de turism, vânzările de pachete pentru staţiunile de la Marea Neagră fiind mult mai consistente decât anul trecut.

Ca urmare a creşterii calităţii serviciilor, interesul românilor pentru arhicunoscutele staţiuni de la marea noastră a crescut şi el anul acesta. Agenţii de turism spun că, deşi au trimis la mare mii de turişti, niciunul nu s-a întors cu reclamaţii.

Faceţi-vă rezervare cu 10 luni înainte!

Cine are bani şi vrea să se asigure că va petrece un concediu de vis, poate să îşi cumpere încă de acum o vacanţă de iarnă sau, de ce nu, o vacanţă pentru concediul de vara viitoare! „Nu ştim ce să punem pe site mai degrabă. Să păstrăm ofertele de vară pentru zonele mediteraneene, cum ar fi Grecia sau Sardinia, de exemplu, unde sezonul continuă până în luna octombrie, sau să postăm ofertele pentru sezonul de iarnă. În plus, am primit deja ofertele pentru vara viitoare, aşa că hunedorenii care ştiu când vor avea concediu în 2014 şi vor să beneficieze de reduceri pot să îşi facă deja o rezervare”, spune directoarea Agenţiei Nexus Travel. Agenţii de turism susţin că este bine ca hunedorenii să caute o agenţie recunoscută, care să le ofere servicii de calitate şi nu să alerge de la o agenţie la alta, pe criteriul „oferta cea mai ieftină”, care poate fi, uneori, păguboasă. Cine se teme să apeleze la agenţii din cauza costurilor suplimentare trebuie să ştie că acestea nu percep un comision suplimentar, aşa că – în calitate de client – veţi plăti exact acelaşi preţ pe care l-aţi achita dacă v-aţi face rezervarea direct la recepţie. Agenţii de turism menţionează că o parte a staţiunilor şi hotelurilor sunt vizitate de angajaţii agenţiilor personal, ceea ce oferă un plus de siguranţă şi asigurarea că nu veţi fi păcăliţi.

Turismul şi PIB-ul judeţului

Deşi Direcţia Judeţeană de Statistică adună date de la o parte dintre administratorii unităţilor turistice din judeţ, instituţia nu dispune de cifre care să arate, cu exactitate, cât din produsul intern brut al judeţului Hunedoara provine din turism. „Ca şi categorie de activitate, hotelurile şi restaurantele sunt cuprinse într-o grupă mult mai largă, ceea ce nu ne permite să furnizăm date strict pentru domeniul turismului. Grupa respectivă nu este atât de detaliată, ci include comerţul cu ridicata şi amănuntul, declararea autovehiculelor şi motocicletelor, transportul şi depozitarea şi, abia apoi, hoteluri şi restaurante”, explică Benoni Bădescu, reprezentantul Direcţiei de Statistică a Judeţului Hunedoara. Cifrele prelucrate de angajaţii instituţiei arată, totuşi, că luna în care unităţile turistice câştigă cel mai mult este iulie, fiind urmată, la diferenţă de două, până la cinci procente, de lunile august şi septembrie. Din nefericire, potrivit statiticilor, chiar şi în cea mai bună lună, indicele de utilizare a locurilor de cazare tot nu depăşeşte 40 la sută. Anul trecut, în august, doar 36,5 la sută din capacitatea totală de cazare a unităţilor turistice hunedorene era folosită, în timp ce luna iulie a înregistrat puţin peste 38 la sută, iar în septembrie au fost ocupate aproape 32 la sută din totalul locurilor disponibile. Cele mai recente date statistice arată că anul acesta, în mai, rata ocupării a fost de 22 la sută şi a crescut în luna iunie până la aproape 28 la sută. Referitor la tipul de unităţi vizate de turişti, cele mai căutate sunt hotelurile, urmate de pensiuni şi vile turistice. Mult mai puţini turişti apelează la cabane, pensiuni agroturistice şi doar câţiva se cazează la moteluri.

About Ada Beraru