Eldorado Gold va începe lucrările de explorare la perimetrele aurifere Brad, Deva şi Muncel, judeţul Hunedoara, în prima parte a trimestrului al patrulea, a anunţat joi compania canadiană.
Compania a precizat că a finalizat forările de la exploatarea Certej, judeţul Hunedoara, iar rezultatele vor fi folosite la actualizarea datelor referitoare la geologia depozitelor. “Activităţile de explorare vor fi orientate către exploatările Brad, Deva şi Muncel, pentru care am obţinut licenţe, forările preliminare fiind anticipate la începutul trimestrului al patrulea”, se arată în comunicatul companiei. Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM) a aprobat în februarie trei licenţe de concesiune pentru explorarea resurselor de minereuri polimetalice din perimetrele Deva, Muncel şi Brad, judeţul Hunedoara, companiei European Goldfields Deva. Eldorado a cumpărat European Goldfields cu 2,4 miliarde de dolari, preluând astfel şi 80% din acţiunile Deva Gold, care dezvoltă zăcământul aurifer de la Certej. Tranzacţia a fost finalizată în februarie. Restul acţiunilor Deva Gold sunt deţinute de statul român, prin Minvest Deva. Deva Gold s-a aflat în toamna anului trecut în mijlocul unui scandal din cauza acordului de mediu primit pentru exploatarea de aur de la Certej. În septembrie anul trecut, ministrul Mediului şi Pădurilor, Rovana Plumb, a dispus prin ordin verificarea, în regim de urgenţă, a acordului de mediu pentru proiectul de la Certej, de către Garda Naţională de Mediu şi Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului.
Ministrul Mediului a solicitat conducerii Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului demiterea directorului executiv al Agenţiei Regionale pentru Protecţia Mediului Timişoara, pentru că nu a informat autoritatea de mediu în legătură cu emiterea acordului de mediu pentru acest proiect, având în vedere că este vorba de un obiectiv de interes naţional şi internaţional.
Agenţia Regională de Mediu Timişoara a anunţat, atunci, că a urmat toţi paşii înaintea emiterii acordului de mediu pentru proiectul minier de la Certej şi că legislaţia nu prevede informarea autorităţii de mediu în astfel de cazuri. Ulterior, Agenţia pentru Protecţia Mediului a depus, la Tribunalul Bucureşti, cererea prin care a solicitat anularea acordului de mediu pentru proiectul minier de la Certej.
Eldorado Gold este o companie de explorare, dezvoltare şi producţie a aurului, cu activităţi în Turcia, China, Grecia, Brazilia şi România. În trimestrul al doilea din acest an, Eldorado Gold a obţinut un profit net de 43,3 milioane de dolari, în scădere de la 46,6 milioane de dolari în urmă cu un an. Compania a produs în trimestrul al doilea aproximativ 5 tone de aur, cu 31% mai mult decât în perioada similară a anului 2012, la un cost operaţional mediu de 478 de dolari pe uncie, scrie Mediafax.
DA, îngrozitor ! După modelul Roşia Montană, în Romania “pe ţeavă” sunt încă 5 jafuri colosale doar în judeţul Hunedoara : Rovina cu 220toneaur, probabil zăcămantul nr. 2 din Europa după Roşia Montană, Certej 80-136toneaur, New-Brad, Muncel, New-Deva unde după prospecţiunile şi explorările executate de IPEG-MINEXFOR DEVA a căror conţinuturi secrete au fost sifonate străinilor de Bastuşii autohtoni, ar mai fi vorba de minim 200toneaur!
Total JAF estimat în jud. HUNEDOARA : minim. 400-500toneaur, fără Crăciuneşti, Săcăramb, zona Bolcana,etc…
Amintesc că astăzi în tezaurul Băncii Naţionale a Romaniei sunt aprox. 103toneaur !!!
Tari biznizmeni guvernanţii noştrii: romanii cu cateva taxe mărunţele, puţin praf aurit suflat în ochi de “adio fraierilor”, cu cateva sute de salarii modeste dar temporare şi cu distrugerile iremediabile, iar “canadienii” cu comoara : sute de tone de aur şi mii tone de argint !
sunt pentru desfintarea proiectlui si scoatera canadieniilor El dorado -afara din tara. sunte pentru agroturism local . Cianura este otrava si ea nu trebuie sa ajunga in Romania.